CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9675 RON DOWN | 1 USD = 4.6709 RON DOWN | 1 GBP = 5.7134 RON DOWN

Experimentul Singapore

2 comentarii / 3254 vizualizări / 7 aprilie 2015

Puțini știu că orașul stat Singapore, care reprezintă cea mai bogată țară a lumii în privința produsului intern brut, pe cap de locuitor, a consumat un experiment care pe europeni i-ar scoate, instantaneu, în stradă. În acest moment, populația din Singapore este mai supravegheată decât populația din oricare altă parte a planetei. Începând cu toate detaliile vieții personale, continuând cu cariera și sfârșind cu tot ceea ce înseamnă viață socială. Și, cu toate acestea, în Singapore, nimeni nu protestează. Experimentul Singapore este, însă, rezultatul unui implant făcut de oficialii de la Washington. În ce constă experimentul?
Pentru a se ajunge în situația în care un cetățean să poată fi supravegheat sub toate aspectele, viață intimă, situația sănătății sale, deprinderi, aptitudini, relații de prietenie, preocupări de orice fel, chiar obsesii, nivel de cultură, dinamică evolutivă, conexiuni cu cetățeni ai altor state, etc., a fost necesară implementarea unui amplu proiect. Care, pe înțelesul tuturor, înseamnă utilizarea tuturor informațiilor electronice disponibile, extinderea acestei informări până în cele mai intime zone ale existenței individului, precum și analizarea completă a acestei imense baze de date, în conexiune cu imensitatea bazelor de date obținute prin supravegherea tuturor celorlalți cetățeni, în parte.
Acest proiect, dus până la capăt în acest moment, nu s-a născut, însă, în Singapore, ci la Washington. Primii care au imaginat un asemenea scenariu sunt responsabilii Agenției pentru Proiecte de Cercetare Avansată în Domeniul Apărării din Statele Unite ale Americii. Acolo însă, s-a întâmplat, din perspectiva lor, un accident. În sensul că mai mulți congresmeni, care au aflat că este finanțat un asemenea program, s-au alertat și, la rândul lor, au alertat opinia publică. După care, organizațiile pentru apărarea drepturilor omului s-au pus în mișcare. Aparent, proiectul a fost sistat. Dar nu înainte de a fi fost exportat în Singapore, unde el s-a dezvoltat cu un succes deplin.
Ce s-a întâmplat, între timp, în Statele Unite și ce s-a întâmplat, între timp, în Singapore? În Statele Unite, ceea ce nu s-a putut face utilizând o cale – cea identificată de congresmenii responsabili cu supravegherea serviciilor secrete – s-a făcut printr-o inginerie. Și anume, prin spargerea acestui uriaș proiect Big Brother în nenumărate proiecte mici. Într-un fel, exact după modelul după care funcționează operațiunea „Torrente”, cea prin care, încălcându-se regulile copyright-ului, sunt reproduse, în milioane de computere, secvențe ale unui film, care, apoi, este recompus și utilizat, fără plată, într-o manieră în care este imposibil de stabilit vinovăția cuiva. Secvență cu secvență, în Statele Unite, este realizată câte o parte infimă din ceea ce înseamnă teribilul proiect Big Brother, informațiile urmând a fi asamblate, sintetizare și prelucrate într-o memorie centrală. Totuși, trebuie remarcat că Big Brother-ul din Statele Unite, din motive legate de democrație, este făcut cu multe precauție și, cel puțin, respectând, aparent, drepturile omului. Libertățile acestuia nu sunt reprimate în mod ostentativ.
Altfel stau lucrurile în orașul stat Singapore, care, în cincizeci de ani, a parcurs un drum fabulos, din lumea a treia, până în cea mai înaltă poziție de pe planetă, sub aspectul venitului pe cap de locuitor. În Singapore funcționează o dictatură. Este adevărat, una dintre cele mai luminate dictaturi, cel puțin ale istoriei recente. O dictatură care funcționează, aproape exclusiv, în favoarea cetățeanului. Acest motiv, căruia evident i se adaugă întreaga cultură de tip asiatic, care nu are niciun fel de legătură cu ceea ce înțelegem noi prin democrațiile de tip occidental, face ca nimeni sau prea puțini cetățeni din Singapore să își exprime vreo rezervă în legătură cu proiectul Big Brother.
Și să ajungem și unde ne doare. Dacă în Singapore Big Brother funcționează bine mersi, în beneficiul întregii societăți, pentru că este orientat, aproape exclusiv, în construcția de scenarii benefice pentru dezvoltarea societății în toate domeniile și pentru bunăstarea individului, dacă în Statele Unite, proiectul Big Brother, de bine, de rău, funcţionează disimulat în modul pe care l-am prezentat și ținând cont de întreaga conjunctură legată de ameninţarea teroristă, în România, implementarea unui asemenea proiect ar reprezenta un veritabil dezastru. Pentru că, în România, Securitatea a confiscat statul, iar prin proiectul Big Brother ar urma să confiște și cetățeanul. (Sorin Rosca Stanescu)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

2 Comentarii

  1. Frumoasa prezentare a Experimentului Singapore, mai mai ca-ti vine s-o tulestio intr-acolo. Supravegherea si controlul cetateanului pus in slujba bunastarii acestuia! Care va sa zica, nu nazistii, nu comunistii au reusit crearea Omului Nou, ci „democratii” americani. Doar ca acest Experiment are alt scop decat bunastarea oamenilor. El urmareste inrobirea sufletelor puterilor intunericului: „Și ea (fiara) îi silește pe toți, pe cei mici și pe cei mari, și pe cei bogați și pe cei săraci, și pe cei slobozi și pe cei robi, ca să-și pună semn pe mâna lor cea dreaptă sau pe frunte, Încât nimeni să nu poată cumpăra sau vinde, decât numai cel ce are semnul, adică numele fiarei, sau numărul numelui fiarei.(Apoc. 13, 16-17) Acum stim in ce consta acest semn, de aceea crestinii se opun cu inversunare informatizarii societatii si introducerii cipurilor biometrice in actele oficiale. Si mai stim ca toate datele stranse de la cetatenii din UE ajung in Israel, locul unde va fi incoronat mesia sionistilor: Antihristul.

  2. Securistul abject nu se lasa de ce stie el cel mai bine: apologia Securitatii indiferent de numele purtat. Un turnator ai fost, un turnator ai ramas. SILA !

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată.

STRTIME=1662721998