CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9699 RON UP | 1 USD = 4.5984 RON UP | 1 GBP = 5.8083 RON UP

Fost colonel SRI, dezvăluire bombă: Șora a fost agent al NKVD

14 comentarii / 6436 vizualizări / 1 martie 2023

Colonelul SRI în rezervă, Tudor Păcuraru, fost șef de birou de analiză-sinteză, a dezvăluit azi, la România TV, că filosoful Mihai Șora a fost agent al NKVD-ului sovietic, motiv pentru care în anii ’50 i s-a pus în vedere de regimul Dej să înceteze colaborarea cu serviciul amintit. Această colaborare a condus, spune Păcuraru, și la racolarea de către Securitate a fiului cărturarului, Andrei, la doar 14 ani, pentru supravegherea tatălui pe linie de contraspionaj.

Păcuraru a spus în emisiunea lui Victor Ciutacu de la RTV că pentru a putea fi angajat direct la cabinetul Anei Pauker, al doilea om în statul comunist, imediat după revenirea din Franța, de unde fusese expulzat pentru activități comuniste, Șora avea nevoie obligatoriu de un aviz al NKVD, serviciu care controla regimul de la București în 1948.

Ce s-a întîmplat un deceniu mai tîrziu:
”Dînsului i s-a pus în vedere în 1957-58, cînd era membru al PCR, să înceteze colaborarea cu organele sovietice. Acest lucru li s-a pus în vedere multora. Li s-a spus ”Acum ești membru al partidului nostru, nu mai ești obligat să asculți de indicațiile altui partid”. După care regimul Gheorghiu Dej a pus Securitatea să-i urmărească, să vadă dacă se țin de angajamentele de partid. În acest context a fost racolat fiul său, pe linie de contraspionaj, de către ceea ce va deveni UM 0110, anti-KGB. Motivația reală a fost contraspionajul și eu tare mă îndoiesc că va exista vreodată o sentință din partea CNSAS care să-l facă informator al Securității. În momentul cînd ai un agent străvechi, pe care îl ai la mînă cu expulzarea dintr-un stat occidental, îl iei și-l folosești, îi șantajezi anturajul, îl șantajezi pe el, îl pui să iasă în față cu tot felul de aberații…Toate se leagă, eu cred că dînsul a fost exploatat pînă în ultima clipă a vieții de către interese care nu aparțin acestui popor. Să știți că mulți dintre ei au fost amenințați cu moartea ca să redevină colaboratori ai KGB” a mai spus Păcuraru.

Colonelul SRI a scris într-o carte apărută nu demult, ”Zori însîngerate”, despre Șora:
”Rezident în Franța din 1938, membru a Partidului Comunist Francez, în 1948 dânsul ar fi venit în România pentru a-și revedea familia. Cu acest prilej, regimul comunist l-ar fi sechestrat, împiedicându-l să se întoarcă în Franța. Cu totală lipsă de omenie, comuniștii l-au numit direct în Ministerul Afacerilor Externe, unde ascensiunea sa, sub ministeriatul Anei Pauker, a fost meteorică. Și asta într-un moment când chiar și foștii luptători din Războiul din Spania („interbrigadiștii”) deveniseră suspecți, iar foștii prizonieri la nemți erau prin lagăre sovietice: prea văzuseră Occidentul! Ulterior, dl. Șora a susținut că acest tratament de favoare se datora trecutului său de „membru al Rezistenței Franceze”. În anul 2019, L’Ordre des Compagnons de la Liberation a lămurit că domnul Șora își arogă în fals calitatea de membru al Rezistenței. În orice caz, la acea vreme – anii 1948-1952 – ascensiunea sa bruscă în diplomația românească a suscitat multe comentarii: având acces la „secrete de Stat și de Partid”, candidații la funcțiile diplomatice veneau cu recomandări de Partid și erau temeinic verificați de „cadriști”, înainte de angajare. Dar cine și când îl recomandase și verificase pe dl. Șora? La angajare nici măcar nu era membru al PMR! Pe fondul indiscrețiilor bahice ale unuia dintre cadriștii ministerului, un anume Constantin Stuparu, cu acces la dosarele de personal, se știa că Șora fusese recomandat de „tovarășii sovietici”, ca urmare a activităților pe care le desfășurase pentru NKGB (INU) în Franța, soldate cu expulzarea sa. Ca spion sovietic! Se comenta că, mulți ani, dl. Șora a fost „enterdit de sejour” în Franța” a mai scris colonelul. (B.I.)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

14 Comentarii

 1. Pierdem vremea cu istorii de 70.de ani… Cei de acum cu siguranță nu sunt racolați de nimeni și nu primesc nici un aviz…

 2. Tudor Păcuraru un mare 0,amesteca fictiunea din capul lui cu ceva date reale si tese povesti bune de rubrica posta redactiei, de la gazetele de literatura, daca asta a fost fost șef de birou de analiză-sinteză in SRI nu ma mira ca serviciul a ajuns doar o filiala regionala

  • de bubui, si mai te si produci public

  • Este cert faptul ca membrii guvernelor bolsevice până în anul 1958 (retragerea Armatei Roșii) erau controlati de NKVD. Mihai Șora nu putea face exceptie. Dealtfel, apartenenta sa la Partidul Comunist Francez nu era întâmplătoare. Prima lui sotie (din anul 1939) se numea Marianne Klein (cu mama Fischer). Pentru necunoscatori, avea origini evreiesti. Nu orice goy făcea parte din Partidul Comunist din România sau din Franta anilor 1940-1950. Deci colonelul SRI a tesut corect informatiile despre filosoful revolutionar Sora. A se vedea și biografia tovarasului Ion Iliescu, casatorit cu Nina Bercovici.

   • Se pierde vtemea cu un ins insipid si nesemnificativ,.In afara de grupul de adulatori din GDS care se baga in seama si se lauda unii pe altii ,cati romani au auzit de Sora. Niste mascarici care vor sa se faca vizibili in spatiul public.

    • tu esti deasemnea o mizerie inutila.

 3. ” și la racolarea de către Securitate a fiului cărturarului, la doar 14 ani,”

  Securitatea nu a primit Nobel pentru Pace-„Ceausescu”
  isi va avea Nobel pentru literatura de pace,prosperitate si progress,
  „Caratarascu”

 4. Cate detalii dă despre unii care au trait acum 100 de ani – ” i s-a spus…”, ca si cum era de fata, in schimb despre mizerabilii de azi care vand Țara, nu spune nimic, desi pentru asta este platit sri-istul, pentru prezent, nu pentru trecut. Trădannis al cui agent a fost si este incă? Șora si ăia din 1948 nu au adus baze militare ruse si nu au ciopârțit din teritoriu cum fac lingăii de-acum. In schimb, putea sri-istul platit bine pentru nimic, sa ne dea un exemplu viu de la forumul democrat al germanilor din Sibiu.

  • „Șora si ăia din 1948 nu au adus baze militare ruse si nu au ciopârțit din teritoriu”
   Basarabia ? Bucovina? Herta? Maramuresul de Nord? Bugeac??? URSS nu a ciopartit din teritoriu?????????????

   Nu au adus baze militare ruse? Toata Romania era SUB OCUPATIE, cu comisari din „poporul ales” bolsevici si soldati ucraineni, asiatici si rusi, ei au adus marea foamete din anii ’50!!!!

   • Am uitat sa adaug Insula serpilor data pe moca de „aia din 1948” ai tai.

    • chiar acum

 5. O ambiguitate inadmisibila, stimate Bogdan Tiberiu Iacob ! Mihai Sora a avut doi baieti: Andrei si Tom. Despre care ar fi vorba, totusi ? Foarte probabil este vorba de Andrei si nu de Tom. Andrei a lucrat la televiziune la Bucuresti si Paris. De ce sa cada anatema pe compozitorul pe Tom Sora ? Andrei era baiatul mai mare a lui Mihai Sora si epoca pare sa corespunda cu acesta.

 6. In ultimii ani, Andrei Plesu a fost seful ierarhic a lui Mihai Sora(si al sotiei fantomatice a acestuia!). Deci pentru cine a lucrat fantoma lui Mihai Sora ? Pentru George Soros, seful lui Andrei Plesu. Si Soros ? Pentru clanul Rothschild, of course. Bravo, Andrei Plesu! Dar sa stim si noi !

 7. Care bomba ,bre?Asta o stiu si copiii de gradinita.Ce sa zic,mare stire

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998