CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Disperare totala: PNL ameninta Cotrocenii si Victoria. Dar prea tirziu…

1 comentariu / 3087 vizualizări / 20 ianuarie 2016

Timp de 24 de ore, soarta alegerilor locale a stat în pixul premierului Dacian Cioloș. O conformare cererii PNL ar fi adus PSD într-o situație dramatică, așa cum arătam luni, într-un material, partidul fiind pus pe picior greșit cu mai puțin de 4 luni înaintea campaniei electorale, după ce și-a făcut toate calculele politice pe legea cu votul într-un tur. O victorie zdrobitoare a PSD la locale, care se conturează de ceva vreme, ar fi fost drastic diminuată, în profitul liberalilor, dacă și numai dacă Cioloș modifica legea alegerilor. Nu doar că nu a făcut-o, dar refuzul său a fost suspect de rapid și aproape brutal. Ce ne spune acest lucru?

Scriam încă din 23 noiembrie anul trecut că PNL pare programat să piardă alegerile locale, pentru ca un congres fulger organizat imediat după să măture toată actuala garnitură de lideri și să instaleze alții, mai pe gustul lui Iohannis(și al altora).
Liberalii dau semne că abia acum încep să înțeleagă pericolul mortal care îi pîndește.
Luni, conducerea partidului i-a cerut premierului să modifice imediat legea electorală prin ordonanță de urgență.
Marți, la prima oră, premierul le-a răspuns, sec: ”nu cred că este democratic ca acest guvern să modifice o lege adoptată prin înțelegere politică”.

În noiembrie, după ce scosese din prima ciornă a programului de guvernare modificarea urgentă a legislației electorale, Cioloș dăduse o explicație aproape identică: ”Nu mi se pare legitim ca un Guvern să schimbe legi electorale prin ordonanțe de urgență”.

Dacă PNL, știind deja poziția exprimată de premier pe acest subiect a insistat, totuși, să-i ceară luni marea schimbare, înseamnă că situația e gravă în partidul lui Blaga & Gorghiu.

Sunt multe motive: lipitura artificială PNL-PDL nu prinde, e criză limpede de manageriat politic, criteriile de integritate introduse după ”Colectiv” împuținează și mai rău resursa umană pentru locale.

Fostul senator liberal Sorin Roșca Stănescu avertizează, de asemenea, asupra altui fenomen dramatic care stă să irumpă în partid: edilii care trebuie schimbați, în mod normal, de PNL în baza noilor cerințe de integritate, sunt pregătiți să candideze din nou, fie pe cont propriu, fie din partea altor partide, avantajați fiind de votul într-un tur și de statutul de primar în funcție.
Fie că îi elimină din partid, fie că îi păstrează, PNL tot va avea de pierdut din respectivul scandal.

Cum a ajuns partidul Brătienilor în această situație?

Nu e greu de înțeles.

Cunoscut dintotdeauna ca un partid mai boem, mai puțin aplecat spre strășnicie organizatorică, PNL s-a bazat în ultimul an și ceva nepermis de mult pe sprijinul noului președinte Klaus Iohannis și al structurilor controlate de acesta, la fel cum PDL s-a bazat pe Băsescu.
A sperat, de asemenea, într-o ruptură a alianței de guvernare încă din iunie, anul trecut, care ar fi ”eliberat” UNPR ori ALDE din orbita PSD și ar fi favorizat negocieri convenabile pentru liberali, ruptură care nu s-a produs clar nici pînă azi.
A sperat într-o erodare dramatică a PSD după pierderea prezidențialelor, care nici ea, nu s-a produs.
Ba chiar dimpotrivă, s-ar putea spune.
Nu a luat în calcul fragmentarea dreptei, prin partidele lui Băsescu, Macovei, Tăriceanu.

Pe de altă parte, Iohannis nu este Băsescu; dar, chiar și fostul președinte a avut, la un moment dat, o agendă proprie, diferită de cea a partidului de suflet, motiv pentru care s-a și produs marea schismă.

Actualul președinte nu provine din PNL, ci e un outsider parașutat strategic strict pentru prezidențiale.
Acum, el are nevoie să pună șaua pe partid, în perspectiva sprijinului necondiționat pentru viitoarele alegeri, iar asta nu se poate face decît după epurarea întregului eșalon unu și a majorității eșalonului doi. Și înlocuirea lor cu oameni devotați.
O epurare care are nevoie de o sincopă zdravănă a PNL, pentru a fi motivată.

Iar aceasta se va produce la locale.
Cum spuneam, liberalii încep abia acum să se dumirească.

Mesajul postat în ultimele ceasuri de Ludovic Orban pe Facebook e corect, dar mult prea tardiv;

”Interesanta strategia PSD. Se fac ca sprijina guvernul in Parlament, protejandu-si cohortele de politruci plantati in administratie in guvernarea Ponta ( secretari de stat, presedinti si vicepresedinti de agentii si autoritati, manageri de companii, secretari generali si secretari generali adjuncti, directori generali si directori, prefecti si subrefecti, sefi de deconcentrate ) cu amenintarea depunerii unei motiuni de cenzura. Pastreaza, de asemenea, monopolul absolut al alocarii de bani pentru investitii catre localitati, favorizand primarii PSD in pregatirea alegerilor locale. Iar in timpul acesta, desi ei sunt practic la putere, televiziunile aflate sub influenta lor toaca guvernul de dimineata pana seara, dand vina pe Johannis si PNL pentru toate greselile, reale sau inventate, ale executivului.
In ritmul asta, in cateva luni, imaginea guvernului va fi facuta tandari, cu consecinte evidente asupara imaginii PNL ( care, desi in realitate nu are niciun om in guvernare, este perceput ca fiind responsabil de activitatea guvernului ) , iar PSD va organiza practic alegerile prin miile de pesedisti mentinuti in pozitii cheie, cu consecinte evidete asupra „corectitudinii” procesului electoral.
Daca Dacian Ciolos, si, mai ales, girantul sau, Klaus Johannis, nu inteleg aceasta strategie diabolica a PSD si nu o contracareaza, vor raspunde pentru consecintele ei nefaste”.

Sună a amenințare pentru Cotroceni și Victoria; mai are, însă, PNL anvergura necesară unor asemenea amenințări? Tare ne e teamă că nu. (Bogdan Tiberiu IACOB)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

Un comentariu

  1. pai pnl+alde+unpr+pmp (toate in afara de psd si udmr) voteaza din nou in parlament (alde are senatul, deci legea poate fi pusa pe ordinea de zi) legea cu 2 tururi. legea e contestata la curtea constitutionala , iar ccr valideaza noua lege (extinde drepturile electorale , nu le bareaza, deci se poate si cu 5 minute inainte de alegeri). psd pierde

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998