CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9219 RON UP | 1 USD = 4.6021 RON UP | 1 GBP = 5.6180 RON UP

The Jerusalem Post: Ceaușescu – dictatorul brutal care a contribuit la pacea Israel-Egipt

5 comentarii / 2197 vizualizări / 17 martie 2023

În mod paradoxal, a fost un stalinist român nemilos cel care a ajutat la inițierea procesului de pace între Israel și Egipt, care a început cu vizita revoluționară a lui Anwar el Sadat din noiembrie 1977 la Ierusalim, a dus la istoricele Acorduri de la Camp David din septembrie 1978 și s-a încheiat cu monumentalul tratat de pace Egipt-Israel din martie 1979 – primul astfel de tratat al Israelului cu o țară arabă, scrie cotidianul israelian The Jerusalem Post.

În urma victoriei armatei israeliene în Războiul de șase zile din iunie 1967, Moscova a catalogat Israelul drept „agresor imperialist” și a rupt relațiile diplomatice cu el. Națiunile blocului sovietic i-au urmat rapid exemplul, Bulgaria, Cehoslovacia, Ungaria și Polonia rupând toate legăturile. România a fost singura țară din Pactul de la Varșovia care nu a făcut asta, amintește presa israeliană.

Autonomia diplomatică a Bucureștiului nu a izvorât dintr-o practică mai liberală a comunismului; dimpotrivă, România a fost stalinistă până la capăt. Nicolae Ceauşescu, secretar general al Partidului Comunist din 1965 şi şef al statului din 1974, a condus cu o mână de fier până la execuția sa în revoluţia din 1989.

Ceauşescu s-a prezentat iniţial ca un bolşevic independent – ​​chiar a condamnat, în 1968, invazia Cehoslovaciei de către Uniunea Sovietică. Cu toate acestea, după consolidarea puterii, regimul său a devenit cel mai represiv din blocul estic. Ceaușescu urma să înființeze un cult al personalității în stil nord-coreean. Celebra sa Securitate, temuta poliție secretă a României, a devenit sinonimă cu supravegherea în masă, represiunea brutală și abuzurile omniprezente ale drepturilor omului.

Dar tocmai pentru că autoritarismul său neînduplecat nu amenința hegemonia sovietică în Europa de Est, Moscova i-a acordat lui Ceaușescu spațiu de manevră pe scena mondială. Iar o Românie sărăcită din punct de vedere economic avea motive foarte bune să păstreze relațiile cu Israelul.

Extinzînd în continuare aranjamentele dezvoltate sub predecesorii săi, Ceaușescu le-a permis evreilor români să imigreze în Israel în schimbul unei monede puternice (occidentale) atât de necesare – un program care ar fi putut fi numit pe bună dreptate „evrei pentru bani”.

În ciuda relaţiilor diplomatice neîntrerupte, Ceauşescu nu a vizitat niciodată statul evreu, preferând să-şi trimită miniştrii. Dar pe parcursul domniei sale de un sfert de secol, fiecare prim-ministru israelian de la Golda Meir la Yitzhak Shamir a vizitat România pentru a se întâlni cu tiranul comunist, iar o astfel de vizită avea să aibă repercusiuni dincolo de relația București-Ierusalim.

Deși nu își făcea iluzii cu privire la gazdele sale comuniste române, premierul Menachem Begin avea motive întemeiate să se întâlnească cu Ceaușescu – a văzut în asta o oportunitate unică de a negocia direct cu Egiptul.

Jimmy Carter venise la Casa Albă în ianuarie 1977, hotărât să promoveze un proces de pace în Orientul Mijlociu. Mecanismul ales pentru atingerea acestui obiectiv a fost o conferință internațională sub auspiciile comune americane și sovietice, care să reunească Israelul, statele arabe și palestinienii, într-un efort concertat de a rezolva conflictul arabo-israelian odată pentru totdeauna.

Mergând la Ceauşescu, Begin ocolise planurile grandioase ale lui Carter. Comunistul român a avut o relație personală cu președintele egiptean Anwar Sadat și Begin și-a dorit ca Ceaușescu să fie intermediarul său, scopul fiind lansarea unor discuții fără precedent, la nivel înalt, Cairo-Ierusalim.

Ceauşescu a îmbrăţişat rolul de pacificator. În octombrie, la doar câteva săptămâni după vizita lui Begin, l-a găzduit pe Sadat la București. Liderul egiptean s-a concentrat pe două probleme, întrebându-l pe omologul său român: „L-ai întâlnit pe Begin, așa că spune-mi. În primul rând, crezi că vrea pace? Și în al doilea rând, este un om puternic?” Ambele întrebări au primit un răspuns afirmativ.
La fel ca Begin, Sadat a avut rezerve cu privire la conferința internațională propusă de Carter, îngrijorat că ar reduce capacitatea Cairoului de a conduce diplomația. Evaluarea pozitivă a lui Ceauşescu l-a încurajat pe Sadat să se angajeze direct cu Israelul, mai scrie The Jerusalem Post. (Traducere și adaptare B.I.)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

5 Comentarii

 1. Ciudat „schimb” mai făcurăm noi cu evreii : noi învățăm la școală istoria lor (așa cum ne-o dic-tează ei, firește), iar ei ne învață pe noi istoria noastră – tot așa, cum le convine lor.
  –––
  Obs. Povestea cu „evrei pentru valută” (ca și cu nemții, de altfel) a fost „lăbărțată” de propagan-da „anticomunistă” (vădit antiromânească, în fond) în urma impunerii celor ce doreau să emigre-ze definitiv, să-și plătească o parte din contravaloarea serviciilor sociale gratuite de care a bene-ficiat în Statul Socialist (studiile – în primul rând). Că devenise „subiectul preferat” pentru E.L. și V.A. (așa-zisele „șopârlici”) – asta e una; dar erau mulți care le „plângeau pe umăr” că li se face, vezi-Doamne, o mare nedreptate, incapabili să înțeleagă că toate gratuitățile și subvențiile Statu-lui erau o „investiție în om”, pe care Țara o pierdea (ca să nu mai amintim că pierderea era mult mai mare deoarece, de regulă, plecau cei mai „răsăriți”: școleai zece, sau o sută, ca să găsești unul și, cînd să producă și el ceva pentru Societate… pleca).
  După „revoluție” fenomenul a devenit „liber” și la „cote aiuritoare”; a plecat și multă „pleavă”, e drept; dar ne-am pierdut specialiștii – gata formați și specializați (pe care aproape ni i-am alun-gat…) și de care au beneficiat alții – cea mai gravă pierdere a țării, cu consecințe directe devas-tatoare (le vedem); iar în perspectivă, dacă nu reușim să stopăm, cumva, „hemoragia”, ne paș-te… „africanizarea”, dispariția.
  … Azi, când (în sfârșit) vede „tot românu” că „totul costă”, poate înțelegem că nu era o măsură chiar așa de „ticăloasă”, dacă ai responsabilitatea să asiguri țării un viitor.

 2. Daca Ceaușescu a fost un ”stalinist român nemilos”, ei, evreii care poarta razboaie de cucerire si ucid mii de oameni, cum or fi? Ceausescu nu a purtat razboaie, a militat pentru pace. Ne-am săturat sa ne critice altii regimul de dinainte de 1989, in timp ce cu regimurile de dupa 1989, s-au pupat in bot si fund, dupa caz. Multor evrei le-a placut sa trăiască in tara unui ”stalinist român nemilos” si sa aiba aici un statut si o bunăstare pe care statul lor ”liber si democrat”, ete, ca nu le-a oferit-o. Măcar de-ar mai tace.

 3. Martirizati fara voia lor de „Sistemul ticalosit”.

 4. e inacceptabil:
  -lipseste parte din 6 oct. 1973 – 25 oct. 1973
  razboiul de kippurim!
  (egiptenii au facut restu de 99%)

 5. Propaganda care a prezentat in mod tendentios si deformat realitatea afirmand ca Ceausescu a vandut evrei poate fi crezuta doar de cei care s-au nascut ieri si care ”invata” istoria de pe facebook! Adevarul este ca la plecarea din tara s-au solicitat cheltuielile de scolarizare in totalitate(a nu se uita ca atunci scolarizarea era gratuita),iar o multi de buni specialisti formati in Romania au plecat in Vest unde au fost folositi bine mersi acolo!Apoi nu trebuie uitat ca Ceausescu a fost util occidentului ca un spin in coasta Rusiei si incurajat pana a aparut Gorbaciov ,care a fost o mană cereasca pentru occident!A nu se uita ca Romania a fost prima din block sovietic care a recunoscut RFG si a avut un rol important in Acordul de la Camp David,dar pe acea vreme Romnia avea DIPLOMATI nu sclavi!

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată.

STRTIME=1662721998