Fost președinte: USAID a fost în spatele revoltelor din Moldova din 2009
0 comentarii / 2069 vizualizări / 7 februarie 2025
Fostul președinte moldovean Vladimir Voronin susține că USAID a fost implicată în organizarea revoltelor din 7 aprilie 2009, pe care opoziția le califica drept lovitură de stat, după alegerile parlamentare cîștigate zdrobitor de comuniști.
„Am știut încă de atunci că USAID a fost implicată în organizarea și participarea la lovitura de stat din 7 aprilie 2009. Aveam informații relevante de la persoane competente în aceste probleme. Și direct din mediul lor, de la cei care au organizat toate acestea aici, la Chișinău. Dar, cum se spune, toate acestea sunt ca sarea pe coadă…. Nu am putut să-i reținem, să-i arestăm, să-i aducem în fața justiției. Ei aveau imunitate diplomatică, pașapoarte de cetățeni ai SUA, ai României, ai altor țări”, a declarat Voronin într-un interviu acordat jurnalistului moldovean Gheorghe Gonce, citat de Ria Novosti.
Alegerile parlamentare care au avut loc în Moldova la 5 aprilie 2009 au fost câștigate de Partidul Comunist, condus de Voronin, aflat atunci la putere. Opoziția nu a fost de acord cu rezultatele alegerilor, pe care observatorii le-au declarat deschise și corecte, și a organizat un protest pe 6 aprilie. La 7 aprilie, acțiunile din Chișinău s-au transformat în revolte, inclusiv sub sloganul unirii cu România. Protestatarii au plantat drapelul României pe acoperișul parlamentului moldovean. Geamurile din clădirile adunării legislative și administrației prezidențiale au fost sparte, birourile au fost incendiate și jefuite. În timpul tulburărilor, 270 de persoane au fost rănite, inclusiv aproximativ 100 de ofițeri de poliție, și a fost raportat și un deces.
După alegerile cîștigate zdrobitor de comuniști, raportul OSCE a consemnat corectitudinea votului, dar baroneasa Emma Nicholson, parlamentar european și observator acreditat la alegerile din Republica Moldova a criticat raportul OSCE, susținînd că are impresia că votul a fost fraudat, fără a avea probe, însă. Aproape imediat s-au declanșat ample și violente proteste de stradă. Președintele Parlamentului, Marian Lupu, a acuzat o tentativă de lovitură de stat, sugerînd că ar fi orchestrată de anumite organizații din România. Și președintele interimar Vladimir Voronin a spus același lucru, anume că România s-ar fi aflat în spatele protestelor violente de la Chișinău, anunțînd expulzarea ambasadorului român la Chișinău și reintroducerea sistemului de vize pentru cetățenii români. Ulterior, UE a cerut Republicii Moldova normalizarea relațiilor cu România. Un an mai tîrziu, în Moldova au avut loc alegeri parlamentare anticipate, de asemenea cîștigate de comuniști. (B.T.I.)