CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9700 RON UP | 1 USD = 4.5955 RON UP | 1 GBP = 5.8118 RON UP

Guvernul trebuie sa declare doliu national. Dar e prea ocupat cu propria ingropaciune

5 comentarii / 4559 vizualizări / 5 septembrie 2021

Fatidica zi de 5 septembrie 2021 a făcut ca România să piardă doi monștri sacri, ai sportului și ai culturii. S-au stins în decurs de cîteva ceasuri negre marele canotor Ivan Patzaichin și reputatul actor Ion Caramitru, director al Teatrului Național și figură de prim rang a Revoluției române.

În orice țară normală, această zi neagră ar fi urmată de doliu național, măcar 24 de ore.

Țările civilizate aduc, prin funeralii de stat, un ultim mare omagiu personalităților deosebite, care au însemnat ceva pentru popoarele lor.
Argentina a declarat trei zile de doliu național la moartea lui Diego Maradona.
Brazilia, la moartea pilotului Ayrton Senna sau a arhitectului Oscar Niemeyer. Jamaica, la moartea lui Bob Marley. SUA, la moartea judecătoarei Ruth Bader Ginsburg, anul trecut. India, la moartea actorului Shashi Kapoor, Cehia, la cea a artistului Karel Gott. Finlanda, la moartea compozitorului Jan Sibelius, a atleților Paavo Nurmi și Armas Taipale ori a actriței Ella Eronen. Franța, la moartea lui Victor Hugo, a lui Paul Valery ori a solistului Charles Aznavour, în 2018.
Republica Moldova, la moartea poetului Nicolae Dabija, a actorului Mihai Volontir, a cîntărețului Iurie Sadovnic, acum două luni.

Din nefericire, România e un caz unic, așa cum scriam acum 11 ani.
La noi se onorează post-mortem funcțiile, cele mai multe politice, și nu oamenii. Ori ne aliniem la doliul altora.

Am avut doliu național cînd au murit Stalin, Dej, Mao Zedung, Patriarhul Teoctist ori Regele Mihai.

Niciodată nu a fost onorată vreo personalitate a științei, culturii ori sportului.
Nu s-a declarat doliu național la moartea lui Nichita Stănescu, Eugen Ionescu, Adrian Păunescu, Paul Goma, Emil Cioran ori Sergiu Celibidache.

E momentul ca această tradiție rușinoasă să fie întreruptă iar guvernul României să declare doliu național pentru Ivan Patzaichin și Ion Caramitru.

Dar, vai, am uitat.
Guvernul Cîțu e ocupat cu propria înmormîntare. Și cu funeraliile de stat pentru dreapta politică. (Bogdan Tiberiu Iacob)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

5 Comentarii

 1. Excellent. Pacat ca sunt putini care gandesc asa. Si vor fi si mai putini. Noile generatii zici ca sunt, toate, traseu la indigo dupa fistii orfani inrolati in structure de forta ale Romaniei post-belice. Fara mama, fara tata. Doar setea de bani. Atat.

 2. Care guvern!?
  Noi ăștia simpli vom avea doliu in suflet pt cei dispăruți dintre noi….
  Din păcate ne mor rand pe rand repere morale imposibil de înlocuit …
  Tara de oligofreni cu pretenții de progres…
  Dzeu sa ii aibe in paza….

 3. Este rusinos sa puneti poza lui Ivan Patzaichin, omul de aur al tarii d epoza actorasului anilor 1975, cantator al Romaniei care lasa in urma doar o idioata progenitura. Drum bun spre lumina pentru Ivan Patzaichin, iar pe Ion Caramitru sdoar Dumnezeu poate sa-l ierte.

 4. De Sfanta Marie DOLIU NATIONAL?? ESTI PROST SAU MASON?!

 5. Pe „rusul” lipovean Vanea l-au omagiat si plins romanii pentru performantele si viata lui inchinata sportului si Tarii care l-a consacrat.
  „Tintarului” Caramitru-Pino, talentat dar vindut, ca multi din neamul lui (vezi cei 3 Fecali), banului nu s-a gasit nimeni sa-i ia trupul la termen de la morga sptalului, desi are 3 baieti (oficiali) si cine mai stie citi cu „liceenele” pe care le vina si „iubea” (am cunoscut in 1977 pe CZ care mi-a spus ca a fost amanta lasata gravida si ajutat sa avorteze de „Pino”)

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998