Exploziv – Afaceri cu aur si spagi guvernamentale: sotul lui Gorghiu si omul lui Trump
0 comentarii / 12577 vizualizări / 21 noiembrie 2016
George Soros are toate motivele să fie turbat că a pariat pe mîna lui Hillary Clinton și a pierdut. Victoria lui Trump îl va costa scump în perioada care urmează, și-l va arde într-unul dintre punctele unde s-a agitat cel mai tare în ultimii ani: România – Roșia Montana. Odată cu el, vor avea probleme, mai mult ca sigur, toate ONG-urile generos sponsorizate de magnatul ungur, și care au trăit din protestele față de exploatarea din Apuseni. La fel de mototolit ca Soros ar putea ajunge și soțul Alinei Gorghiu, după cum veți vedea în continuare.
Profeția din titlu are baze extrem de sănătoase: odată cu victoria lui Donald Trump, magnatul a început să-și facă echipa care îl va însoți pe drumul de președinte, în viitorii ani. În această echipă a fost cooptat încă din vară celebrul miliardar american John Paulson(vezi foto), pe post de consilier economic al candidatului republican. Cum sfaturile acestuia s-au dovedit bune, e de la sine înțeles că vine și recompensa. Mai ales că informații neoficiale spun că Paulson și soția sa româncă au avut chiar un rol foarte mare în convingerea lui Trump să se implice în cursa prezidențială.
Iar John Paulson, reamintim, este, alături de israelianul Benny Steinmetz, unul dintre marii acționari ai companiei Gabriel Resources, care se chinuie de ani buni să demareze explotarea aurului și a metalelor rare de la Roșia Montana.
Despre ciocnirile de interese dintre George Soros, de-o parte, și Paulson & Steinmetz de alta se scrie în presa internațională și internă de ani de zile.
În august, presa relata că Soros s-a reactivat brusc pe piața aurului, vînzîndu-și acțiunile de la mari companii miniere, în paralel cu sponsorizarea campaniei lui Hillary Clinton, în schimb Paulson a rămas pe picioare în domeniul minier.
Nu e clar nici pentru marii analiști economici ce intenții are magnatul ungur: sigur e însă că alegerea lui Trump și nu a lui Hillary îi dă multe planuri peste cap; posibila sa implicare în sponsorizarea mișcărilor anti-Trump de după alegeri au dus, de altfel, la elaborarea unei petiții în SUA prin care se cere arestarea sa.
Revenind la Paulson, acționarul Gabriel Resources e pe cai foarte mari în acest moment, ca și Benny Steinmetz, de altfel. Îl știți bine, e cel pentru care DNA a emis, nu demult, mandat de arestare în scandalul ”Truică-Prințul Paul”.
Pe de altă parte, unii cititori își mai amintesc un scandal de proporții declanșat prin februarie după ce Victor Ponta l-a acuzat pe Lucian Isar, soțul Alinei Gorghiu, că, ar fi ofițer acoperit al serviciilor și că, pe vremea cînd era ministru în guvernul său, a făcut o vizită în SUA unde a avut niște discuții cam neprincipiale, după cum a reieșit din notele unui serviciu secret. Mai precis, ar fi pretins șpagă unei firme americane pentru a-i debloca afacerile din România., ceea ce a dus și la înlăturarea sa din guvern.
„În aproape 4 ani de Prim Ministru a fost o singura ocazie in care am primit direct informare de la institutiile specializate ale statului despre o tentativa clara de coruptie din partea unui ministru – Lucian Isar (care a cerut avantaje personale de la un mare investitor american in schimbul sprijinului pentru implementarea unui proiect important in Romania)!” a scris Ponta, pe Facebook.
„La două luni după ce a ajuns ministru, Lucian Isar a mers într-o vizită în Statele Unite în care a cerut o întâlnire cu reprezentați ai „Gold Corporation”… a fost informat și Palatul Cotroceni”, a completat Victor Ponta la Realitatea.net.
„Restul este confidențial”, a adăugat Victor Ponta, care s-a ales ulterior cu un proces în justiție din cauza spuselor sale.
Un comunicat oficial de după vizita respectivă suna cam așa:
”Ministrul delegat pentru Mediul de Afaceri, Lucian Isar, a efectuat, în perioada 16 – 17 iulie, o vizită de lucru la Washington DC şi New York, în SUA(…) La New York, ministrul delegat pentru Mediul de Afaceri s-a întâlnit cu reprezentanţi ai conducerilor companiilor Paulson & Co(s.n.), Blackstone Group, Sikorsky Aircraft Corporation şi Morgan Stanley”.
Comenteaza