CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Guvernul își dă cu stângul în dreptul

0 comentarii / 1457 vizualizări / 9 noiembrie 2017

Una dintre cele mai controversate decizii în plan economic ale Guvernului Tudose este reducerea de la 16 la 10 la sută a impozitului pe profit. În timp ce societățile comerciale aplaudă, primarii din întreaga țară se iau cu mâinile de cap. Ceea ce pentru unii e mumă, pentru ceilalți e ciumă. Este interesant de văzut până la urmă care va fi efectul în plan politic. Pierde sau câștigă PSD din această afacere?
O reducere la 10% a impozitului pe profit este indiscutabil de natură să stimuleze puternic afacerile în România. Efectul nu poate fi decât benefic, atât pentru societățile comerciale existente cât și în ceea ce privește atragerea de investitori. Economia României ar putea porni de la o asemenea măsură să duduie cu adevărat. Iar creșterea ar deveni constantă, respectiv consolidată și ar putea trece această țară în rândul celor emergente. În aceste condiții, este extrem de interesant de văzut și de analizat ce anume provoacă toată această contra-reacție în special din direcția administrației locale.
Ce afirmă primarii în numele instituțiilor pe care le conduc, în frunte chiar cu primarul general al Capitalei, Gabriela Firea? Că bugetul lor, prin această măsură, va fi dramatic diminuat. Că nu vor mai exista suficienți bani pentru investițiile planificate. Că întreg programul elaborat pentru anul 2018 va fi dat peste cap. Și, până la proba contrarie, au perfectă dreptate.
Evident, primarii au rostit doar o jumătate din adevăr. Așa stau lucrurile dacă nu se schimbă ceva în raporturile financiare dintre primării și stat. Un impozit doar de 10% aduce în visteria primăriilor, printr-un calcul simplu, aritmetic, bani cu o treime mai puțini. Și sigur că, în aceste condiții, investițiile au de suferit. Pentru a nu se întâmpla așa ceva, Ministerul Finanțelor are însă posibilitatea să fac unele ajustări. În funcție de starea economică a diverselor unități administrativ teritoriale, banii colectați, inclusiv cei din impozitul pe profit, se duc la bugetul statului într-o proporție mai mare sau mai mică. De pildă Capitala, care în mod obiectiv înegistrează de la distanță cele mai mari venituri, varsă sume uriașe la bugetul de stat, din care primește înapoi, sub formă procentuală, sume substanțial mai mici. Dar îndestulătoare pentru a face Bucureștiul cel mai puternic bugetat oraș din România și cel mai bogat sub aspectul potențialului investițional. Dacă se aplică strict această regulă aritmetică, atunci acest buget, așa cum a semnalat primarul general, va fi în mod dramatic diminuat.
Ceea ce nu spun primarii dar este la fel de adevărat, se referă la o realitate de dată recentă. Tot printr-o decizie transformată în lege a majorității PSD plus ALDE, consiliile locale au primit dreptul de a stabili salariile așa cum doresc, în funcție de bugetul alocat. Din câte știu, fără excepție, salariile primarilor, ale consilierilor și ale personalului din primării au crescut, uneori substanțial. În măsura în care, prin reducerea la 10% a impozitului, bugetul scade cu o treime, toate aceste venituri sunt puse între paranteze. Și, firește, oamenii sunt nemulțumiți și din acest motiv. Sau poate chiar în primul și în primul rând din acest motiv.
Așadar, cel puțin aparent, PSD și ALDE riscă să-și ridice în cap întreaga administrație pulică. Și nu trebuie uitat faptul că cea mai mare parte a acestei administrații publice este alcătuită din oameni ai celor două partide.
Dacă analizăm măsura într-o altă logică decât cea aritmetică, situația se schimbă. Un impozit mai mic pe profit atrage, cum spuneam, o creștere economică mai sănătoasă și mai viguroasă și determină intrarea în țară a unor sume uriașe de bani sub formă de investiții. Investitori din lumea întreagă sunt atrași de forța de magnet a taxelor și impozitelor mici. Rând pe rând, toate statele care au devenit emergente au practicat acest sistem. Ceea ce înseamnă că, teoretic cel puțin, ceea ce se pierde pe termen scurt poate fi recuperat pe termen mediu și transformat în câștiguri sănătoase pe termen lung.
Pe de altă parte, așa cum sugeram la începutul acestei analize, nu este deloc exclus ca Guvernul Tudose să identifice soluții compensatorii aplicabile pe termen scurt în cazul tuturor primăriilor. Cea mai simplă soluție din această perspectivă este, dacă proiecția bugetară permite, ca primăriilor să le fie alocat un procent mai mare din sumele colectate. Dacă acest scenariu este plauzibil și perfect posibil în cazul unităților administrativ teritoriale, care varsă la bugetul statului mai mult decât încasează sub formă procentuală, este mai dificil de identificat o soluție în cazul acelor primării, destul de numeroase, care primesc mai mult decât colectează.
Faptul că unul dintre liderii marcanți ai PSD, Gabriela Firea, care este și cel mai important primar din România, a semnalat public faptul că măsura Guvernului pune în pericol bugetele tuturor primăriilor, sugerează că negocierile pe această temă ori nu au avut loc deloc ori, dacă au avut loc, au eșuat. (Sorin Roșca Stănescu)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998