CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9726 RON DOWN | 1 USD = 4.5313 RON DOWN | 1 GBP = 5.7463 RON DOWN

Fostul sef al Armatei: De ce tace presedintele in cazul Ucraina?

8 comentarii / 4238 vizualizări / 21 aprilie 2021

Fostul șef al Statului Major al Armatei, gen(r) Ștefan Dănilă, atrage atenția că președintele României ar trebui să iasă cu un mesaj de poziționare privind situația din Ucraina, pentru că o prea mare întîrziere ar lăsa România fără posibilitatea de a negocia ceva în avantajul ei. Generalul mai ridică, indirect, o întrebare majoră: cum s-a semnat rapid recentul acord de cooperare militară cu Ucraina atît timp cît relațiile la vîrf între cele două țări sunt, practic, suspendate de ceva vreme?

Într-un interviu pentru Europa liberă, fostul șef al Armatei României avertizează că situația din Ucraina a degenerat destul de serios, suficient pentru ca la reuniunea NATO de la Bruxelles, de săptămâna trecută, să fi fost nevoie de un subterfugiu de proporții, adică tema oficială să fie retragerea trupelor din Afganistan, dar tema reală să fie strict situația din Ucraina.

„Ce știm până acum este că rușii concentrează forțe tot mai multe forțe în zona de graniță cu Ucraina. Cât privește motivul, de unde a pornit această poziționare, este dificil să dăm timpul înapoi ca să vedem cine este vinovat de începutul escaladării, pentru că în momentul de față suntem la un nivel de escaladare destul de mare a unui conflict. Putem doar să spunem că am observat mișcările de trupe rusești la graniță, tot mai multe și momentul de finalizare a poziționării ar fi undeva peste zece zile cum spunea ministrul Șoigu (ministrul rus al Apărării, Serghei Șoigu – n.r.), care spunea săptămâna trecută că încă două săptămâni vor mai fi mișcări de trupe. Ce se va întâmpla după aceste două săptămâni, toată lumea așteaptă cu îngrijorare” spune generalul Dănilă.

El mai face o observație: „România este într-o situație delicată pentru că, la nivel înalt, relațiile cu Ucraina sunt suspendate de mai bine de un an. Decizia președintelui ucrainean de a promulga legea care interzice minorităților naționale, printre care și cea română, de a învăța în limba maternă a creat o poziție dură din partea conducerii României. De la momentul acelei poziționări a conducerii României relațiile s-au suspendat. Evenimentele din ultimul timp puteau să fie folosite de conducerea României. Este o oportunitate de a redeschide dialogul, de a exprima poziția noastră față de Ucraina.
Dar, dacă noi nu știm să intrăm în joc la timp și sprijinul nostru să fie, într-adevăr apreciat, să fie considerat necesar și oportun, e posibil ca, la un moment dat, să participăm, să cheltuim și resurse, mai multe decât dacă le-am folosi la momentul oportun, și să nu fie atât de evidentă participarea noastră(…)
Nu voi spune că e un moment ratat. Poate că, așa cum îl știm cu calmul său, președintele are consilierii care-i spun când să intervină și totul este pregătit – pentru că nu se poate ieși cu mesaj public până nu sunt pregătite datele acelui mesaj și este foarte posibil.
Eu mă aștept ca președintele să iasă cu un mesaj privind evenimentele din Ucraina. Problema este dacă se va ieși la timp sau prea târziu, dacă România va mai negocia ceva, dacă va obține ceva”.

Dincolo de sancționarea elegantă a pasivității de pînă acum a lui Iohannis, spusele generalului Dănilă ridică un mare semn de întrebare: dacă relațiile la nivel înalt dintre România și Ucraina sunt suspendate de mai bine de un an, cum de s-a reușit semnarea în timp record, în septembrie, a unui impportant acord de cooperare militară cu Ucraina, puțin înaintea amorsării conflictului cu Rusia, iar mai nou, guvernul Cîțu cere Parlamentului votarea acestuia în regim de urgență?

Să fi fost forțată România să coopereze, împotriva voinței sale, de terțe forțe, în numele anumitor interese geopolitice?
O întrebare, credem noi, mai mult decît legitimă. (Bogdan Tiberiu IACOB)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

8 Comentarii

 1. Sia_ei mută cu Tilică. Abia când i-o veni rândul, Iohannis ne va transmite ce i s-a scris pe bilețel lui Tilică. În mod normal vom fi all-in pe 13 roșu.

  Dacă cineva întrevede vreun risc nu se raportează corect. Sia_ei riscă un… Tilică.

 2. Hai bre tataie ca nu mai e lumea pe care o stiai matale de cand facusi scoala de ofiteri calcati. Ce nu-ti convine, n-ai prins-o pe speciala? Mai ia de la alde Parpanghel ca au umplut tara cu prosti

  • Eugen Orlando Teodorovici a denunțat public faptul că Academia SRI Mihai Viteazu i-a trimis prin poștă diploma de absolvire a unui program la care nu s-a înscris și nu s-a prezentat niciodată.

   Securitatea a umplut țara de securiști proști, corect. Tilică tace-n păpușoi pentru că SRI nu s-ar băga în retorici cu Putin. Pensia specială este valabilă atât timp cât Putin nu fute securiști proști cu gura mare.

 3. Daca subumanii imputiti ukropi nu s-ar fi bashit de atita umflat in pene despre cum or sa-i omoare ei pe rusi, Russia nu si-ar fi trimis trupele la granita.
  Niciun roman cu scaun la cap nu vrea razboi cu Russia.

 4. Cumatrul basanaului încă se mai crede mare strateg în viata. Cat era pe scaun era ca pestele. Asa ca… mucles

 5. Cand a negociat ceva colonia in folosul ei de cand este klaun presedinte, ca sa o faca si acum? Sa iasa si ce sa spuna?

 6. Un bou acest Dănilă. Nu-i nimic suspendat, nici o relație.Ce visează noaptea lîngă baba lui, pune ziua pe facebook.Președintele nu e calm cum crede soldățelu ăsta, ci e inutil

 7. Are tupeu sluga basista cu epoleți. Ca să-l pună șef au modificat legea. Sictir!

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998