CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Exploziv – Seful SRI, atac taios la Voiculescu: prost si periculos pentru tara

0 comentarii / 1541 vizualizări / 22 februarie 2013

Scandalul ia amploare: directorul SRI, George Maior, iese azi la atac printr-un interviu în care îi acuză pe Dan Voiculescu și Sorin Roșca Stănescu de prostie, dar și de faptul că primul periclitează siguranța națională a României prin activitatea trustului său de presă. O ieșire cu totul neuzuală a șefului celui mai important serviciu de informații, și care anunță evenimente spectaculoase, mai ales că tot el spune explicit că, în domeniul trusturilor de presă deținute de politicieni autohtoni, lucrurile „se vor regla”.

Bătălia de pe scena politică a ultimilor săptămîni, care cuprinde și serviciile de informații, se extinde. În horă intră și taciturnul – de felul lui – director al SRI, care merge pînă la a-l face prost, în termeni diplomatici, desigur, dar nu mai puțin duri, pe Dan Voiculescu, dar și pe senatorul Sorin Roșca Stănescu. Mai mult, George Maior afirmă că activitatea presei lui Voiculescu periclitează siguranța națională a României, o acuzație gravă, și vorbește despre magnatul de la Intact ca și cum ar fi și în acest moment un demn reprezentant al Securității ceaușiste, deși aceasta a sucombat oficial acum 23 de ani. O nuanță fină, dar care ascunde un mesaj extrem de aspru, credem noi.

”Eu am văzut că un fost ofiţer de Securitate şi un membru al Parlamentului care a fost informator al Securităţii au vrut să atragă serviciul într-o dispută bazată pe interese economice sau politice. Mi-am dat seama cât de incapabilă este Securitatea să înţeleagă dinamica lumii contemporane şi ceea ce se întâmplă, atât economic, cât şi politic. Am fost dezamăgit să văd unele comentarii care încercau să amestece lucrurile, fără să facă o departajare netă în ceea ce înseamnă SRI faţă de fosta Securitate. SRI este o instituţie care nu are la bază o ideologie, ci doar un sistem de valori democratice, iar faptul că asemenea oameni încearcă să vorbească de poliţie politică, tocmai ei, care au lucrat pentru poliţia politică a regimului comunist, arată o incapacitate intelectuală de a înţelege lucrurile, dar şi un interes faţă de propria agendă” afirmă Maior, într-un interviu apărut azi în ”România liberă”.
Întrebat dacă se referă la Dan Voiculescu și Sorin Roşca Stănescu, directorul SRI afirmă că nu îl interesează neapărat nominalizări: ”Eu am vorbit despre o situaţie foarte clară”. Totodată, despre interesele celor doi, Maior afirmă că ”Se văd cu ochiul liber. Nu comentez mai mult”. El a exemplificat, în schimb, cum pot fi susșinute politic respectivele interese: ”În primul rând, traficul de influenţă, care poate acapara un ministru, un minister, în modul curent de operare. E un exemplu. Alte aspecte pot deregla dinamica pieţei libere prin influenţe politice, printr-un lobby ilegitim etc”.

”Probabil că există centre de putere care văd în perspectivă şi încearcă să-şi traseze culoare spre viitor, vizând 2014, şi crezând că fie pot intimida SRI, fie îl pot orienta spre a se implica într-o bătălie politică foarte amplă. Spre deosebire de ei, SRI are o singură preocupare, cea a securităţii naţionale, şi nu ne impresionează nici un miliardar care vorbeşte într-un anumit fel despre Serviciu, nici un parlamentar care ne critică” mai spune Maior.
Afirmații extrem de grave, am spune, pentru că în 2014 au loc alegeri prezidențiale, iar Voiculescu și Roșca-Stănescu îl susțin pe Crin Antonescu, ceea ce ar putea însemna că SRI, prin vocea lui Maior, exprimă anumite rezerve față de felul în care acesta înțelege să-și croiască drum spre Cotroceni.

Întrebat, de asemenea, dacă este bine pentru România ca politicienii să poată deţine trusturi media, George Maior răspunde, sec: ”Este legal, nici nu vreau să comentez, cred că lucrurile se vor regla”. O afirmație, ultima, care ar putea devoala evenimente interesante pe cale să se producă în viitorul apropiat.

Nu în ultimul rînd, el afirmă că ”Există uneori instituţii supuse unor campanii mediatice, ceea ce le obligă să-şi aloce mai multă energie pentru a răspunde unor atacuri decât pentru ceea ce trebuie să facă: mă refer la sistemul judecătoresc, dar şi la SRI. Vă dau un exemplu: este perfect legitim să existe o investigaţie jurnalistică asupra presupuselor închisori CIA, problema e cui foloseşte; datorită acestor investigaţii putem fi mult mai expuşi din punct de vedere al pericolului terorist despre care vorbim. Diverse organizaţii iau de bune aceste emisiuni şi captează această posibilitate, iar România devine mai interesantă pentru ei decât era înainte”.
Deloc întîmplător, un serial despre închisorile CIA din România tocmai a fost difuzat de televiziunea lui Voiculescu, Antena 3. (B.T.I.)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998