Esecul unui serviciu secret
0 comentarii / 1968 vizualizări / 24 ianuarie 2014
Din nou, generalul Marcel Opris, seful Serviciului de Telecomunicatii Speciale, devine centrul atentiei. In sens negativ. Pe buna dreptate, Guvernul ii cere capul. Si nu numai Guvernul. De asta data, o buna parte a opiniei publice, a presei si a jurnalistilor a inteles cat de pabuguboasa si de nociva poate fi o institutie de acest fel, care consuma practic fara limita din resursele publice, nereusind totodata sa faca fata unor obligatii elementare. Si care, in plus, nu de putine ori a mai si asigurat servicii politice. Va zbura generalul din functie? Iata adevarata intrebare si provocare a zilei.
In ceea ce priveste tragedia din Muntii Apuseni, responsabilitatea STS este de acum un fapt dovedit. Institutia a primit de-a lungul anilor zeci de milioane de euro pentru ca, la nevoie, sa poata dispune de un sistem eficient si operativ de localizare a oricarui semnal in situatii de urgenta. Poate ca la mijloc a fost multa incompetenta. Multa prostie. Sau poate multa coruptie. Sau poate si una si alta. Cert este ca Romania, prin STS, nu dispune de un asemenea sistem.
Aceasta constatare a generat la nivelul Guvernului Ponta o concluzie corecta, dar si o eroare majora. Concluzia este ca Marcel Opris trebuie sa raspunda cu functia. Eroarea o gasim chiar in documentul oficial produs de Guvern. Si ea consta in faptul ca, in viitor, obligatia realizarii unui asemenea sistem de localizare ar trebui sa le revina operatorilor de telefonie. Adica exact celor de la care au fost colectati initial cei 40 de milioane de dolari si apoi cei cate 10 milioane de euro anual pentru crearea unui sistem functional de catre STS. Aceasta insa ar fi doar o eroare si o nedreptate de natura finaciara pe care, in ultima instanta, ar trebui sa o suporte cetatenii pentru ca in componenta costurilor telefoniei mobile ar intra si asemenea taxe suplimentare. Dar exista si o eroare de alta natura. Politica. In materialul Guvernului, scrie negru pe alb ca operatorii de telefonie mobila vor trebui sa se conformeze acelorasi rigori pe care, prin lege, sunt siliti sa le aplice si in cazul interceptarilor telefonice. Este prima recunoastere oficiala a faptului ca operatorii de telefonie mobila sunt obligati, in prezent, prin lege sa asigure, in sedii ale unor societati private, spatiile si conditiile necesare pentru lucratorii SRI care se ocupa de interceptari, precum si toate conexiunile tehnice legate de asemenea operatiuni.
Va zbura generalul Marcel Opris? Grea intrebare. Acesta a asigurat la sediul unui partid, PDL, cu ocazia alegerilor prezidentiale, monitorizarea in timp real a rezultatelor alegerilor pe masura ce acestea erau consemnate in sectiile de votare. O grava crima penala pentru care Marcel Opris nu a raspuns niciodata. Pentru o serie de inregistrari facute publice in cursul dezbaterilor care au avut loc in Comisia care a anchetat-o pe Elena Udrea, tot STS a fost facut responsabil. Dar fara sa fi fost efectuata cuvenita ancheta in acest sens si fara a se recurge la sanctionarea celor vinovati. Crin Antonescu, in calitatea sa de presedinte interimar, a solicita, la presiunea opiniei publice, fara succes, demiterea de catre Consiliul Suprem de Aparare a Tarii a generalului Marcel Opris pentru ca acesta, incalcand legea, i-a oferit lui Traian Basescu, timp de o luna un simplu cetatean, un telefon asa-zis scurt, la care nu au acces, conform legii,decat inalti demnitari aflati in functie. In fine, acelasi general Marcel Opris a lansat grave acuzatii de natura penala impotriva viceprim-ministrului Liviu Dragnea privind modul fraudulos in care acesta ar concepe descentralizarea si regionalizarea. Aceste acuzatii nu au fost facute, conform legii, in fata unui procuror, ci doar lansate in spatiul public, dovada fie ca Marcel Opris a calomniat grav un membru de frunte al Executivului, fapt care il face incompatibil cu functia, fie ca a ascuns probele unor grave infractiuni, fapt care il face candidat la o cercetare penala. Care insa nu a avut loc niciodata.
De ce nu a zburat Marcel Opris dupa asemenea ispravi? Din simplul motiv ca a fost protejat de Traian Basescu. Care nici nu putea proceda altfel, avand in vedere ca acelasi Marcel Opris a monitorizat sau poate chiar a operat si efectuat infractiunile electorale savarsite in strainatate, in special in Franta, la turul doi al ultimei campanii prezidentiale. Cand, practic, scorul a fost furat, cu voturile astfel procurate, in favoarea lui Traian Basescu.
O decizie de demitere a sa nu se poate lua decat in CSAT si numai daca este asigurat consensul. Basescu si oamenii controlati de el au, asadar, drept de veto.
Ce rezulta? Ca generalul Marcel Opris ramane in functie, in ciuda responsabilitatilor pe care le are in ceea ce priveste esecul sistemului de localizare a apelurilor de urgenta. Sau ca, dimpotriva, Marcel Opris zboara din functie sau chiar demisioneaza, la sugestia presedintelui, daca Traian Basescu a gasit solutia de a-l promova intr-o inalta functie, undeva afara. Pentru ca altfel, cine stie, Marcel Opris ar putea sa vorbeasca. (Sorin Rosca Stanescu)
Sursa: CorectNews
Comenteaza