CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9672 RON DOWN | 1 USD = 4.5844 RON DOWN | 1 GBP = 5.7927 RON UP

Halal control democratic: rapoartele SRI din mandatele lui Iohannis, trecute in bloc, pe sest, prin Parlament

6 comentarii / 4545 vizualizări / 11 mai 2021

Secretomanie, în loc de control democratic: am atras atenția în repetate rînduri, de-a lungul anilor, că mandatele președintelui Klaus Iohannis sunt marcate de o ciudățenie. Mai exact, Parlamentul României nu mai exercită, de la înscăunarea lui Iohannis, una dintre misiunile extrem de importante, anume controlul democratic asupra activității serviciilor secrete.

Ultimul raport anual de activitate al SRI prezentat oficial este cel din 2014, ultimul an de mandat al lui Traian Băsescu.
De atunci, s-a așternut liniștea deplină, la fel cum nici despre rapoartele anuale ale CSAT nu se mai aude nimic, tot din primul an sub conducerea lui Iohannis.

În primii ani de după înființarea SRI, raportul anual era un fel de Sf.Graal al ziariștilor, care se băteau orbește să facă rost de el încă din faza depunerii la parlament ori măcar la comisii. După ce ajungea în plen era deja accesibil oricui.
Și întotdeauna se iscau scandaluri mediatice în urma publicării unor extrasuri din respectivele rapoarte.
Probabil cel mai mare a fost cel produs de raportul serviciului din 1998, în care sindicatele erau incluse în categoria amenințărilor la adresa siguranței naționale și se relata că ele sunt organizate după modelul structurilor mafiote. Protestele publice ale sindicatelor au fost atît de mari, încît SRI a modificat raportul și l-a retrimis parlamentului.

Regula era că rapoartele pe un an erau dezbătute în parlament în toamna anului următor, iar cînd se producea cîte o amînare pentru sesiunea următoare ieșea mare deranj mediatic.

Alte vremuri….

Nu e clar ce s-a întîmplat în mandatul democratului președinte Klaus Iohannis de nu s-au mai prezentat rapoartele de activitate ale serviciilor, ale CSAT și nu se mai suflă o vorbă despre modernizarea legislației acestora.
Încă mai bizar, SRI a recurs după 2014 la o șmecherie de doi lei: în secțiunea Rapoarte de activitate de pe siteul instituției, în locul documentelor propriu-zise, sunt publicate cîteva rînduri despre numărul solicitărilor cetățenilor privind accesul la anumite informații publice.

Pînă se va dezlega enigma, să consemnăm o știre mititică: pe ordinea de zi de azi a ședinței comune a celor două Camere, ultimul loc pe listă, 17, e ocupat de dezbaterea, la pachet, a tuturor rapoartelor SRI (cinci la număr) din mandatele lui Iohannis, cu excepția celui pe 2020.

Mult mai jos ca importanță decît proiectul de Hotărâre privind constituirea Grupului PRO-America, din care fac parte, pe bază de voluntariat și indiferent de apartenența politică, toți acei parlamentari care ”împărtășesc valorile democrației americane și susțin dezvoltarea parteneriatului româno-american”. În fosta legislatură, grupul era condus de Liviu Dragnea și Florin Iordache.

Evident, în spațiul public nu s-a suflat și nu se suflă o vorbă despre rapoartele uitate ale SRI, discuția zilei urmînd a fi, probabil, demiterea conducerilor Radio și TVR. (Bogdan Tiberiu IACOB)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

6 Comentarii

 1. sereimuistiiiiiiiii….

  ADUNATURA DE PORCI, BUNI DOAR SA PRIMEASCA LUNAR UN SAC DE BANI SI SA SE OCUPE DE COTZKARII

  asta ca asta, dar vina lor capitala pentru care ar trebui taiati 9 din 10 cel putin, e ca servesc intereselor straine SI NU ROMANIEI

 2. Aș paria că, cei >66% nu văd niciun disconfort în astfel de „amănunte”, sau „mofturi”, tipice seg-
  mentului cu IQ „necorespunzător”. Mulți dintre cei 66% consideră că e absolut normal ca, pentru
  „binele țării”, să încalci orice lege; ba, chiar și Constituția, care e prea „mică” și prea restrictivă,
  pentru un „președinte” de „anvergură mondială”, cum e navetistul nostru.
  Și pentru ce și-ar face ei griji?
  Pas cu pas, „dracnia” a fost „extras”, suveraniștii – la fel, opoziția, presa, Justiția – toate „au fost
  trecute” de partea „celor mulți”, astfel încât am scăpat de toate pericolele.
  (doar cu Rușii ăia mai avem puțin „de lucru”, dar o rezolvă kwj-ul, și pe-asta)
  Apoi, grație „dreptei” johaniste, „sparanghel” se mai găsește și, câtă vreme „bericica” și „friptana”
  nu le sunt amenințate, e bine. Și, să nu uităm: în curând, vin „milardele”!
  Asta da, viață!

 3. Un nr. de indivizi care cred că fac jocurile, Compromit ind șansă unui popor la
  Democrație.

 4. nu atacati serviciile de intelligence!!!!! politicienii nu au calitatea,competenta,onestitatea,patriotismul pe scurt nu merita sa le fie prezentat un raport al serviciului de intelligence reforma trbuia facuta cu clasa politica ,in primul rand ,cui sa prezinti raportul AUR,PNL,PSD…..de ce nu si hingherilor!!, sunt foarte iubiti de o parte dintre romani

  • Prostălauco, securiștii impune calitatea politrucilor pentru că nu sunt controlați de nicio pulă, imbecilo!!!

   Securitatea fură tot, cretina dracului!!!

 5. halal nu cusher!
  („serviciile” din romania=cat suma celor din spania,franta,germania si polonia,de 10 ori mai serviabile,
  tie nu ti-au dat mandatu?!)

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998