CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Greva generala

0 comentarii / 1777 vizualizări / 26 ianuarie 2011

Reprezentantul spectaculoasei demonstratii a lucratorilor de la Dacia Pitesti a facut doua afirmatii categorice. Prima este ca acest guvern trebuie sa cada, pentru a face loc altuia mai bun. A doua este ca solutia imediata este greva generala. In cele ce urmeaza, voi incerca sa analizez evolutiile politice din viitorul apropiat, pornind de la scenariul unei greve generale.

Ca regula generala, sindicatele protesteaza impotriva unor patroni, iar daca statul este patron direct impotriva statului. La Dacia Pitesti patronul este un particular. Cu toate astea, este evident ca salariatii, desi au locuri stabile de munca si nu au probleme directe vizand politica patronala, realizeaza faptul ca sunt in pericol. Ca intreaga societate romaneasca este expusa pericolului major al proastei guvernari. De aici protestul pe care, in mod nedrept, corifeii PD-L il acuza drept politic si, prin urmare, incompatibil cu atributiile sindicale. Este fals. Din mai multe puncte de vedere.
Orice membru al unui sindicat este, inainte de toate, cetatean. El este expus nu numai eventualelor nedreptati savarsite de patron, ci si greselilor din actul de guvernare. Pentru ca asemenea erori ale Executivului pot duce respectiva societate comerciala in faliment. Si atunci, fara ca patronul sa fie de vina, ci doar din vina Guvernului, veniturile salariatului dispar. Sau, desi veniturile raman constante, cresc preturile. Puterea de cumparare scade. Salariatul o duce mai greu. Sau harababura institutionala, creata de Guvern, genereaza insecuritate in locurile publice. Sau in spitale. Si asa mai departe. Prin urmare, orice cetatean, fie sindicalist, fie nesindicalist, fie membrul al unui partid, fie neinregimentat politic, are dreptul sa protesteze.

Odata lamurita aceasta chestiune a protestului, ca drept fundamental al omului, mergem la greva generala. Intr-un sistem restrictiv, in conditiile in care, ca aplicare a respectivului sistem, exista in vigoare si contracte colective de munca la nivel national, pentru a ajunge la greva generala trebuie parcurse cateva etape. Aceasta necesita timp. Timpul este folosit, de obicei, de catre cei aflati la putere pentru a organiza diversiuni, in special prin crearea unor stari conflictuale intre diverse categorii de persoane. De pilda, intre calatori si ceferistii aflati in greva. Daca, insa, se intampla sa aiba loc o greva generala spontana, oamenii sunt liberi sa protesteze. In orice societate din lume. Orice persoana care nu este lider sindical, inclusiv un om politic, poate chema populatia la greva generala spontana. Daca populatia este solidara si il urmeaza, ea are loc.
Dar greva generala poate fi organizata, fara parcurgerea unor etape in acest moment, chiar de catre sindicate. De ce? Pentru ca, din neglijenta Guvernului, care a produs intreaga harababura, nu mai exista in vigoare vreun contract colectiv de munca la nivel national. Ca atare, statul neavand nicio obligatie fata de salariati si sindicate, nici sindicatele nu mai au nicio obligatie fata de stat.
O greva generala, semn al solidaritatii celor 90 la suta dintre romani, care condamna actuala guvernare, ar conduce imediat, si probabil asta se si va intampla, la caderea Guvernului Boc. Dupa care ma indoiesc ca Presedintele Traian Basescu, si el cu credibilitatea la pamant, va mai fi capabil sa pacaleasca pe cineva pentru ca, fortand din nou Constitutia, sa numeasca un om de paie la Guvern. Logic, vom avea un guvern de criza pana la alegeri. Care l-ar putea debarca si pe Basescu. (Sorin Rosca Stanescu – www.sroscas.ro)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998