CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Dosarele X continuă: unde se topesc sistematic finanțările promise de americani?

1 comentariu / 5936 vizualizări / 15 februarie 2024

Aflăm oficial că Nuclearelectrica a semnat azi, la Roma, un memorandum de înțelegere cu companiile italiene SACE și Ansaldo Nucleare pentru a avansa dezvoltarea și finanțarea retehnologizarii Unității 1 CNE Cernavoda și Unităților 3 și 4 CNE Cernavoda, italienii urmînd să susțină finanțarea cu pînă la 2 miliarde de euro. Toate bune și frumoase, dar se ridică o întrebare: cîte asemenea acorduri va tot semna România fără să se miște, de fapt, un pai? Și unde tot dispar banii pentru care semnăm și nu mai ajungem să-i și primim?

Scriam acum doi ani despre Dosarele X ale reactoarelor de la Cernavodă, despre care aflăm periodic de la guvernanți că primesc finanțări imense de la diverste state și companii, care apoi dispar misterios, fără urmă.

Să reamintim:

În 2009, Nuclearelectrica formase o companie cu capital mixt cu RWE, GDF Suez, ENEL, CEZ, ArcelorMittal și Iberdrola, în vederea construirii reactoarelor 3 și 4. După nici 3 ani toate aceste companii aveau sa se retragă din proiect.
Salvarea părea să mai vină doar de la chinezii contactați de guvernul Ponta în 2013, costul estimat fiind de 8 miliarde de dolari. Șase ani, șase prim-miniștri și nouă guverne negociaseră pentru România construcția reactoarelor 3 și 4 ale centralei nucleare de la Cernavodă cu compania chineză China General Nuclear Power (CGN).

În vara lui 2019, ministrul Energiei, Anton Anton, anunța că negocierile cu chinezii pentru Cernavodă se vor finaliza în acel an. Iar dacă nu vor exista rezultate pozitive Nuclearelectrica va putea construi singură reactoarele, mai anunța ministrul.

În 2020, însă, guvernul Orban le stingea definitiv chinezilor lumina. În compensație, cîteva luni mai tîrziu venea mult trîmbițatul Acord de cooperare interguvernamentală România-SUA. Investiție: 8 miliarde de dolari, exact cifra discutată și cu chinezii. Asta, ca să nu se spună că afacerea cu americanii era una mai modestă.

Pe 9 octombrie 2020, aflat la Washington, ambasadorul SUA la București, Adrian Zuckerman, anunța oficial marea veste: ministrul Virgil Popescu semnase un memorandum cu US Exim Bank, sub oblăduirea Departamentului de Energie al SUA, prin care americanii urmau să finanțeze lucrările reactoarelor de la Cernavodă cu 8 miliade de dolari bătuți pe muchie. De construcție urma să se ocupe o mare companie americană, AECom, asistată de companii din România, Canada și Franța, mai anunța ambasadorul american.

În noiembrie 2022, premierul Nicolae Ciucă anunța că cele două noi reactoare de la Cernavodă vor fi construite până în 2030. El spunea că faza lucrărilor preliminare, finanțată cu împrumutul SUA de 50 de milioane de dolari, va fi încheiată până în 2025, iar faza de construcție efectivă a proiectului celor două reactoare, finanțată cu un împrumut SUA de 3 miliarde de dolari, va fi încheiată până în 2030.

În doi ani, cinci miliarde de dolari promise de americani se pierduseră pe drum, vasăzică.
Oficial, știm demult de la guvernanți că cele două reactoare noi vor costa cca.6,5 miliarde de dolari, restul pînă la suma de 8 miliarde fiind destinată recondiționării reactorului 1, care iese din uz în 2026.

Azi, aflăm că guvernanții semnează încă un Memorandum – al cîtelea?? – deși, ni s-a mai spus, la o adică Nuclearelectrica se poate descurca și singură cu respectivele reactoare.

S-au negociat finanțări cu chinezi, americani, mai nou cu italieni. De construcția efectivă s-au ”ocupat” chinezii, germanii, italienii, spaniolii, americanii și iarăși italienii, alții de data asta. Cînd se va termina mascarada și ce se ascunde în spatele semnării pe bandă de asemenea memorandumuri? (Bogdan Tiberiu IACOB)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

Un comentariu

  1. […] Autor: Bogdan Tiberiu IACOBSursa: inpolitics.ro […]

Nu sunt permise comentariile.

STRTIME=1662721998