CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

EXCLUSIV – Vasile Dancu: ”PSD a comis doua mari erori dupa alegeri”

0 comentarii / 1705 vizualizări / 17 martie 2010

PSD a comis doua erori strategice importante dupa esecul de la prezidentiale: Congresul a vaduvit Transilvania si Banatul de vicepresedinti, iar ultimul Consiliu National a marit, pe criterii pur electorale, numarul de departamente, nominalizand la sefia acestora oameni care nu nici cea mai mica legatura cu domeniile in cauza, explica fostul ideolog al PSD, sociologul Vasile Dancu, in exclusivitate pentru Inpolitics.

“PSD are, in sfarsit, un presedinte care nu a fost comunist”
La capitolul plusuri, Dancu subliniaza ca social-democratii au reusit o remobilizare, dupa Congres, prin schimbarea presedintelui. De asemenea, in ultimile saptamani, explica sociologul, pesedistii au inceput sa “se aseze”, ca la fotbal, in opozitie. “Sunt doua lucruri bune care s-au petrecut in PSD dupa alegerile prezidentiale. In primul rand, social-democratii si-au schimbat presedintele. De regula, acest lucru reprezinta un avantaj pentru partidul care opereaza schimbarea. Un nou presedinte presupune o remobilizare a simpatizantilor si a membrilor. Pe de alta parte, Victor Ponta este un presedinte care nu a fost nici macar membru PCR. El avea cam 17 ani prin ‘90. Tot in ultima perioada, PSD a inceput sa se aseze in opozitie, ca la fotbal, si asta este un lucru bun. PSD a inceput sa uite micile smecherii care se pot face pentru a guverna sau a semi-guverna. Partidul elaboreaza un aparat de opozitie si probeaza capacitatile unor oameni. Este un lucru benefic”, sustine sociologul clujean.

Uitarea Transilvaniei si numirea de sefi pe criterii pur electorale
La capitolul erori strategice, Dancu invoca modificarile de Statut si noile decizii consfintite la ultimul Consiliu National. “PSD nu a avut foarte mult timp la dispozitie pentru a comite greseli numeroase dar, totusi, au fost facute doua erori fundamentale de strategie. “Ar fi fost necesar, mai intai, organizarea unui congres ideologic, de statut, apoi unul in care sa fie schimbat, la propriu, presedintele. Mai intai ar fi trebuit o clarificare doctrinara. Nu era musai sa fie schimbat Mircea Geoana acum. Dar, dincolo de acest aspect, PSD a comis doua greseli strategice. Ma refer, in primul rand, la modificarile aduse Statutului in ziua Congresului care au reprezentat, oarecum, si una dintre cauzele dizidentelor. Vorbesc despre eliminarea a doua criterii pentru alegerea vicepresedintilor: cel pe specializarea politica si cel pe zone de reprezentare. Trebuie, intotdeauna, sa ai oameni competenti, specialisti in partid, nu este normal sa elimini un astfel de criteriu. Datorita acestor modificari, Transilvania si Banatul nu au reprezentanti in actuala echipa de conducerea a PSD. Nu stiu in ce masura va putea Victor Ponta sa repare greseala”, subliniaza Vasile Dancu.

Oamenii lui Adrian Nastase, sefi de departamente
O alta eroare a fost comisa la Consiliul National cand, pentru a fi reales in functie, Adrian Nastase a creat noi departamente si a adus oameni din teritoriu, numai pe criterii electorale, pentru a le conduce, desi personajele in cauza nu au nicio legatura cu domeniul. “Este bine pentru PSD ca Adrian Nastase a castigat alegerile. Este un om care a condus un Guvern, un politician cu experienta. Totusi, a creat prea multe departamente si a adus la conducerea acestora, numai pe criterii electorale, oameni din teritoriu care nu au nicio legatura cu asa ceva”, explica sociologul.

“O alianta PSD-PNL, o gafa de proportii!”
O eventuala parafare a unei aliante PSD-PNL ar aduce prejudicii grave social-democratilor, iar, istoria recenta a colaborarilor dintre cele doua partie demonstreaza acest fapt, avertizeaza Vasile Dancu. “O alianta PSD-PNL ar reprezenta o gafa de proportii. Din colaborarea cu liberalii, PSD a iesit mereu sifonat. PNL a reusit sa stea la guvernare doi ani si jumatate fara sa faca cine stie ce compromisuri. Chiar daca Crin Antonescu a avut un discurs deschis spre PSD, prin sustinerea lui Mircea Geoana la prezidentiale, Ludovic Orban si-a manifestat, discursiv, nemultumirea privitoare la acesta atitudine. Discursul dublu folosit de liberali a permis PNL sa isi pastreze electoratul. Acum, PSD si PNL trebuie sa se lupte pentru a castiga principalul rol in opozitie. Pe de alta parte, Victor Ponta si Crin Antonescu pot fi, la urmatoarele alegeri, rivali pentru acapararea functiei supreme in stat”, a conchis Vasile Dancu. (Razvan Gheorghe)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998