CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Enigmaticul mesaj al lui Iliescu si pericolul teribil care pindeste PSD

0 comentarii / 1523 vizualizări / 8 ianuarie 2014

Știrea care a bulversat azi scena politică este refuzul lui Iliescu de a-l culpabiliza pe Băsescu pentru condamnarea lui Năstase. Declarația celui mai mare pesedist în viață se contrapune celor ale lui Victor Ponta ori ale altor lideri, care s-au grăbit să denunțe implicarea președintelui în dosarele fostului premier. Dacă a făcut asta, Iliescu trebuie să fi avut motive foarte serioase, iar un mare pericol care pîndește PSD în acest moment se poate califica lejer, în opinia noastră, între respectivele motive.

Ion Iliescu a declarat pentru RFI că nu crede în imixtiunea politicului în dosarele lui Băsescu, contrazicînd flagrant tezele lui Ponta ori ale lui Năstase însuși, fostul premier prezentîndu-se drept un condamnat politic și victima unei ”răzbunări murdare”.
În treacăt fie spus, mesajele lui Năstase despre condamnările sale au variat destul de mult în conținut, trădînd o anume labilitate a convingerilor. Anul trecut, el declara, spre exemplu, că a fost condamnat în dosarul Zambaccian doar pentru că în acea zi se afla la București Catherine Day, secretar general al Comisiei Europene, care coordona de la Bruxelles monitorizarea pe justiție (MCV) și că era vorba de o condamnare de ochii Europei.
Cu alt prilej, el declara că Daniel Morar, șeful DNA, vrea musai să îl condamne pentru a justifica, astfel, uriașele cheltuieli făcute de procurori cu anchetele împotriva sa, de după 2004. ”De aici, presiunea publica enorma pe care o face aspra judecatorilor, prin santajul cu MCV-ul si cu Comisia Europeana”, scria Adrian Năstase pe blog.

Altădată, același Năstase spunea că se urmărește, prin condamnarea sa, eliminarea din viața politică pentru un ciclu electoral.
Acum, el vorbește de o răzbunare murdară a lui Băsescu. Interesant, răzbunare e atunci cînd X îi face ceva rău lui Y, iar acesta din urmă racționează tăios. Ce rău i-o fi făcut Năstase lui Băsescu de-a lungul timpului e greu de înțeles; mai mult, fostul premier a recunoscut public cu ani în urmă, asumîndu-și un risc uriaș de imagine, că a blocat, pe cînd era premier, arestarea primarului Băsescu pentru fapte mai mult decît concrete. Aproape un autodenunț de trafic de influență…

Ideea care se reiterează azi, după noua condamnare a lui Năstase, e că fostul premier a intrat în război pe viață și pe moarte cu Traian Băsescu după alegerile din 2004, sau chiar mai devreme, un război politic care durează și în prezent.
Prin 2006, reamintim însă, au apărut niște dezvăluiri cel puțin incendiare, venind din partea lui Silviu Brucan și, ulterior, a lui Băsescu însuși: anume că după alegerile din 2004, cel puțin cît timp Năstase a deținut șefia Camerei, cei doi așa-ziși dușmani vorbeau cam zilnic la telefon. Mai mult, se știe că Năstase a fost sunat de Băsescu chiar și în timpul celebrei reuniuni pesediste de la hotel Confort, cînd ex-premierul fusese mazilit de ai lui.
Cum se împacă acest tip de relație cu acuzațiile pe care Năstase i le aduce azi lui Băsescu?
Acuzații care, cum arătam și mai sus, nici măcar nu au fost consecvente de-a lungul timpului.

Cumva, explicația necazurilor lui Năstase ar putea să fie alta decît răzbunarea fostului său vecin de apartament?

Cumva, Năstase e victima, de fapt, a unei atitudini deranjante pentru Occident – UE și Washington – manifestate încă din 2004, în condițiile în care cancelariile vestice s-au chinuit ani buni după revoluție să promoveze în structurile statului român (cu precădere în justiție, armată și servicii) oameni cu viziuni pro-occidentale?

Se știe că în Turcia laicizată de Attaturk tentația revenirii la dominația islamismului în politică a fost înfrînată, de-a lungul anilor, de armată, puternic influențată de americani.
Există, deci, organisme care, odată create, pot funcționa în stat ca niște anticorpi, gata să sancționeze derapajele de la ceea ce se cheamă orientarea corectă.
Privit din această perspectivă, Traian Băsescu apare, mai degrabă, ca un intermediar care a încercat să-l avertizeze sistematic pe Năstase, amical, că îl paște un mare pericol dacă nu se potolește. Avertismente ignorate la fel de sistematic de fostul premier, pe propria răspundere.

Cine a urmărit cu atenție postările lui Năstase din perioada primei încarcerări a observat cu stupoare cum fostul politician pro-occidental s-a transformat dramatic într-un eurosceptic, iar mai apoi chiar într-un anti-european și pro-Moscovit pe față.
Acum, după prima postare a noii perioade de detenție, se remarcă furia lui Năstase contra propriului partid, considerat incapabil să modifice drastic legislația în domeniul justiției. ”În orice caz, de data asta nu voi mai putea spune că este exclusiv vina lui Băsescu. Răul poate fi făcut nu doar prin acțiune, ci și prin inacțiune. Faptul că actuala coaliție a consolidat mecanismele prin care Băsescu controlează sistemul judiciar la vârf, aplicând, în continuare, reguli aberante, este o mare neîmplinire” scrie Năstase.

Stupefiantă – dar deloc întîmplătoare, probabil – e și citarea premierului turc Erdogan, cel al cărui guvern ultra-corupt e supus unei grele presiuni, în ultima perioadă, din partea justiției turce. Năstase sugerează, practic, că guvernul USL riscă să ajungă precum cel al lui Erdogan, la mîna procurorilor, dacă nu se acționează urgent. Și tot Năstase trasează și direcțiile de acțiune imediată: modificarea Constituției, revenirea la complete de nouă judecători, introducerea de noi căi de atac a sentințelor șamd.

Dînd curs sugestiilor lui Năstase – și nu doar alor lui – PSD poate intra într-un nou clinci cu Occidentul, de data asta unul devastator, pentru că există deja o saturație în cancelariile vestice față de bătăliile politicianiste de la București.
Un risc pe care bătrînul și experimentatul Ion Iliescu îl conștientizează perfect, de aici și declarația sa menită să mai calmeze spiritele încinse din partid.
O nouă aventură precipitată, cum a fost suspendarea lui Băsescu de după prima condamnare a lui Năstase ar putea fi fatală partidului condus de (încă) europeanul Victor Ponta.
Din finalul tragic al carierei lui Năstase, fostul său pupil ar trebui să tragă, mai degrabă, concluziile care se impun: dacă vrei să te îmbățoșezi în fața celor mari, asigură-te mai întîi că ai suficiente arme în panoplie. Altfel, e doar sinucidere politică. (Bogdan Tiberiu Iacob)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998