Discurs Kovesi: ”Cheia este să cîștigi inimile și mințile oamenilor!”
4 comentarii / 1588 vizualizări / 21 noiembrie 2023
Extrase din discursul procurorului-șef european, Laura Kövesi, în cadrul Forumului politic „Anticorupție, reziliență democratică și securitate economică” de la Sofia, Bulgaria – noiembrie 2023:
– Am fost procuror mai mult de jumătate din viața mea. Am luptat împotriva corupției la nivel înalt timp de mulți ani. Așa mă cunoașteți.
Bineînțeles, lupta împotriva corupției înseamnă politici și acțiuni. Este vorba despre legi corecte și despre aplicarea lor consecventă. Ceea ce necesită curaj. Este vorba despre prevenire și sancționare. Bineînțeles. Cu toate acestea, din experiența mea, cheia este să cîștigi inimile și mințile oamenilor.– S-ar putea să fie mai dificil astăzi decît acum cîțiva ani.
– În principal pentru că societățile noastre democratice sunt ținta unor campanii vicioase de dezinformare. Cea mai mare problemă nu este faptul că aceste campanii diseminează minciuni la o scară nemaiîntîlnită pînă acum. Cea mai mare problemă este că ele caută să submineze însăși capacitatea noastră de a distinge adevărul de fals. Acest lucru, la rîndul său, subminează capacitatea noastră de a distinge binele de rău. În acel moment, cui îi mai pasă de ceea ce este drept?
– Cînd vine vorba de corupție, a fost deja destul de greu să îi facem pe cetățeni să înțeleagă cum le influențează viața. În realitate, corupția a fost și continuă să fie tolerată într-o mare măsură. Pretutindeni. Nu există o țară curată.
În primul rînd, pentru că majoritatea oamenilor nu văd un impact direct al corupției asupra vieții lor. Și, de asemenea, pentru că există această tendință de a considera că infracțiunile gulerelor albe, fraudele financiare, nu sunt atît de periculoase pînă la urmă. Există, de asemenea, o mare doză de fatalism: așa e lumea, se presupune.
– În 2015, cînd eram șefă a DNA, o companie privată a vrut să deschidă un club de muzică. Aceștia au mituit funcționari publici pentru a obține autorizațiile necesare. Au început să organizeze concerte într-o clădire care nu îndeplinea obligațiile de securitate. Pînă cînd, într-o seară, în timpul unui concert, a izbucnit un incendiu – 64 de persoane au murit, iar alte 180 au fost rănite.– Întrucît am început să investigăm infracțiunile legate de corupție în acest eveniment tragic, a trebuit să deschidem o altă anchetă. Victimele au fost aduse la un spital care se presupunea că dispune de echipamente de ultimă generație pentru a le îngriji arsurile grave. S-a dovedit că managerii spitalului au cumpărat echipamentul medical necesar la un preț masiv supraevaluat, doar pentru a se îmbogăți. Ei au semnat documente conform cărora camera barometrică fusese livrată și instalată, dar aceasta nu a fost niciodată funcțională.
– Mai multe victime ale incendiului de la clubul de muzică au murit din această cauză. Altele au fost nevoite să fie transferate la alte spitale, în străinătate, întrucît acela era singurul spital din România cu un astfel de echipament.– În ciuda trecerii anilor, sunt consternată încă de acest caz. De multe ori, cînd vorbim despre corupție și fraudă financiară, vorbim doar despre pagubele monetare – că nu sunt bune pentru economia de piață liberă, cum distruge concurența loială. Dar eu văd toate aceste victime, precum și pe părinții și familiile lor.
– Deci da, corupția poate deveni foarte repede o chestiune de viață și de moarte. Apropo, cred că prietenii noștri ucraineni au înțeles acest lucru cu cîțiva ani în urmă. Dacă cineva trebuie să devină pe deplin conștient de acest pericol, nu sunt doar ei. Ci și noi.
– Știți, uneori am un deja-vu. Încă mai aud că lupta împotriva fraudei și a corupției este bună în teorie, dar problematică în practică, în special în timpul campaniilor electorale, deoarece poate afecta negativ percepția cetățenilor.
– Doamnelor și domnilor, dacă le permiteți să prolifereze, corupția și frauda duc în cele din urmă la amenințări, violență și teroare. Mai degrabă decît să ne jucăm de-a legendarele trei maimuțe, ar trebui să ne suflecăm mînecile și să ne apucăm de treabă.
– Pentru a cîștiga inimile și mințile oamenilor, aceștia trebuie să aibă încredere că legea se aplică tuturor, că justiția este tangibilă.
– Am lucrat ca procuror local, iar munca noastră era importantă pentru comunitatea noastră, pentru orașul nostru. În anii care au urmat, am aplicat mereu ceea ce am învățat în micul oraș Sibiu: doar printr-o muncă eficientă poți cîștiga încrederea cetățenilor, iar munca constantă este singura cale de a o păstra. De aceea, prima noastră datorie este să ne facem treaba, iar principala provocare este să fim buni în acest sens. Să dăm mereu tot ce avem mai bun. (B.T.I.)
„Cea mai mare problemă este că ele (campaniile de dezinformare) caută să submineze însăși capacitatea noastră de a distinge adevărul de fals. Acest lucru, la rîndul său, subminează capacitatea noastră de a distinge binele de rău”.
– Dar ce ne vom face cand IA va intra masiv in functie?
text de 2 bani scris pentru piranda asta cu ochii vineti.
retorica goala.
proaste ca individa asta tunsa cu ciobul au facut propaganda cum ca Romania e cea mai corupta tara din lume.
-Liiceanu șochează: „Kovesi este slujirea…slujirea pură!”
Slujirea pură – Bogdan DUCA
bogdanduca.org › 2018/06/04 › slujirea-pura
Doamna Kovesi este ”slujirea pură” în aceeași măsură în care Adolf Eichmann, Leon Troțki, Buharin, au fost slujirea pură. Biografia doamnei Kovesi este de o …
Imi vine sa vomit…