CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Drobul de sare și inteligența artificială

2 comentarii / 1129 vizualizări / 8 iunie 2023

Din nou un copil înarmat a făcut victime în Statele Unite. Interzicem armele? La Londra va avea loc primul summit la nivel global legat de inteligența artificială și de pericolele pe care le prezintă. Ce facem? Interzicem inteligența artificială? Nu știu de ce, dar asemenea provocări mă duc cu gândul la povestea drobului de sare. Sau poate știu.
Cel mai disputat amendament la Constituția Statelor Unite prevede libertatea oricărui cetățean de a dispune de arme. Nu scrie acolo ce fel de arme. Ne putem duce cu gândul inclusiv la arme nucleare. În jurul acestui amendament se desfășoară de mult timp o uriașă bătaie politică. Trebuie interzise sau nu armele în Statele Unite sau pretutindeni în lume? Dacă ar fi interzise, dispar cu această ocazie și instinctele criminale ale unor oameni deviați? Sau nu dispar? Și atunci cei predispuși la crime pot ucide cu cărămida, cu ciomagul sau cu vreo unealtă agricolă. Cum să procedăm? Să interzicem și aceste obiecte?
Când prima locomotivă a pornit la drum, au existat multe voci care au protestat afirmând că locomotiva poate ucide. Aceste persoane nu s-au înșelat. Locomotivele au făcut de-a lungul timpul victime pe tot mapamondul. La fel s-a întâmplat și cu automobilul. Și acolo a funcționat povestea drobului de sare. Și automobilul a făcut victime. Și așa mai departe. Iar acum e tulburare mare în lume legată de inteligența artificială.
Cu o intensitate din ce în ce mai mare se vorbește, inclusiv de către savanți, inclusiv de către creatorii de inteligență artificială, că acest nou instrument pe care-l fabrică omenirea poate deveni fatal. Pentru persoane sau chiar pentru întreaga civilizație. Nici ei nu se înșală. Evoluând extrem de rapid, în câteva decenii inteligența artificială ar putea pune într-un pericol major întreaga omenire. Sau chiar ne poate suprima ca specie. Pe de altă parte, inteligența artificială ne poate ajuta să trăim mult mai bine. Să atingem performanțe de neconceput în trecut. Ea poate fi la fel de utilă cum a fost și piatra pentru oamenii primitivi, cum au fost și sunt uneltele agricole pentru ridicarea standardului de viață, cum este ciomagul pentru a ne apăra de fiare și mai departe cum au fost locomotiva sau autoturismul. Sau orice altceva a creat omul în istorie. Inclusiv armele sunt utile. Cu ajutorul lor am putut vâna și ne-am putut hrăni familiile. Cu ajutorul lor ne-am putut apăra statul sau pe noi înșine.
Totul, dar absolut totul depinde de nivelul de conștiință al omului. Americanul care ucide în școli sau pe stradă o va face chiar dacă, prin absurd, armele nu vor mai fi la îndemâna populației. Sunt multe moduri de a face rău. Sunt multe moduri de a comite crime. Interdicția de a purta arme nu rezolvă această situație. Acum a venit rândul inteligenței artificiale. La fel ca o bâtă, și inteligența artificială poate să încapă pe mâinile unor persoane rău intenționate. Și atunci ea va fi folosit în sens malefic. Dar nu este obligatoriu să se întâmple așa. Inteligența artificială nu poate fi interzisă, nu poate fi suprimată și nici nu cred că poate fi supravegheată și reglementată în sensul în care în unele state, inclusiv în România, este reglementat și supravegheat portul de arme. E bine că oamenii de știință, specialiștii din domeniu, împreună cu sociologii se întâlnesc într-un summit global pentru a analiza modul în care evoluează acest nou și extrem de util instrument al omenirii care, în anumite circumstanțe, poate deveni și periculos sau chiar fatal. Și, firește, vor putea fi stabilite și reguli. Linii roșii. Dacă acesta vor fi exagerate, lumea va merge mai departe ingnorându-le. Dacă ele vor fi raționale și nu ne vor trimite la povestea drobului de sare, atunci asemenea demersuri se vor dovedi benefice.

Sorin Roșca Stănescu, membru al Clubului de Presă

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

2 Comentarii

  1. ” Ne putem duce cu gândul inclusiv la arme nucleare. ”
    -democratic!

    Cel mai disputat amendament e ala cu FREE SPEACH,
    cu libertatea de exprimare,
    de la „aceste cuvinte ne doare” s-a ajuns la „vorbele care ucid”…..

    -in Constitutia Romaniei e si ” libertatea constiintei ”
    aviz amatorilor!

  2. ” LIBERTATEA DE EXPRESIE
    trebuie să fie un permanent subiect de reflecţie pentru oricine se manifestă în spaţiul public. ”
    -parazitu Plesu;
    nu stim de ce isi pierde autocontrolul doar ce a impus un standard….

    (trebuie?
    p-asta-l %$^&& in gatzi!)

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998