CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Disperare maxima: Dragnea arunca pe masa cartea atomica

4 comentarii / 5011 vizualizări / 12 iulie 2018

Dacă Liviu Dragnea a ieșit în direct și la oră de vîrf, la Antena 3, pentru a transmite mesaje de o importanță crucială fără a se sinchisi de concurența cu marea semifinală Croația-Anglia (putea ieși azi, la fel de bine) e pentru că nu era interesat ca spusele lui să aibă neapărat o mare răspîndire. Important era ca ele să ajungă fix la urechile interesate și acolo vor ajunge, cu siguranță. Mai ales că liderul actualei puteri a aruncat pe masă cea mai mare carte imaginabilă. Ba chiar neimaginabilă, pentru mulți.

Cei care au urmărit, totuși, emisiunea, au putut observa un Dragnea sobru, ușor pămîntiu și foarte riguros în exprimare, cu atît mai mult cu cît majoritatea afirmațiilor lui au fost extrem de tăioase.
E clar că emisiunea Sinteza zilei de aseară a fost, cu adevărat, una specială, iar liderul PSD chiar a avut mesaje grele de transmis.

De fapt, într-o țară cît de cît normală, pînă la această oră s-ar fi sesizat mai multe instituții, începînd cu parchetul militar și Comisia SRI și terminînd cu CSAT.
Asta, în condițiile în care Dragnea a spus, cu subiect și predicat, că un înalt ofițer din servicii, activ, i-a devoalat informații secrete despre acțiuni, oricum, ilegale, ținînd de implicarea serviciilor în aranjarea condamnării sale la ICCJ:

”Este un ofiţer, nu-i dau numele, pentru că sunt un om totuşi de caracter, dar care mi-a zis că a participat întâmplător la o discuţie cu nişte şefi din nişte instituţii şi care au zis, domnule, deocamdată am rezolvat doar un judecător, dar lucrăm în continuare. Eu nu îi dau numele, dar dacă, şi este militar, dacă ţine la onoarea militară şi nu are mize mici şi nu vrea să stea cu piatra asta pe inimă toată viaţa, poate ar fi bine să iasă să spun lucrul ăsta, pentru că mâine i se poate întâmpla lui aşa ceva”.

Același Dragnea a declarat fără echivoc că președintele Klaus Iohannis transmite ordine justiției prin intermediul unui șef de serviciu special: ”În momentul în care e deranjat de cineva cere direct, sau sugerează, sau îşi trimite emisari, gen Pahonţu, să ducă ordine de execuţie către procurori sau poate chiar către judecători”.

Afirmații de maximă gravitate, venite de la al treilea om în stat pe adresa justiției și a serviciilor.
Deocamdată, e liniște.

Și totuși, acest tip de acuzații larg difuzate aseară de Liviu Dragnea pălesc în fața bombei atomice lansate de el.
Cu precauții, cu exprimări atent selectate, dar cît se poate de clar, pe fond:

Liderul PSD a fluturat în fața clasei politice ideea amnistierii faptelor de corupție.

Să vedem ce a spus exact Dragnea.
Introducerea a fost făcută, subtil, prin discuția despre amnistia fiscală, vehiculată zilele trecute de ministrul Orlando Teodorovici, care spunea că se lucrează la un asemenea proiect, fără cifre concrete, deocamdată.

Numai că cifre concrete a avansat Dragnea aseară, și ele trebuie că au sunat tare melodios într-o droaie de urechi:

”Amnistia fiscală, de exemplu, este o măsură prin care se şterg, se anulează nişte datorii ale companiilor şi ale cetăţenilor, şi este vorba de peste 1 milion de români care au datorii şi pe care nu şi le mai pot plăti, şi care dă posibilitatea ca aceste companii să se restarteze şi persoanele respective să nu mai aibă această povară şi fiecare să se reintegreze, să participe în acest parcurs viu, în acest proces viu al economiei, al societăţii, al ţării în general”.

Ați citit bine: Dragnea vorbește despre proiectul ștergerii datoriilor unui milion de români și de companii.

În sine, doar această știre ar fi de maximă senzație.
Dar nu!

Urmează ceva mult mai spectaculos.

– ”România nu are nevoie doar de o reconciliere fiscală, de o reunificare fiscală, de o pacificare fiscală, România are nevoie de o pacificare generală, o pacificare politică, o pacificare socială. Pentru că uitaţi-vă în ce situaţie suntem de un an şi ceva de zile, noi stăm sub acest asediu turbat, politic, mediatic, manipulatoriu, şi intern şi extern, şi, de fapt, noi ar trebui să ne ocupăm de bunăstarea românilor”.

– ”România are nevoie de un moment zero, un moment zero de care avem nevoie cu toţii. Toţi trebuie să înţelegem că trebuie să privim înainte, pentru că altfel vom rămâne prizonierii trecutului, România va rămâne prizoniera trecutului. Nu ştiu dacă vom fi în stare să îl facem, pentru că nu ştiu dacă toţi au şi vor avea curajul meu”.

– ”Să nu mai lăsăm loc de şantaj, pentru că doar o persoană scoasă din acest angrenaj mafiot al statului paralel (Laura Kovesi n.n.) nu rezolvă problema. Angrenajul a rămas, iar motivele de şantaj au rămas, dosare dosite, dosare neîncepute, informaţii prin tot felul de servicii, legături prin care se fac presiuni şi prin care se gestionează dosare sau procese, toate astea au rămas. Aici trebuie un moment zero”.

Întrebat de moderator cum se poate ajunge la acel moment zero, Dragnea răspunde:

”Sunt mai multe variante. Dar, dacă toţi vor avea curaj, România are o şansă uriaşă să privească înainte şi să devină ceea ce poate deveni în Europa şi în lume. Are şansa să scoată din teritoriul naţional teama, teroarea, frica, de la cel mai mic funcţionar până la cel mai înalt demnitar, de la cea mai mică firmă până la cea mai mare firmă românească, frica tuturor că se poate întâmpla ceva, frica tuturor că poate fi luat oricine, oricând, pentru orice. (s.n.) Dacă vor avea acest curaj sau dacă vor rămâne toată viaţa cu laşitatea generată de teamă, generată de interese politice meschine sau de interese personale meschine, vom vedea”.
”Aici nu este decât o singură variantă, şi anume, varianta totală, variantă completă, adică să avem un sistem nou, curat”

Și tot el explică mecanismul:

”Lupta anticorupţie a fost denaturată, a fost compromisă prin toate aceste acţinui. Asta este lupta anticorupţie, un consilier local luat pentru nu ştiu ce sau cineva care a primit foloase necuvenite nepatrimoniale constând în aplauze, Olguţa Vasilescu că a primit mită electorală constând în aprecieri la televizor sau aprecieri pe Facebook, în situaţia asta suntem şi din situaţia asta trebuie să ieşim. Nu este foarte simplu, dar, repet, în aceste zile, în aceste săptămâni, în aceste luni, în aceşti ani, în această perioadă, cu cât mai mulţi oameni de stat, oameni politici cu curaj vor fi, cu atât mai mult această ţară va avea o şansă uriaşă, dacă nu, o să ne bucurăm doar că am iniţiat unele lucruri, am generat speranţe şi sunt generate speranţe mari, dar lucrurile o să revină la mai rău, la o situaţie mai rea decât a fost până acum, pentru că un astfel de balaur dacă nu este stârpit în totalitate şi dacă sistemul care poate să genereze aşa ceva nu este reconfigurat, reformat în profunzime, lucrurile nu se pot rezolva. Deci, din păcate sau din fericire, aici nu este decât o singură variantă, şi anume, varianta totală, variantă completă, adică să avem un sistem nou, curat, sănătos, o ţară, un stat care să funcţioneze după reguli democratice, după reguli sută la sută democratice, democraţie care poate deranja, care poate să bucure, dar este tipul de societate la care ne-am angajat să muncim cu toţii şi în care vrem să trăim cu toţii”.

Liviu Dragnea nu pronunță explicit sintagma ”amnistierea corupților”, dar nici nu lasă loc de interpretări.

O asemenea procedură aplicată după ce ”lupta anticorupție a fost denaturată” e singura care ar ”restarta/reconfigura” sistemul, care ar elimina frica de la ”cel mai mic funcţionar până la cel mai înalt demnitar” și care ar transforma în hîrțoage fără valoare ”dosare dosite, neîncepute” și ar anihila ”informaţiile prin tot felul de servicii, legăturile prin care se fac presiuni”.

Liderul PSD face o ofertă irezistibilă întregii clase politice și dă semnalul că e gata să se pună în fruntea luptei:

”Eu nu am nicio ezitare, eu merg exact înainte, fără ezitare. Cei care vor dori să meargă cu mine vor fi oameni curajoşi, cei care nu vor dori să meargă cu mine înseamnă că vor fi nişte laşi, nişte fricoşi. Aici nu e vorba de mine, eu sunt un obiectiv, o ţintă importantă, ţintă importantă care, odată dată la o parte, poate să înceapă ”principiul dominoului”(…) Este doar problema de curaj, dacă vor avea capacitatea, tăria, toţi, să îşi rupă această zgaibă care îi face să… ”dar poate avem o problemă, dar poate avem o problemă de imagine, dar poate cine ştie ce alte probleme avem?”. Ce probleme să avem? Ne pot omorî? Probabil că nu! Avem timp, mai avem timp, nu foarte mult, să ducem la capăt toate aceste lucruri”.

Mesajele au fost lansate.
Urmează feedbackul.
Dacă va veni.

Dincolo de asta, ideea a două mari amnistii, una fiscală și una penală, poate fi discutată, analizată, cîntărită.
Ținînd cont, însă, de atitudinile de pînă acum ale liderului PSD, un pas în față, doi în spate, e greu de crezut că el chiar crede în succesul tentativei sale de polarizare a clasei politice, în sensul unei resetări a sistemului.

Mai degrabă, punînd alături și promisiunea ”100%” că președintele Iohannis va fi suspendat în toamnă, e de luat în calcul că Dragnea aruncă pe masă mize uriașe ca să se aleagă măcar cu unele victorii mărunte.

Iar în loc de resetarea întregului sistem, s-ar mulțumi, la o adică, și cu ”reconfigurarea” doar a dosarelor sale. (Bogdan Tiberiu IACOB)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

4 Comentarii

  1. Dragnea nu mai are ce pierde.

  2. Dintr-o anumita perspectiva, nimic nu s-a schimbat din ‘89 pana azi: toti politicienii romani manifesta o frica paralizanta in fata formelor pe care fosta Securitate le-a luat de-a lungul celor aproape 30 de ani.

    PSD-ul de azi nu difera cu nimic de FSN/FDSN/PDSR, la fel cum nu difera cu nimic de orice alta organizatie politica, indiferent de numele acesteia, din perspectiva enuntata anterior.

    Ex-Securitatea pare pentru aceasta tara, asa, un fel de blestem, un fel de piaza-rea indisolubil legata de orice structura de conducere a acestei tari. Si daca pana la un punct poate fi inteleasa tentatia oricarui ‘servicu’ de a-si aroga prerogative dincole de cele stabilite prin lege, ce este complet de neinteles este voluptatea cu care practic trei generatii de asa-zisi ‘politicieni’ s-au predat de buna voie unor servicii care dispun de o putere pe care nu si-au putut-o imagina vreodata.

    Actualul PSD comite aceleasi greseli ca si toate structurile guvernamentale care i-au precedat, astfel incat actualele ‘mesaje’ transmise in recenta emisiune de la Antena 3 se circumscriu lungului sir de conivente post-decembriste. Ce nu este (deocamdata) clar poporului, este tocmai motivul/motivele care au impiedicat TOATE guvernele dupa ‘89 sa-si ia rolul in serios.

    Explicatiile ar putea fi doua:
    – fie Ex-Securitatea a pus in permanenta toate guvernele Romaniei, caz in care nimeni nu a avut libertate de miscare in exercitarea mandatelor guvernamentale,
    – fie toate guvernele au comis greseala descrisa de medici drept ‘sindromul Stockholm’ si au incercat o ‘imprietenire’ cu Sistemul, caz in care problema este medicala si patologia este una cunoscuta.

    Interesant ar fi daca, si mai ales cand, se va produce schimbarea fundamentala de sistem de gandire si actiune al unei veritabile clase politice romanesti, capabila sa slujeasca poporul in limitele mandatului incredintat democratic prin vot, dar si in limitele decentei absolut obligatorii la acest nivel.

  3. Surse: Tramp avea programata o intalnire cu KWI dar la intrarea in sala KWI la salutat iar Tramp l-a intrebat daca e adevarat ca s-a opus mutarii ambasadei la Ierusalem. Mutul nu a zis nimic ca un copil la tabla iar yancheul ia dat cu flit.

  4. „disperarea maxima” eu o vad mai pe dreapta. iar povestea cu dragnea care isi negociaza dosarele, ma face sa cred ca ori dragnea e cel mai prost negociator din istoria romaniei, din moment ce de ani de zile tot ia condamnare dupa condamnare si se deschis sau redeschid dosare, lui, familiei lui, apropiatilor etc ori unii pur si simplu sufera de virusul anti-mustacios.

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998