CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Facaturi sociologice

0 comentarii / 2503 vizualizări / 8 noiembrie 2013

Este cea mai buna perioada pentru partidele politice, care, direct sau prin intermediari, comanda sondaje politice, sa recurga la diversiuni. La fel in ceea ce priveste societatile care efectueaza cercetarile de piata. Ma refer, evident, la manipulari de natura politica. Imediat dupa ce s-a incheiat o campanie electorala, asemenea manipulari nu-si au rostul. Iar chiar in timpul campaniei sau inainte e periculos. Pentru ca vin rezultatele reale si dau peste cap credibilitatea institutelor de cercetare. Ce se intampla acum in Romania din aceasta perspectiva?

Miza europarlamentarelor are mai degraba o importanta psihologica. Daca un partid va obtine rezultate foarte bune la primavara, atunci el va beneficia, pentru momentul prezidentialelor, de mai mult credit electoral. Si invers. In plus, scorul va fi rezultatul mai degraba la capacitatii organizatorice a unui partid si mai putin a convingerii cetatenilor ca, daca investesc mai multi reprezentanti ai acestuia ca europarlamentari, vor avea mai mult de castigat.

Daca miza reala o reprezinta prezidentialele, acum este momentul cel mai potrivit pentru jocuri sociologice. Ceea ce se si intampla. Prima factura sociologica – atentie, nu ma refer la niciun institut anume – este includerea in cercetarea de piata, cu intrebari inchise, a unor personalitati care fie nu si-au exprimat niciodata dorinta de a candida – cum ar fi Mugur Isarescu, Sorin Oprescu, Ioan Rus, George Maior, Elena Udrea etc. –, fie a unor politicieni care si-au exprimat aceasta dorinta, dar este greu de prevazut ca vreun partid ii va sustine – cum este, ca sa dau doar un singur exemplu, Mircea Geoana. In final, lista de nume, atunci cand se face cercetarea de piata, este intentioant si excesiv prea lunga. Astfel incat, in mod natural, optiunile cetatenilor se disipeaza. Chiar daca Mihai Razvan Ungureanu, de exemplu, nu are nici cea mai mica sansa de a obtine vreun rezultat cat de cat concludent in sondaje, nemaivorbind de sondajele manipulate chiar de acesta, el obtine totusi cateva puncte. De unde le ia? La fel Mircea Geoana. El nu a fost, nu este si nu va fi desemnat de PSD pentru ca la sfarsitul anului viitor sa figureze pe listele prezidentiale. Dar asta nu inseamna ca nu se bucura de simpatia unui numar semnificativ de mare de romani. Deci „ciupeste” si el niste puncte. In special in Ardeal, si Ioan Rus se bucura de simpatie. Dar este greu de prevazut ca PSD sa-l puna candidat. Mugura Isarescu, la randul lui, beneficiaza de un coeficient ridicat de simpatie. Dar Guvernatorul BNR nu vrea sa candideze. Si nici nu exista vreun partid important care sa-l propuna.

Asemenea exemple pot continua. Introducerea acestor nume, pana la urma parazitare, in cercetarile de piata, nu face decat sa distorsioneze rezultatele. Dar ce conteaza? Mai e mult pana la alegeri si, deci, timp suficient pentru institutele de cercetare sa-si recalibreze tintele.

Cum ar fi corecta si concludenta o cercetare sociologica in acest domeniu? Prin intrebari inchise sunt nominalizati candidatii deja desemnati ai diferitelor formatiuni politice. USL l-a desemnat pe Crin Antonescu. PDL il va desemna oficial, si aceasta este de acum o certitudine, pe Catalin Predoiu. PP-DD pe Dan Diaconescu. Poate fi luata si o personalitate din UDMR pentru ca, cu certitudine, aceasta formatiune va avea un candidat. Iar nalucile grupate in jurul lui Traian Basescu vor sustine si ele un candidat. MRU sau altcineva.

Daca asa s-ar face cercetarile sociologice, atunci rezultatele ar fi fara echivoc. Crin Antonaescu pe locul intai, urmat de Catalin Predoiu, Dan Diaconescu etc. Se speculeaza mult cum ca, finalmente, Victor Ponta va candida. Sa admitem aceasta ipoteza. Ce rezulta dintr-o cercetare cat de cat corecta? Ca cei doi, Ponta si Antonescu sau Antonescu si Ponta, ar intra in finala. (Sorin Rosca Stanescu)

Sursa: CorectNews

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998