CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Este condamnat uninominalul pur?

0 comentarii / 1497 vizualizări / 9 iunie 2013

Este momentul oportun să ne punem, bărbăteşte, întrebarea dacă am greşit sau nu atunci când am optat pentru uninominal. Şi dacă nu cumva tentativa, la un moment dat, a USL, de a adopta formula cea mai radicală a uninominalului a fost o eroare. Dacă răspunsul este afirmativ în ambele situaţii, atunci va trebui să ne întoarcem de unde am plecat. La votul pe liste sau să experimentăm ceva nou. Respectiv votul mixt. Noua Constituţie ar putea clarifica această temă de interes major.

Sistemul votului pe liste, înseamnă că fiecare partid politic îşi pune pe hârtie candidaţii într-o ordine prestabilită, se prezintă cu ei în campania electorală şi, în funcţie de numărul de voturi, lista este undeva tăiată. Structura noului Parlament este expresia tuturor voturilor exprimate. Până la ultimul. Iar candidaţii, odată deveniţi parlamentari, sunt datori politic în primul rând faţă de partid şi abia apoi faţă de interesele din colegiu. Ceea ce înseamnă că rolul autorităţilor locale, a baronilor locali şi chiar a organizaţiilor locale scade în beneficiul autoritătii partidelor la nivel central.

Sistemul pe liste a fost demonizat, afirmându-se că nu permite ascensiunea, în Parlament, a unor valori autentice. Şi că, odată deveniţi senatori sau deputaţi, oamenii politici neglijează interesele colegiului în care au candidat. Ori experienţa a dovedit că votul uninominal nu a îmbunătăţit calitatea Parlamentului. Evident, dacă s-ar fi optat pentru varianta extremă, respectiv votul uninominal pur, rezultatul nu ar fi fost diferit. Cu excepţia faptului că PDL şi PP-DD ar fi fost practic eliminate din Parlament, iar UDMR ar fi dispus de şi mai puţine mandate. Dar, cum se ştie, o iniţiativă legislativă în acest sens a existat, promovată chiar de către cei doi copreşedinţi USL. Legea nu a fost validată de Curtea Constituţională, intrucât promovarea ei ar fi avut loc în intervalul de şase luni dinaintea unor alegeri, ceea ce reprezenta o abatere de la legea fundamentală.

Aşadar, în acest moment, toate variantele rămân deschise. În aceste condiţii, eu nu ma feresc să pledez deschis pentru revenirea la votul pe liste. De ce? Sistemul uninominal pur ar fi cel mai rău. În acest sistem nu mai există nici măcar o tentativă de redistribuire a voturilor. Cu alte cuvinte, dacă, ipotetic, un partid obţine în fiecare colegiu aproape 50 la sută, el nu va mai avea niciun reprezentant în Parlament şi absolut toate voturile care i-au fost acordate sunt pierdute. Pur şi simplu respectivii cetăţeni nu mai sunt reprezentaţi. Aşadar, nu vor fi reprezentaţi, cum se întamplă de regulă, jumatate dintre români pentru că nu se prezintă la vot şi preferă să stea acasă – dar asta îi priveşte personal –, dar nu vor fi reprezentaţi nici ceilalţi, aproape jumătate din jumătate, care totuşi şi-au exprimat opţiunea politică. Următorul Parlament ar urma să fie legitimat doar de către 25 la sută din cetăţeni. Ar fi un Parlament, dacă nu ilegitim, oricum mult mai puţin legitim decât preşedintele neacceptat.

Dacă votul uninominal pur este de neacceptat, pentru ce alt tip de vot ar trebui să optam? Va fi vot mixt sau vot pe liste? (Sorin Rosca Stanescu)

Sursa: CorectNews

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998