CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Locul 2 în UE: România a cumpărat o șeptime din cerealele ucrainene. Cine sunt samsarii care au beneficiat?

9 comentarii / 3942 vizualizări / 22 aprilie 2023

După Polonia, cu 652 de milioane de euro, România este al doilea mare importator de cereale ucrainene după eliminarea de către UE a taxelor pentru acestea, relatează siteul ucrainean Strana Today (ST), care atrage atenția, totodată, asupra incomensurabilelor probleme pe care le va avea UE tocmai din cauza acestor importuri. Mai pe scurt, grîul ucrainean se pregătește să intervină în geopolitică.

Aliați sau concurenți? Ce înseamnă blocarea exporturilor agricole ucrainene pentru mersul Ucrainei spre UE, se întreabă ST.
Problemele legate de exportul de alimente ucrainene – în primul rând cereale – în Europa de Est și Centrală ridică întrebări nu numai cu privire la soarta exportului acestor mărfuri în sine, care asigură un flux solid de valută în Ucraina în timpul războiului, ci și despre perspectivele pentru aderarea țării la UE, scrie Strana Today.

Potrivit experților, actualii aliați est-europeni – și în special Polonia – observînd modul în care integrarea europeană a Ucrainei le amenință economiile, pot începe să pună bețe în roțile Kievului.
Mai multe țări din Europa Centrală și de Est au anunțat recent interzicerea importului de produse agricole ucrainene – în primul rând cereale, dar nu numai.

Polonia a fost deschizătoarea de drum.
Varșovia a introdus restricțiile imediat după vizita președintelui Zelenskyi în țară, după proteste puternice ale fermierilor polonezi, nemulțumiți de faptul că cereale mai ieftine și alte produse agricole din Ucraina (care au intrat pe piața UE de anul trecut fără cote și taxe) le vor înlocui produsele.
Soluția a fost interzicerea importurilor agricole ucrainene în Polonia.

Lista produselor interzise include cereale, ouă, lapte și carne de pasăre. În același timp, au interzis inițial nu numai importul lor în Polonia, ci chiar și tranzitul lor prin țară (ceea ce a făcut imposibil exportul produselor agricole ucrainene prin porturile poloneze). Dar apoi această restricție a fost eliminată. Cu toate acestea, chiar și mărfurile în tranzit cu produse agricole vor rămâne sub control strict.

Ulterior, Ungaria, Slovacia și Bulgaria s-au alăturat Poloniei. România a anunțat și ea introducerea unor măsuri restrictive. Aceste țări nu restricționează tranzitul, dar aceeași România anunță un control mai strict, ceea ce în practică va duce la complicații semnificative atunci când mărfurile trec granița.

Cel mai interesant, relatează ziarul ucrainean, este că țările din Europa de Est introduc aceste restricții contrare regulilor UE însăși. Cum se știe, anul trecut, la scurt timp după începerea invaziei, UE a anulat toate taxele și cotele de import pentru mărfurile ucrainene pentru aprovizionarea pieței europene.
Iar țările nu au dreptul să introducă individual propriile restricții. Ceea ce a și anunțat inițial Comisia Europeană de îndată ce Polonia a decis interzicerea importului de produse ucrainene.

Apoi opinia oficialilor europeni s-a schimbat, iar aceștia au început să discute cu țările est-europene despre introducerea unor măsuri restrictive pentru importurile agricole din Ucraina la nivelul UE.

O variantă: CE însăși va interzice importul de produse agricole ucrainene până pe 5 iunie în cinci state „vecinate”, dar cu condiția ca acestea să-și anuleze propriile interdicții. Asta va însemna că Ucraina nu va putea să-și livreze marfa țărilor vecine în viitorul apropiat. O lovitură gravă pentru Ucraina, spune șeful comisiei parlamentare pentru finanțe, politică fiscală și vamală, Danylo Getmantsev.

El afirmă că, potrivit datelor serviciului vamal, în primul trimestru al anului 2023, exportul de produse agricole numai în Polonia a atins 652 de milioane de dolari, iar în Ungaria – 268 de milioane de dolari.

„Adică doar aceste două țări, care au introdus un embargo temporar asupra importului unei game largi de produse agricole ucrainene, reprezintă 14% din exporturile agricole totale ale Ucrainei în primul trimestru al anului 2023. Pierderile la export vor fi și mai mari dacă alte țări de frontieră se alătură interdicției – în primul rând România.

Conform rezultatelor anului 2022, aceasta a devenit a doua țară după Polonia în ceea ce privește valoarea importurile ucrainene de produse agricole, inclusiv țara numărul unu în ceea ce privește tranzitul de cereale.
Faţă de anul trecut, exporturile de cereale către România au crescut de aproape 700 de ori, ţara a importat o șeptime din tot exportul ucrainean de cereale. În primul trimestru al anului 2023, Polonia, Ungaria, România şi Slovacia au absorbit 28% din totalul exporturilor agricole ucrainene.

Interesant, Strana Today atacă un aspect aparte, afirmînd că în spatele baletului european privind importurile din Ucraina stă dorința mascării adevăratei probleme, și anume agricultura ineficientă, mai ales în ceea ce privește culturile de cereale.

De fapt, fermierii locali nu cultivă cereale, ci cerșesc subvenții, scrie ziarul ucrainean.

Duritatea cu care Varșovia reacționează la problema importurilor ucrainene are o bază politică – fermierii polonezi sunt electoratul de bază al partidului de guvernământ ”Lege și Justiție”. Și în toamna acestui an au loc alegeri în Polonia. Prin urmare, guvernul încearcă să demonstreze cu toată puterea că protejează interesele fermierilor.

Dar problema este de fapt mai profundă și mai importantă pentru relațiile viitoare dintre UE și Kiev.

„În Polonia, vor avea loc în curând alegeri pentru parlament. În zonele rurale, partidul de guvernământ „Lege și Justiție” are o poziție foarte puternică. Dacă există un conflict de interese între producătorii polonezi și ucraineni, Varșovia este complet de partea fermierilor săi. .

„Am văzut că a fi prietenos cu Ucraina e una, dar când vine vorba de propriile economii, fiecare e pentru el. Țările UE au descoperit că Ucraina le poate concura serios pe piața agricolă. E un antagonism între geopolitică și economie”, comentează politologul Vadym Karasyov pentru ST.

Potrivit acestuia, situația pune sub semnul întrebării apropierea de după război a Poloniei și a Ucrainei.

„Interzicerea importului de alimente ucrainene demonstrează încă o dată că nu există prietenie în geopolitică, nicio emoție. Și fiecare țară luptă exclusiv pentru interesele sale naționale. Când vine vorba de finanțe, moralitatea amuțește. Polonia a demonstrat clar acest lucru. Varșovia solicită cel mai puternic ajutor internațional cuprinzător pentru Ucraina, dar când fermierii polonezi au protestat, conducerea poloneză a luat imediat partea lor, iar Varșovia a interzis importurile”, spune politologul Dmytro Spivak.

„În general, Ucraina ar trebui să înțeleagă că multe state UE, care împart în prezent piața agricolă europeană, vor începe să creeze probleme serioase pentru integrarea noastră europeană atunci când va veni vorba de negocierile finale privind aderarea Kievului”, crede politologul Ruslan Bortnyk.

Dacă Ucraina va adera la UE, Kievul nu va fi un aliat al Poloniei, ci principalul său competitor, cel puțin din punct de vedere economic. Concurența va fi totală. Și pe piața alimentară, și pentru ajutorul financiar UE și pentru investițiile străine. Și chiar și pentru forța de muncă, dacă migrația în masă a forței de muncă din Ucraina se oprește și ucrainenii încep să se întoarcă acasă, opinează și canalul Telegram „Politica țării”.

Produsele ucrainene vor fi vândute în toată Europa fără taxe sau cote. În plus, Ucraina este o țară mare cu o piață internă considerabilă și forță de muncă mai ieftină decât ​​Polonia. Și mulți investitori mari vor începe să deschidă fabrici aici sau să le mute din Polonia și din alte țări din Europa de Est la noi. În plus, există un factor politic – polonezii se poziționează acum constant drept concurenți ai Germaniei. Și de aceea nemții, ca răspuns, pot paria pe Ucraina transferând investiții aici. Și întoarcerea migranților din UE va aduce investiții. În plus, Ucraina va avea nevoie de investiții în infrastructură, iar bugetul UE nu este făcut din cauciuc. Cineva va trebui să dea mai puțin. Iar polonezii sunt unul dintre cei mai mari beneficiari ai ajutorului european. Polonezii sunt de fapt oameni foarte practici, care țin mereu la propriile interese. Prin urmare, dacă în viitorul apropiat chiar se va discuta despre aderarea Ucrainei la UE, nu exclud ca Varșovia să pună cele mai dificile condiții. Și lupta va fi foarte dură”, spune un afacerist ucrainean pentru ST.

Marea chestiune de final: în condițiile în care România a devenit rapid al doilea mare importator de alimente din Ucraina, ar fi interesant de aflat cine sunt samsarii care au profitat de portița deschisă neintenționat (sau poate nu) de către UE și au invadat piețele noastre cu respectivele produse sensibil mai ieftine, dar și extrem de controversate. (Traducere și adaptare Bogdan Tiberiu Iacob)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

9 Comentarii

  1. e metoda pur speculativa, transferuri „pe hartie”
    care au lovit producatorii romani;
    evident ca printre „bastinasi” se gasesc „specialistii”,
    clonele lu tritza fanitza/culitza taratza.

    -productia ukraniei pare a nu fi fost afectata de „operatiunile in curs”,
    cu atitia „refugiati” nu stim cine s-a ocupat de recolta,de intreg procesul agricol,
    ciudat,ciudat!

  2. ‘ CINE SUNT SAMSARII CARE AU BENEFICIAT? ‘
    Ma asteptam ca autorul sa si raspunda la intrebare! Veniti cu RASPUNSUL!
    Aceiasi intrebare o puteam pune si noi!

    • Marile retele de magazine alimentare care au facut profituri uriase cumparand cereale, zahar și ulei din Ucraina la preturi de nimic si le-au vandut cu adaosuri astronomice românilor.

  3. De observat că toate aceste țări est-europene, când treaba a devenit serioasă, au știut să-și urmărească interesul și nu s-au sinchisit de regulile prostești ale UE.
    Singura curcă proastă care acceptă fără nicio împotrivire că aproape și-a cedat suveranitatea e România.

  4. Triță Făniță,
    Culiță Tărîță

    -cine ar face copii cu Satana?

  5. 22 nov. 2014 — Culita Tarata a fost in afaceri omul care a tinut in maini mai bine de un deceniu ferma de 57.000 de hectare din Insula Mare a Brailei, …

    -Insula Mare a Brailei exista
    trebuie re-inundata!

  6. Așa este denumită de specialiștii UE (gen Dacian Cioloș) utilizarea cerealelor modificate genetic. Ucraina produce astfel de cereale pe care fermierii români nu le mai pot produce. Iată cum conducerea UE nu mai are grijă de proprii cetăteni ci acceptă îmbolnăvirea lor sistematică cu cerealele modificate genetic și pline de pesticide care au invadat piata agro-alimentară a României. Beneficiarii acestei afaceri criminale trebuie căutati în zona supermarketurilor din România care au făcut profituri uriașe. Un exemplu de referintă este pretul zahărului importat din Ucraina comparat cu pretul la raft. Numai din afacerea cu zahăr s-au făcut profituri uriașe. Daea este copil de mingi în afacerile astea și știe că dacă guită prea mult își pierde postul.

    • abati atentia de la adevaratii vinovati spre supermarketuri.

  7. […] Așa au ajuns Polonia, România ori Ungaria să importe de sute de milioane de euro alimente pe care le produc ele însele, dar care nu fac față concurenței ucrainene.Asta, în […]

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998