Geoană, despre foștii securiști: Era de aşteptat că vor fi principalii beneficiari ai tranziţiei
0 comentarii / 1955 vizualizări / 12 septembrie 2024
”Era oarecum de aşteptat că oameni din Securitate vor fi principalii beneficiari ai tranziţiei economice, dat fiind că toate pârghiile comerţului exterior al regimului Ceauşescu, singurul embrion de capitalism din România comunistă, erau controlate de Securitate” scrie candidatul independent Mircea Geoană în cartea sa, ”Bătălia pentru viitorul României”. Interesant de remarcat, Geoană, fiu de general comunist, laudă și azi, în carte, FSN-ul post decembrist pentru atitudinea ”precaută”, în opoziție, spre exemplu, cu PNL-ul lui Radu Câmpeanu, care susținea în 1990 o reformă drastică și rapidă, prin formula tăierii cozii cîinelui dintr-odată.
”Era de aşteptat că, în absenţa unei opoziţii democratice organizate – aşa cum a existat în Polonia, Cehoslovacia sau Ungaria –, transformarea structurilor politice avea să se facă tot prin intermediul vechii elite comuniste. Şi era de aşteptat că, lipsiţi de experienţa şi de cultura politică a democraţiei, majoritatea cetăţenilor români, abia eliberaţi de opresiunea comunistă, nu aveau cum să înţeleagă ce se petrecea cu adevărat sub ochii lor şi nici să ştie cum să oprească tăvălugul „capitalismului sălbatic“. Între cei care predicau precauţia, etichetaţi rapid ca „neocomunişti“, şi „neoliberalii“ care susţineau „tăierea cozii câinelui dintr‑o lovitură“ s‑au consumat multe pasiuni „de stradă“.
E o realitate tristă că, în România postcomunistă, furtul din avutul public, „căpuşarea“ instituţiilor, inechitatea socială şi corupţia au putut fi justificate (şi) printr‑un discurs fals liberal şi fals anticomunist (s.n.), care le‑a indus cetăţenilor celor mai bine intenţionaţi sentimentul că aşa trebuia să arate normalitatea, că aşa arătau, de fapt, capitalismul şi democraţia. Cel mai trist este că acest „sistem“ născut din erorile noastre de după 1989 se dovedeşte până astăzi teribil de rezistent şi înspăimântător de apt a se perpetua” mai scrie Geoană. (B.T.I.)