CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Distractie de Paste, made in Romania

0 comentarii / 1691 vizualizări / 6 aprilie 2010

Minivacanța de Paști a mai înseninat puțin viața oamenilor, atât de greu încercați anul acesta de cirză și consecințele neplăcute ce… picură din aceasta. Deși tradiția milenară prevede ca, în prima zi de sărbătoare, să se strângă toată familia și rudele în jurul mesei, acasă, puțini au rezistat tentației de a-și părăsi domiciliul.

La aer curat și iarbă cu pempărși

Să stai în casă sau în curte și să ciocnești ouă e deja desuet, nu ești ”în tendințe”! Așa că, românii au plecat, care încotro. La Bușteni, pe Valea Cerbului, grătarele sfârâiau disperate încă de la primele ore ale dimineții de duminică. Același lucru se întâmpla și la Pârâul Rece, pe Valea Timișului din Brașov ori la Dârste. Bărbații, veniți la aer curat cu Loganul sau Dacia tunată corespunzător, cu soacra, bunica, mătușa, unchiul și copii, fâlfâiau, ca de obicei, tabloide colorate deasupra cărbunilor, ca să întețească focul, făcând scurtă la încheietură. Mișcarea de ”dute-vino” a intrat în reflexul oricărui cap de familie care se respectă și nu mai poate fi uitată nicicând.
În jur, vacarm. Nu ciripit de sticleți, mierle sau pitpalaci! Urletele turiștilor de o zi sunt întărite de Nicolae Guță ori Salam care-și rup plămânii străduindu-se să aducă veselie în familie, ”fără număr și pe sistem turbo”. Unii dintre ”iubitorii de natură” și-au lăsat portierele mașinilor, – tunate, v-am spus! – larg deschise. Bubuie, de se cutremură munții și vibrează ouăle-n păsările fugite în adâncul pădurii. Cu toții sunt cuprinși de o bucurie ciudată, care nu are legătură cu Învierea lui Iisus și credința, ci mai degrabă cu vinurile și berile băute pe nerăsuflate. În stânga văii, cutiile de bere fâsâie și stropesc cu spumă guri însetate, în dreapta, pet-urile de 3 litri de Noroc călătoresc vioaie de la nașu’ la bunicu’, în cerc, iar vinul ieftin, de la „Promoție”, abia așteaptă să bolborosească în burțile păroase și încăpătoare ale celor care sărbătoresc Paștele.
Pe jos sau pe măsuțele care șchioapătă, râd casoletele de mici, cotlete, cârnați proaspeți și pui, unele din ele încă înghețate. Gospodinele le aranjează frumos, pe grătarul încins. Aaah! să tot trăiești, domnule! Frumoasă mai e viața asta în mijlocul naturii ce revine la viață! Ouăle colorate, drobul și pasca așteptă și ele să fie mâncate de petrecăreții flămânzi. La apusul soarelui, blând și transarent ca mierea de salcâm, turiștii se cară cu toții pe la casele lor, cuminți, buhăiți, cu burdihanele pline și colici biliare în debut. În urma lor, au rămas ”amintirile”, ca de fiecare dată. Mormane de gunoaie, resturi de mâncare, pempărși plini, sticle uscate pe dinăuntru. Iarba, de un verde mineral, e ”împodobită” cu milioane de coji colorate de ou, roșii, galbene, albastre. De la depărtate par floricele. De fiecare dată, când sunt întrebați de ce nu aruncă gunoaiele la container, turiștii ridică din umeri și sar la ceartă: ”Ce? Io n-am lăsat nimic. Alții sunt nesimțiți! Dar și primăria e de vină că pune tomberoanele prea departe.”

Paște la Mall

În zona Bran-Moieciu, încasările proprietarilor de Pensiuni au fost la jumătate față de anul trecut în perioada sărbătorilor pascale și nici la Sinaia, Bușteni sau Predeal nu s-a mai înghesuit lumea, ca în alți ani. Motivele sunt legate de banii mai puțini, de vremea ceva mai răcoroasă la început de aprilie, dar și de apariția unor alte „oportunități” de distracție în marile orașe, care deviază oarecum traseul oamenilor, în special al tinerilor, de la ieșirile în natură. E mult mai ”cool” să-ți petreci timpul liber în discoteci, în cluburile de fițe, benoclându-te la gropițele fetelor care dansează la bară sau pe mese, să inhalezi fum de țigară cu aromă de cireșe și să-ți facă creierii varză sutele de wați ale boxelor.
O altă opțiune de petrecere pentru români a fost „Paștele la Mall”. Acest veritabil lăcaș ale snobismului n-a dus lipsă de clienți. A doua zi de Înviere, holurile erau pline, iar restaurantele înțesate de clienți, nu aveai loc să arunci un ac. Mulți dintre bucureșteni, și nu numai, au făcut cumpărături din nou, s-au delectat cu promoțiile de la magazinele de fițe și, în loc să ciocnească, tradițional, ouă roșii, au ”ciocnit” copănele iuți de la fast-food, crevete sau cupe cu înghețată și cafea.
(Răzvan Mateescu)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998