CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9743 RON UP | 1 USD = 4.7112 RON UP | 1 GBP = 5.7209 RON UP

Fost greu din SRI – Lavrov a avut dreptate: Rusia nu a fost izolată, lumea unipolară nu mai există

9 comentarii / 5380 vizualizări / 17 martie 2023

Personaj aproape legendar al anilor 90, colonelul SRI(r) Nicolae Ulieriu, primul și cel mai longeviv purtător de cuvînt al serviciului, a făăcut declarații spectaculoase într-un interviu acordat azi postului Canal 33, în emisiunea moderată de Alexandru Răducanu. Conform lui Ulieriu, Rusia nu doar că nu a pierdut din cauza războiului, dar a lichidat, practic, unipolarismul din geopolitica ultimelor decenii în favoarea multipolarismului.

Ce a spus colonelul SRI:
”Mi-am notat o declarație a lui Serghei Lavrov de acum un an, din martie: ”Nu este deloc vorba despre Ucraina, ci despre ordinea mondială. Lumea unipolară se retrage iremediabil în trecut. Se naște o lume multipolară”.
La momentul cînd a fost făcută această declarație, și luni de zile după aceea, îmi aduc aminte că Lavrov a fost luat în derîdere. Au fost comentatori la principalele noastre posturi TV, la Antena 3, la Digi24, care au afirmat, aproape cu aceste cuvinte, că Lavrov a fost, într-adevăr, un ministru de externe puternic, dar acum, după ce Rusia a fost izolată din cauza intervenției în Ucraina, el nu mai valorează aproape nimic și nu se mai uită nimeni în gura lui și nu mai face doi bani.

Ori, dacă ne uităm la situația din martie 2023, deci la un an după declarația asta, vedem că Lavrov are din ce în ce mai multă dreptate. Rusia nu doar că nu a fost redusă la tăcere, dar ea a acționat în alte regiuni și a obținut succese. De pildă, cine se aștepta ca în urma vizitei lui Lavrov în Republica Sud-Africană ministrul de externe al statului african să declare că e total nepotrivit și infantil să ceri Rusiei să se retragă din Ucraina? Și, totodată, a mai declarat că Rusia și Republica Sud-Africană vor colabora foarte strîns în domeniul social, politic și militar, ceea ce e foarte important.
Faptul că China a mediat acordul dintre Iran și Arabia Saudită, care de șapte-opt ani întrerupseseră orice relație diplomatică, este iarăși un semn că această lume unipolară în care SUA și Europa se încăpățînează să creadă încă, această lume se retrage, cum spune Lavrov, în trecut.
Faptul că, recent, două nave militare iraniene au ancorat în rada portului Rio de Janeiro iarăși dovedește că SUA nu mai au monopolul politicii mondiale, pentru că, potrivit doctrinei Monroe, în America Latină nu avea voie să pătrundă nicio putere străină cu excepția SUA. Și mai sunt lucruri care se întîmplă. În acordul dintre Iran și Arabia Saudită cred că subliminal au acționat și rușii. Lukașenko, persona non grata în Europa din cauza prieteniei lui cu Putin, a fost invitat la Beijing și primit cu onoruri de însuși președintele Chinei. Trăim într-o reașezare a polilor” a conchis colonelul SRI. (B.T.I.)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

9 Comentarii

 1. ”Fost greu din SRI”… ca si cum vedem in asta un pericol sau ceva senzational – ”uite ce-a spus!”Ulieriu a fost si este un bun analist ori repetă si el ceea ce spun si altii, pentru ca nu ne spune nimic nou. Daca te informezi din alte site-uri straine, chiar americane, afli cu adevarat ce se intampla in lume, tragi si singur niste concluzii, sunt fapte evidente. Nu este nevoie sa te indoctrineze cu prostii media de la noi.

 2. ulieru pare ca penduleaza intre metafizica si metempshihoza.
  (sau metamorfoza)

 3. Nu este envoie sa repeti ca un papagal ”Slava Ucraina”,este suficient ca sa mai citesti si surse straine ,inclusiv americane,ca sa realizezi ca sa intelegi mai bine ce se petrece si ca dl Ulieru e posibil sa aiba dreptate!

 4. Lumea multipolara este in avantajul nostru. Doar am vazut cu totii proiectul legii învățământului. Rusia luptă in Ucraina si pentru noi.

 5. America va triumfa. Lumea va fi unipolara sub pax americana. Indrazneala ruso-chineza va fi repede reprimata.

  • Si de aceea ai si creierii fututi si fecundati de sloboz purulent.

 6. […] Vă prezentăm un articol interesant publicat pe site-ul inpolitics.ro. […]

 7. Bai ce pute a putinism pe aici!

  • si ai numai pulism la cap

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată.

STRTIME=1662721998