CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9707 RON DOWN | 1 USD = 4.6638 RON DOWN | 1 GBP = 5.7329 RON DOWN

Dosarele X: misterioasa invazie a cerealelor ucrainene. Cine sunt păpușarii care au plănuit-o?

2 comentarii / 8302 vizualizări / 23 aprilie 2023

Unul dintre cele mai bizare fenomene de după declanșarea războiului din Ucraina este modul în care a evoluat problematica cerealelor patriei lui Zelenski. Acum un an aflam că guvernul de la Kiev interzicea complet exporturile, pentru a avea resurse de hrană pentru propria populație. Răstimp, autoritățile de la noi nu mai pridideau cu asigurările că România nu ar fi afectată, pentru că are arhisuficientă producție agricolă proprie.
Mai apoi aflam că ar fi rost și de ceva exporturi, totuși, pentru că, spunea Zelenski, Ucraina vlăguită de război avea nevoie urgentă de bănuți. Dar mai aflam că Rusia ticăloasă le blochează drumul spre țările sărace din Africa. Disputa s-a întins pe cîteva luni. În octombrie, ONU încă deplîngea dificultatea scoaterii produselor agricole din Ucraina.
De la începutul acestui an aflăm, brusc, că exporturile Ucrainei au fost atît de mari încît au făcut praf producțiile agricole din Europa centrală și de răsărit. Și că țara lui Zelenski a scos în doar cîteva luni 25 de miliarde de euro numai din exporturi de cereale. Și că alte zeci de milioane de tone din recolta precedentă stau să plece peste hotare. Atît de multe încît se adîncește Bîstroe pînă în China. Și mai apoi vine recolta din acest an.
Și mai aflăm că recoltele ucrainene au ajuns prea puțin la săracii africani și prea mult la europeni.
Cum a fost posibil ca în decurs de cîteva luni țara care zicea că ține cu dinții de mîncare pentru ai săi cetățeni să invadeze piețele europene cu mărfuri ieșite brusc dintr-un imens corn al abundenței?
Cine și în numele cărora interese a orchestrat această masacaradă care bulversează economiile est-europene și conturează perspectivele unui faliment gigantic al industriilor agricole din Est, dar și ale unor tensiuni politice majore în interiorul UE?
În ultimă instanță, cine sunt băieții deștepți ai agriculturii care au dat iar niște lovituri de proporții, cu sprijinul discret al statului?

 

În rîndurile care urmează, vă prezentăm o cronologie a ceea ce am putea numi Dosarele X ale agriculturii ucrainene, după invazia din 24 februarie:

7 martie 2022
Ministrul Agriculturii, Adrian Chesnoiu ne liniștește pe toți: România nu limitează şi nici nu interzice exporturile de cereale, pentru că în acest moment nu există sincope privind aprovizionarea populaţiei cu alimente, rezervele de stat fiind îndestulătoare.

10 martie 2022
Executivul de la Kiev a decis: Ucraina nu va mai exporta bunuri esențiale, inclusiv grâu, porumb, cereale, sare și carne, hrișcă, mei, ovăz, dar și bovine și produse secundare, notează CNN.
Ministrul ucrainean al Agriculturii, Roman Leshcenko, a declarat că măsurile au fost luate „pentru a preveni o criză umanitară în Ucraina” și „pentru a răspunde nevoilor populației pentru aprovizionarea cu produse alimentare critice”.

12 martie 2022
În urma anunțului de la Kiev, Chesnoiu ne liniștește din nou: România produce suficiente alimente pentru a asigura necesarul de consum al populației. Ba chiar ”Avem o oportunitate să transformăm surplusul de grâu, porumb și floarea-soarelui în alimente pe care să le exportăm sub formă de produse cu valoarea adăugată mare”.

13 martie 2022
Ministerul român al Agriculturii, fermieri, producători și comercianți dau asigurări în privința stocurilor de ulei, după o întâlnire pe temă cu Asociația Marilor Rețele Comerciale, cu fermieri și companii de procesare.

19 martie 2022
O veste tristă: Ucraina nu va avea destule produse agricole pentru a face export în acest an, avertizează un oficial ucrainean citat de Sky News. Și Oleh Ustenko, consilierul președintelui Volodimir Zelenski, avertizează că Ucraina ar putea să nu aibă producția agricolă necesară pentru a acoperi cotele de export din acest an, din cauza invaziei ruse. „Ucraina are grâne și rezerve de hrană pentru a supraviețui un an”, mai spune consilierul.

27 martie 2022
Surpriză: Ucraina, în pofida interdicțiilor asumate de guvern, face primele exporturi de cereale cu trenul spre Europa, în condițiile în care porturile maritime ale țării rămân blocate din cauza invaziei rusești.

31 martie 2022
Este „destul de probabil” ca Ucraina să nu-și poată procesa recoltele sau să exporte grâu în acest an, în urma invaziei rusești, a declarat o sursă de la Palatul Élysée, citată de presa internațională.
Există o îngrijorare în marile cancelarii în special cu privire la tensiunile pe care le-ar putea exercita asupra Orientului Mijlociu o încetinire a exporturilor de cereale din Ucraina.

12 aprilie 2022
Aflăm că bombardamentele ruseşti distrug câmpurile fertile ale unei regiuni cunoscute drept grânarul Europei, paralizând recolte, distrugând culturi şi hambare, cu consecinţe potenţial devastatoare pentru țară, scrie The New York Times. Sun premise pentru o criză alimentară mondială „dincolo de orice am văzut de la cel de-al Doilea Război Mondial“, avertizează şeful World Food Program din cadrul ONU. Se reamintește că Ucraina a interzis unele exporturi de cereale ca să aibă suficiente alimente pentru a-şi hrăni oamenii.

27 aprilie 2022
Aflăm că atacurile rusești asupra unui pod pot afecta planurile de export de cereale ale Ucrainei.

12 mai 2022
CE stabilește culoare de solidaritate pentru a ajuta Ucraina să exporte produse agricole scutite de orice taxe.

19 mai 2022
Vin avertismente serioase că războiul din Ucraina crește riscul unei crize a foametei la nivel mondial, afirmă europarlamentarul Eugen Tomac. ”Are România o șansă istorica pentru a-și valorifica potențialul?”, scrie pe Facebook Eugen Tomac.

23 mai 2022
Chesnoiu ne dă iar asigurări: ”Nu sunt premise ca în România să avem o criză alimentară”.

23 mai 2022 !!!
O decizie neobișnuită: stocurile de produse agloalimentare vor fi centralizate de Ministerul Agriculturii pe o platformă. ”O monitorizare centralizată a cantităților de produse agricole și alimentare disponibile este esențială pentru reducerea riscurilor care pot apărea în domeniul securității alimentare și ne va permite să acționăm eficient cu politici publice țintite, dacă situația o va impune”, afirmă Chesnoiu.
Mai pe scurt, guvernul român vrea să știe cu precizie în orice moment cum stăm cu resursele alimentare.

3 august 2022
Zelenski anunță că prima navă de cereale a plecat spre Liban, dar că asta este „nimic”, economia fiind în comă. ”Este nevoie de mai mult timp pentru a vedea dacă vor urma și alte transporturi de cereale” mai spune el.

10 august 2022
Exporturile ucrainene de produse agricole au crescut cu 22% în luna iulie, anunță autoritățile din Ucraina, potrivit Sky News. Acest lucru se datorează unor livrări mai mari de grâu și orz, a anunțat Ministerul Agriculturii prin intermediul unui comunicat.

Interesantă evoluție!

24 octombrie 2022
ONU își manifestă îngrijorarea profundă: E nevoie de mai multe eforturi pentru a elimina întârzierile la exportul de cereale.

3 noiembrie 2022
Șapte nave care transportă 10 milioane de tone de produse agricole ucrainene au părăsit porturile Ucrainei de la Marea Neagră, anunță Ministerul Infrastructurii din Ucraina. Navele au plecat din porturile Odessa, Chornomorsk și Pivdenny către țări din Asia și Europa, în total 43 de țări, inclusiv în Oman și China.

9 februarie 2023 – Vine bomba:
„Băieții deștepti au înlocuit kilowattul cu kilogramul de grâu”, spune deputatul USR Bodgan Rodeanu, după ce a fost adoptată legea care prevede centralizarea stocurilor de produse agricole: ”Accesul grupurilor de interese politico-financiare la aceste informații constituie o adevărată problemă”.
„Aceiași băieți deștepți, care acum au înlocuit kilowattul cu kilogramul de grâu. Majoritatea PSD PNL din Camera Deputaților a dat Certificatul de naștere pentru această combinație. USR a votat împotrivă, dar, prin votul majorității lui Iohannis, legea a trecut. Ce prevede, însă, acest proiect? Pe scurt, toți producătorii agricoli vor trebui să-și declare stocurile către Ministerul Agriculturii. Doar de atât ar avea nevoie acești băieți deștepți. Deja controlează Ministerul Agriculturii: au un ministru numit Daea, depășit și inofensiv, plus sute de indivizi angajați politic în minister. Ce s-ar întâmplă dacă informațiile în timp real privind stocurile și mobilitatea lor ar ajunge la cine nu trebuie? În România s-ar instaura Samsăreala Legalizată de PSD și PNL în Agricultură”, afirmă deputatul USR Bogdan Rodeanu.
El afirmă că, după promulgarea legii, producătorul agricol român își va pierde puterea de negociere pe propriile produse.
„Băiatul la costum, cu mașină de lux, care va sosi la poarta fermei, va ști ce cantități are agricultorul în silozuri, de când le are și când trebuie să le vândă. Îi va stabili producătorului prețul și condițiile de achiziție. Ce s-ar întâmpla dacă doar băieții deștepți ar ști câte cereale se consumă în România? Care sunt stocurile de produse și unde sunt localizate acestea? Cât de vechi sunt? Practic, acești băieți ar face bani buni pe operațiuni de import – export, vor manipula prețul la produsele agricole. Vor câștiga enorm de mulți bani, nemunciți. De unde acești bani? Din prețul jumulit și de la producător și din felia de pâine pe care o vor lua de pe masa fiecărei familii de români, dimineața, la prânz și seara. E posibil un astfel de scenariu? Da, este foarte posibil și plauzibil 150%”, adaugă Rodeanu.

Se lămurește, deci, misterul anunțului din 23 mai 2022, sus amintit.

12 februarie 2023
Presa relatează că grâul ieftin din Ucraina este o mană cerească pentru brutarii şi crescătorii de animale est-europeni.
Parcă acel grîu era destinat popoarelor necăjite din Africa și Orient, nu?

24 martie 2023
În urma ultimelor analize ale Clubului Fermierilor Români, România a pierdut peste 3 miliarde de euro numai în legătură cu valorificarea cerealelor din anul agricol 2022, din cauza perturbării pieței regionale și europene a cerealelor, prin acordarea facilităților de export, prioritate logistică, renunțarea la controalele sanitar-veterinare și taxe vamale pentru cerealele din Ucraina.
Clubul semnalează necesitatea unui răspuns coerent si sistemic din partea Guvernului la crizele cumulate în ultimii doi ani în sectorul agricol și alimentar (COVID; secetă, război Ucraina), cu măsuri diplomatice la nivel înalt la Bruxelles și un plan de stabilitate și redresare financiară pentru fermele aflate la risc, cuprinzând măsuri imediate și pe termen mediu.

Recapitulînd, la un an de la începerea exporturilor ucrainene de după invazie ce aflăm oficial?

– Că ceea ce trebuia sa fie doar tranzit umanitar fără taxe prin statele europene spre țările sărace ale lumii s-a transformat într-o invazie a piețelor europene pe bază de importuri ale samsarilor care au speculat o lacună în decizia Comisiei Europene privind respectivele exporturi. În mod firesc, cerealele ucrainene ar fi trebuit scutite de taxe doar pentru tranzitul în cauză, nu și pentru exporturi pe piețele europene.

– Așa se face că grîul ucrainean modificat genetic, crescut cu pesticide interzise în UE și, în consecință, ieftin, a ajuns, bunăoară, în burțile porcilor spanioli crescuți pentru jambon de lux și nu în țările africane ori asiatice înfometate.

– Așa a ajuns România, cel mai mare producător european de ulei de floarea soarelui să fie invadată de ulei ucrainean.

– Așa au ajuns Polonia, România ori Ungaria să importe de sute de milioane de euro alimente pe care le produc ele însele, dar care nu fac față concurenței ucrainene.
Asta, în locul exporturilor masive pe care se prezuma că le vom face speculînd penuria de marfă ucraineană.

– Așa s-a ajuns de la spaima nejustificată de criză de alimente – abil întreținută în presa lumii la scurt timp după invazia rusă -, la sufocarea pieței cu produsele altora. Vă mai amintiți scenele celebre televizate cu germani, francezi, spanioli ori români care se buluceau în hipermarketuri cu baxuri de ulei, zahăr, făină șamd în cărucioare? Splendidă regie, la concurență cu cea din pandemie.

– Așa s-a produs revolta unor state precum Polonia, Ungaria, Slovacia ori Bulgaria – evident, nu și România, teachers pet – împotriva deciziilor pro-Ucraina ale Bruxellesului.
Așa s-a ajuns ca revolta din Est să contureze tensiuni majore în interiorul Uniunii Europene, în viitorul apropiat, în fața perspectivei ca pomana pro-ucraineană să se permanentizeze și după încheierea războiului, cu prețul distrugerii economiilor unor state.

Cine sunt păpușarii care au pus la cale din timp imensa combinație de zeci și zeci de miliarde de euro, de fapt sute în viitorii ani?
O întrebare la care nu e cazul să așteptăm prea curînd un răspuns. (Bogdan Tiberiu IACOB)

foto: Unsplash.com

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

2 Comentarii

  1. ,,Forțele Speciale ale Statelor Unite l-au arestat pe 16 aprilie pe șeful operațiunilor forțelor spațiale, Chance Saltzman, sub acuzația de trădare, după ce vice-amiralul Darse E. Crandall și generalul Eric M. Smith au semnat un mandat de arestare militar în care susținea că Saltzman a falimentat forțele spațiale, dând majoritatea din bugetul său anual de 27 de miliarde de dolari pentru Ucraina.
    Comandamentul Cyber al Armatei SUA a interceptat un apel telefonic între el și coordonatorul Consiliului de Securitate Națională, John Kirby. Pe acesta, Kirby i-a cerut lui Saltzman să-i trimită un raport de progres cu privire la dezvoltarea unui „satelit de comunicații” programat să fie finalizat la începutul anului 2024. Saltzman a răspuns că proiectul a întârziat programul deoarece a „împrumutat” 19,7 miliarde de dolari guvernului Ucrainei, conform instrucțiunilor lui Lloyd Austin. Saltzman a spus: „Mi s-a spus că banii vor fi reîncărcați. Nu vreau să ajung pe partea greșită a unei anchete a Congresului”…„Mi s-a promis protecție.”
    Conversația l-a determinat pe White Hats să investigheze mai ales că Deep Stateri precum Bridget Brink fuseseră deja arestați, judecați, condamnați și executați pentru aceeași crimă. Mai recent, White Hats a reținut-o pe directorul OMB, Shalanda Young pentru că a transferat ilicit miliarde de dolari americani către Ministerul Apărării ucrainean. Pe 10 aprilie, biroul generalului Smith a primit informații financiare care arătau că Saltzman a autorizat transferul a 19,7 miliarde de dolari către o legătură de contractori de apărare din SUA – în principal Raytheon și Lockheed Martin – cu prezență în Ucraina.
    Regimul criminal Biden nu a făcut nicio mențiune publică despre forța spațială care a acordat 20 de miliarde de dolari Ucrainei. Forțele Speciale au sosit în Colorado Springs, l-au localizat pe Saltzman așteptând o oportunitate să-l izoleze și să-l aresteze fără a crea un spectacol public.’’

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată.

STRTIME=1662721998