CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9696 RON UP | 1 USD = 4.6562 RON UP | 1 GBP = 5.7565 RON UP

Discurs de excepție – Ciolacu spune adio PNL la congresul UDMR?

11 comentarii / 3974 vizualizări / 28 aprilie 2023

Președintele PSD, Marcel Ciolacu, a susținut un discurs excepțional azi, la congresul UDMR. Genul de discurs cum rar se mai aude în politica autohtonă, unde ChatGPT pare să fi intrat în acțiune mult înaintea lansării oficiale. Un discurs viu, presărat cu glume bine plasate, cu ironii și autoironii, dar în egală măsură de o duritate extremă. Pus alături, spre exemplu, de mesajul lui Iohannis pentru același congres, discursul lui Ciolacu pare Shakespeare pe lîngă Sandra Brown.

Și totuși, discursul liderului nu are valoare decît într-o singură eventualitate: aceea în care el reprezintă mesajul de adio către PNL, în privința participării la guvernare. Altminteri, spusele lui Ciolacu i s-ar întoarce în față. Pentru că pesedistul a făcut un rechizitoriu de o rară vehemență unor neîmpliniri ale guvernării din care el încă face parte. Nicio legătură cu pozițiile lui Ciucă.

Și numai apropiata ieșire de la guvernare, în locul rotativei, ar putea susține pozițiile de azi ale lui Ciolacu, fără riscul căderii în ridicol.

Inpolitics a scris încă din ianuarie că actuala coaliție e ca și ruptă, fiind doar chestie de timp. Intervalul scurs de atunci ne-a înfățișat un PSD și un Ciolacu ocupînd vertiginos postura de forță de opoziție și nu de guvernare. Muțeniile lui Ciucă, Iohannis, ale întregului PNL au lăsat teren de desfășurare pentru un PSD lansînd tot felul de idei, propuneri, soluții. Prea puține soluții realmente eficiente, dar susținute tăios, ceea ce înseamnă, totuși, ceva, măcar la capitolul imaginii.

PSD a dat mesaje în chestiuni precum pensiile speciale, Bîstroe, cerealele ucrainene, gaura din buget, PNRR, facturi, ratarea Schengen șamd ca și cum ar fi stat în băncile opoziției, lîngă USR și AUR.
A propus măsuri despre care știa bine că nu pot fi aplicate și de care s-ar feri ca dracul de tămîie dacă ar avea guvernarea integral pe mînă.

Luăm doar un caz la întîmplare: fluturînd de zor introducerea impozitului progresiv, Ciolacu știa prea bine că împotriva acestuia s-a pronunțat oficial cea mai mare forță cu putință, una care bate de departe ambasada americană. E vorba de Amcham, forul care reunește companiile americane din România și care de o lună încoace mătură sistematic pe jos cu impozitarea progresivă, ”nici nu se pune problema introducerii unui sistem de impozit progresiv”.

Ciolacu a continuat cu ideea știind că nu va fi în postura de a o și aplica. Tezele sale din ultimele săptămîni țin doar de poziționarea intenționată față de cele ale PNL și de înălțarea meterezelor de pe care va ataca liberalii, ca partid de opoziție, pînă la alegeri.

”Noi v-am spus, am propus, am cerut, voi nu ați vrut să ascultați. Voi sunteți responsabili pentru dezastru” vor spune Ciolacu & comp. Cu succes, pentru că dezastru chiar va fi.

Cu zi ce trece se vede că întreaga clasă politică e lipsită de soluții la cele mai banale probleme; cuvîntul de ordine e amînare. Așa că mai rămîne de văzut cine e suficient de deștept să facă pasul la ofsaid în timp util. La fel cum l-a făcut PNL în 2000, lăsînd restul CDR să ia în piept decontul guvernării. Și e tot mai clar că PSD asta va face.

Să vedem principalele mesaje, în cheie amuzantă, serioasă și foarte serioasă, ale liderului PSD, la Timișoara:

– Nu știu cum reușește întotdeauna dl președinte Kelemen Hunor să-i iasă toate! A reușit și de această dată să vă lămurească să nu aibă contracandidat și a reușit ca atât președintele PSD cât și președintele PNL să fie astăzi aici. Nu s-a întâmplat nici la PSD, nici la PNL să fim toți trei!

– Așadar, bine v-am găsit la Timișoara, bine v-am găsit la guvernare. Presupun că n-aveți alte planuri, că am văzut în ultimul timp că se discută foarte mult de ieșirea, de neieșirea UDMR de la guvernare și eu vreau astăzi să fiu foarte clar: cred că decizia mea și a dlui prim-ministru și președinte al PNL ca în această coaliție să fie și UDMR, dar și minoritățile, toate minoritățile reprezentate în Parlamentul României, a fost o decizie corectă.

– Aș vrea astăzi să vorbesc de un subiect mult discutat și în spațiul public, și în coaliție: stoparea risipei de la stat. Este un lucru pe care ni l-am asumat toți trei, nu neapărat pentru că există un anumit deficit sau pentru că trebuie odată să terminăm cu această ciumă numită pensii speciale în România și vă spun ca unul care, atât eu, cât și colegii mei, am trecut printr-o ciumă și ne-am vindecat!

– N-o facem nici pentru menținerea cotei unice, cum vrea dl președinte Nicolae Ciucă, facem aceste lucruri pentru că s-a ajuns prea departe. Sunt niște lucruri mici pe care le-am acceptat timp de 30 de ani și suntem și noi vinovați, cu adevărat, nu în egală măsură, nu pot să fiu la fel de vinovat ca domnul Cîțu, de exemplu!

– Dar cu toții trebuie să înțelegem că nu mai suportă românii, nu mai suportă nedreptatea, s-au săturat să le spunem ca ei să mai accepte inflația, să mai accepte scumpirile, iar noi, cu asemenea forță politică creată în această coaliție, să nu găsim soluții. S-au săturat să dăm vina unii pe alții.

– Această coaliție încearcă să repare lucruri, fiindcă acum a venit nota de plată, după pandemie, după o criză energetică, niciodată n-au fost atâtea crize suprapuse. Această coaliție încearcă să plătească toate notele de plată din ultimii 30 de ani și toate greșelile făcute, fiindcă nu se mai poate.

– Trebuie să închidem discuțiile eterne că a venit această coaliție și va da oameni afară. Oameni buni, ne trebuie un aparat bugetar mai suplu. Asta nu înseamnă că noi am venit acum și vom da oamenii afară.

– Asta înseamnă că în administrațiile locale, în administrațiile centrale trebuie să rămână oamenii buni. Trebuie să rămână oamenii care înțeleg ce rol au în acele administrații și pe cine reprezintă. Trebuie făcut acest lucru. Și așa este prea târziu!

– Trebuie să ne așezăm toți trei la masă și să găsim cele mai bune soluții și să vorbim despre secretarii de stat. Trebuie să înțelegem că ăsta este rostul nostru. Nu putem în continuare doar să cerem de la români! (Bogdan Tiberiu Iacob)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

11 Comentarii

 1. Corect !
  Acest discurs si altele asemenea vor duce PSD la 8 – 10%, fiindca de jmecheria tiganeasca ne-am saturat !

 2. fecalele lu Ciolacu:
  -o avea sau nu o avea oxiuri in creier?

 3. AUR are de castigat in urma discursurilor politicienilor de la asa zisa putere din Romania.

 4. Un țigan de Buzău, ca mai toti țiganii lui Iliescu. PSD este tot una cu USR. Romanii sunt prosti. Atat de proști incât ar mai vota cu PSD , PNL , USR,AUR sau PMP, după ce i-au nenorocit ca țară si popor. Dacă mai pune careva botu’ la vrăjeala țiganului asta, e mai prost decât permite legea.

  • Mi-ai luat vorba din gură.

   • asa ca ti-a intrat si pe gat, sugaciule de malahie.

 5. discurs de exceptie…ciolacu premiant…

 6. Ciociolacu guiță doar ce i se permite/transmite de la SRI! Să nu vă faceți iluzii! Asta e doar o sperietură pentru peneleprele lui Muiannis, care vor fi proștii de serviciu ce vor fi sacrificați!…Nu se poate face guvernare fără PSD, care are cel mai mare bazin electoral (bugetari+pensionari+familiile lor)! AUR, deși are priză electorală, nu are oameni charismatici, competenți, care să intre în Guvern și în instituțiile din teritoriu! Și, oricum, și ei sunt o făcătură a SIE!…

  • SRI, in slujba comunitatii evreiesti din România. Silviu Vexler a declarat ”În numele tuturor Comunităților Evreiești din România, îi mulțumesc domnului director Hellvig și întregii echipe din cadrul Serviciului Român de Informații pentru deschidere și înțelegere”, Directorul SRI a declarat că relațiile de încredere și de colaborare între autoritățile româno-israeliene se află la cel mai înalt nivel, din ultimii 30 de ani. Cine mai crede că relatiile româno-israeliene sunt in interesul românilor?

 7. […] Autor: Bogdan Tiberiu IacobSursa: inpolitics.ro […]

 8. @ Un popor educat are mai puțină nevoie de magistrați și avocați și mai puține instituții de ordine publică și siguranță, nu se fac cozi la admitere la magistratură și avocatură, milităreală și poliție, ca să revendice salarii și venituri proporționale cu infracționalitatea și incultura populației, ca la cerere și ofertă, ?

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată.

STRTIME=1662721998