CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Este Dan Diaconescu raul necesar?

0 comentarii / 1542 vizualizări / 28 septembrie 2012

Dan Diaconescu este demonizat. Cel putin la nivel declarativ. Din toate directiile. De catre reprezentantii USL. De catre liderii PDL. De serviciile secrete. Si, in fine, din directia Guvernului si, in primul rand, a premierului Victor Ponta. Dar ce s-ar fi intamplat fara Dan Diaconescu? Iata un scenariu care merita pus in discutie. Si ce se va intampla incepand de luni, daca Dan Diaconescu iese din schema? Variantele B si C ale Guvernului sunt un alt scenariu care merita analizat. Atat din perspectiva economica si sociala, cat si din perspectiva politica.
Daca Dan Diaconescu nu ar fi intervenit in privatizarea Oltchim, dincolo de faptul ca, probabil, nu ar fi crescut in sondaje atat de mult cat a crescut in aceasta perioada, operatia initiata de Guvern s-ar fi soldat cu un esec rasunator. De ce? Pentru ca in competitia pentru adjudecarea Oltchim nu ar fi ramas decat doi competitori, dintre care unul, PCC, un actionar vinovat de concurenta neloiala si care s-a dovedit a fi ostil. Interesat doar de distrugerea combinatului. Dar privatizarea ar fi fost finalizata chiar si in aceste conditii. Efectul ei ar fi fost dezastruos pentru viitorul Oltchim. Iar scandalul politic ar fi fost urias. Guvernul USL ar fi avut de pierdut infinit mai mult decat ar putea pierde prin abandonarea cursei de catre Dan Diaconescu si prin reluarea procesului de privatizare mai putin pripit, nu sub presiunea FMI si in conditii mai profitabile. Din aceasta perspectiva, Dan Diaconescu, daca este cumva un rau, cu certitudine este un rau necesar. Desigur, ar mai fi fost si varianta castigarii licitatiei de catre omul de afaceri Vuza, care insa recunoaste cu onestitate ca Oltchim nu este de nasul lui. Nici aceasta solutie nu ar fi adus vreun castig pentru Oltchim sau pentru Guvern. Dimpotriva. Executivul si, implicit, USL ar fi avut mai mult de pierdut decat pierderea de etapa indusa de reluarea procesului de privatizare.
Dar care sunt scenariile de rezerva ale Guvernului Ponta? In primul rand, dincolo de privatizarea propriu-zisa a Oltchim, intreg taraboiul a scos la iveala o mare parte din noroiul adunat acolo. Acum stim ca SRI a transmis sute de semnale privind acte si fapte dubioase legate de Oltchim si nu exista nicio indoiala ca acelasi lucru l-a facut si spionajul romanesc. Acum este suficient ca responsabilii de la nivel guvernamental si, in primul rand, primul-ministru sa intre in aceasta uriasa baza de date si sa o sintetizeze. Vor iesi la iveala o serie intreaga de infractiuni, de acte de coruptie si de trafic de influenta petrecute in ultimii ani, care au costat economia nationala sute de milioane de euro numai din Oltchim si ai caror autori pot fi lesne identificati. Si, pana cand va interveni sau nu va interveni Parchetul ori DNA, ei pot fi aratati opiniei publice si transformati, astfel, si intr-un instrument eficient de propaganda politica in mana USL. De ce? Din simplul motiv ca, asa cum deja se poate observa, autorii si beneficiarii unor faradelegi sunt persoane din medii PDL.
Dar ce solutii de privatizare exista? Despre asta, in analiza viitoare. (Sorin Rosca Stanescu)

Sursa: CorectNews

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998