CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9731 RON DOWN | 1 USD = 4.5843 RON DOWN | 1 GBP = 5.8128 RON DOWN

Gafa de proportii a lui Citu sau rafuiala in interiorul PNL? Scandalul Bjoza poate distruge un greu liberal

3 comentarii / 3551 vizualizări / 16 martie 2021

Decizia premierului Florin Cîțu de a-l da afară din guvern pe președintele AFDPR, Octav Bjoza, subsecretar de stat, a încins deja multe spirite, în politică ori în societatea civilă, dar riscă să producă deranj încă mult mai mare, de astă dată în interiorul PNL. Mai precis, Cîțu e obligat să ceară sancționarea aspră a deputatului Florin Roman, dacă nu chiar excluderea acestuia din partid.

Florin Cîțu a motivat azi demiterea lui Bjoza din guvern prin aceea că fostul deținut politic a criticat dur o modificare legislativă din noiembrie anul trecut, prin care foștii deținuți politici care fuseseră legionari, ca și urmașii acestora, să nu mai beneficieze de îndemnizații din partea statului. E vorba de legea 232/2020, despre care Bjoza, el însuși fost legionar, acuza că introduce discriminări grave și întrerupea ajutoare financiare acordate neîntrerupt din 1990 încoace.

Cîțu, în replică, a spus azi fără echivoc:

„Încercarea de a justifica și de a aduce argumente pentru ca urmașii criminalilor de război, naziștilor sau fasciștilor, să beneficieze de drepturi din partea statului român (prevăzute de Legea nr.232/2020) este un afront și o mare nedreptate față de toți cei care au suferit din cauza ororilor comunismului și Holocaustului. O asemenea atitudine a unui demnitar al statului român este extrem de periculoasă pentru valorile democratice câștigate și apărate cu multe sacrificii în ultimii zeci de ani. Este o abordare incompatibilă cu statutul de membru al echipei noastre guvernamentale și de înalt responsabil al Guvernului României. Din aceste motive, am decis demiterea subsecretarului de stat Octav Bjoza, președinte al Asociației Foştilor Deţinuţi Politici și Victime ale Dictaturii din România”.

Să zicem că premierul are dreptate în felul cum abordează problema.

Numai că, de aici, apare o problemă politică zdravănă pentru PNL.

Asta pentru că, luna trecută, deputatul PNL Florin Roman a introdus în parlament o propunere legislativă menită să modifice din nou situația și să reintroducă foștii legionari pe ștatele de plată ale statului, argumentînd că legea 232 mai mult a stricat decît a rezolvat.

”Acest proiect a fost elaborat urmare consultarii membrilor „COMUNITATII FAMILIILOR FOSTILOR PERSECUTATI POLITIC”, si ai altor doua asocieri ale urmasilor persecutatilor politic: „URMASII DETINUTILOR SI DEPORTATLOR POLITIC” si „AFDPR — DOMICILIU OBLIGATORIU, ei insisi find victime ale regimului comunist ilegal si criminal, in cunostinta fiind si asupra punctelor de vedere ale „Asociatiei Fostilor Detinuti Politici din Romania”, care sustin ca reprezinta la momentul actual si interesele celorlalte categorii de persecutati politic, inclusiv pe cele ale fiicelor si fiilor tuturor persoanelor persecutate politic de catre regimul comunist din Romania” se arată în expunerea de motive a legii lui Roman.

O lege care deja a provocat reacții extrem de dure din partea comunității evreiești din România.

De aici, o problemă majoră pentru PNL: dacă susține decizia lui Florin Cîțu în cazul Bjoza, obligatoriu trebuie să-l sancționeze cel puțin similar pe deputatul Florin Roman. Bjoza doar a exprimat o poziție publică față de modificarea legislației, în timp ce Roman a acționat politic concret, ceea ce e mult mai serios.

Marea întrebare e dacă Florin Cîțu a bătut șaua Bjoza doar ca să execute ulterior iapa Florin Roman, în numele unor calcule politice proprii, ori pur și simplu a gafat, uitînd de proiectul legislativ depus de deputatul PNL.

Indiferent de răspuns, cazul Florin Roman – care deja a reacționat nervos la decizia lui Cîțu – va trebui pus urgent pe agenda conducerii PNL și propuse măsuri drastice.
Dacă acest lucru nu se va întîmpla, se cheamă că Florin Cîțu va fi lăsat de liberali într-un ofsaid moral de proporții. (Bogdan Tiberiu IACOB)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

3 Comentarii

  1. Hai, bre, sa fim seriosi! PNL se va incolona in spatele lui Citu. Nu stiam ca tovarasul Florin Roman e atat de analfabet din perspectiva culturii politice.

  2. Citu e roman sau o murdarie straina implementata?

  3. […] Indiferent de răspuns, cazul Florin Roman – care deja a reacționat nervos la decizia lui Cîțu – va trebui pus urgent pe agenda conducerii PNL și propuse măsuri drastice.Dacă acest lucru nu se va întâmpla, se cheamă că Florin Cîțu va fi lăsat de liberali într-un ofsaid moral de proporții, notează inPolitics. […]

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998