CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9672 RON DOWN | 1 USD = 4.5844 RON DOWN | 1 GBP = 5.7927 RON UP

Halucinant: STS si aberatiile de la votul de duminica

4 comentarii / 5516 vizualizări / 3 decembrie 2020

Dacă la recentele locale a apărut o ciudățenie în premieră, și anume dreptul cetățenilor de a mai vota odată chiar dacă au fost identificați de sistemul electronic că au votat deja, de astă dată se merge chiar mai departe. STS tocmai ne informează că în România vom avea la parlamentare o premieră și mai tare: votul ilegal sau multiplu prin bunavoința președinților de secții.

Să reamintim pe scurt:
Înaintea alegerilor locale, BEC a decis, în premieră absolută, că un alegător identificat de sistemul electronic de verificare instalat în secții de către STS că a votat deja, va putea, totuși, să mai voteze odată, cu respectarea unei anumite proceduri.

”Dacă în momentul în care se introduce CNP-ul alegătorului în sistem apare o alertă că acesta ar mai fi votat la o altă secţie de votare, preşedintele secţiei de votare trebuie să-i aducă la cunoştinţă acest aspect şi să-i atragă atenţia că este pasibil de fraudă la vot, infracţiune care se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă şi interzicerea unor drepturi.
În cazul în care alegătorul insistă să voteze, preşedintele secţiei de votare trebuie să sune la secţia de votare unde apare că ar mai fi votat persoana respectivă.
Dacă preşedintele secţiei de votare unde apare că ar mai fi votat alegătorul respectiv afirmă că în dreptul numelui alegătorului nu apare nicio semnătură, acesta este lăsat să voteze.
Dacă apare vreo semnătură, persoana respectivă poate vota, dar trebuie să completeze un proces verbal, al cărei model a fost stabilit de către BEC.” eram informați la acea vreme.

Una peste alta, era o aiureală totală: la ce bun să mai instalezi un sistem anti-fraudă dacă treci peste el?

Pentru parlamentare, însă, nu doar că nu se renunță la mecanismul incriminat, dar chiar sistemul se simplifică extrem de mult: cei care au votat deja sau nu au drept de vot o pot face, totuși, dacă vrea mușchii președintelui de secție.

Într-un răspuns oficial la o solicitare făcută de siteul Tomisnews.ro și publicat azi, Serviciul de Telecomunicații Speciale comunică:

”Sistemele și aplicațiile informatice au fost dezvoltate de către specialiștii noștri, conform cerințelor operaționale furnizate de AEP și INS. În procesele electorale precedente, sistemele și aplicațiile informatice au funcționat neîntrerupt, având o disponibilitate de 100%. Acestea nu au prezentat nereguli/erori(s.n.)”.

Și mai informează STS care e procedura:

”Teoretic, persoana care se prezintă în secția de votare, așează actul de identitate în suportul pe care este poziționată tableta, operatorul de calculator scanează, printr-un touch pe ecranul tabletei, zona MRZ (partea de jos a actului de identitate), iar ADV compară CNP-ul persoanei cu baza de date furnizată de AEP. Această interogare returnează, pe ecranul tabletei, un mesaj de răspuns cu privire la dreptul de vot al persoanei. Dacă mesajul este de culoare verde, înseamnă că alegătorul are drept de vot. Dacă mesajul este afișat într-o altă culoare, înseamnă că alegătorul:

a mai votat;
nu are drept de vot;
are interdicții de exercitare a dreptului de vot.

În toate aceste cazuri, operatorul de calculator îi comunică președintelui secției de votare conținutul mesajului, iar acesta din urmă este cel care decide dacă îi permite persoanei să își exprime dreptul de vot. Așadar, sistemul doar semnalează, președintele secției de votare decide dacă alegătorul poate sau nu să voteze!”.

Citești și te freci la ochi.
În toate cele trei situații fără culoare verde sus pomenite, cetățeanul trebuie automat exclus de la vot.
Fără drept de apel, întrucît STS pretinde că sistemul său funcționează perfect și nu a avut erori la precedentele alegeri.
Infaibilitate 100%, garantează generalii serviciului, recent ”bolovăniți” en-gros de președinte.

În loc de asta, aflăm că cel care e barat de sistem, poate apela la mila președintelui secției de vot, care decide dacă îl lasă sau nu să voteze.

Și atunci ce rost mai are toată rețeaua de verificare instalată în toate secțiile, pe bani grei, de către STS, AEP și INS atît timp cît, finalmente, decizia aparține președintelui de secție? (Bogdan Tiberiu Iacob)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

4 Comentarii

  1. STS nu poate împiedica un cetățean român să-și exercite dreptul la vot.

    Sistemul va semnala că cineva deja a votat cu acel CNP. STS!

  2. Ca nu iasa o prezenta la vot de 15%, care nu da bine pentru mereu ,,tanara democratie” din Romania, s-a decis ca se poate vota de zeci de ori. Ca asa, cine stie, poate trece prezenta la vot de 30%.

  3. Aiureli! In caz de mesaj de vot multiplu, alegatorul daca insista sa voteze a 2 oara e cel care il obliga pe presedintele sectiei sa aprobe votul, curespectarea unei proceduri legale clare. Mai cititi legislatia…

    • Infractorule, cu toată Securitatea ta de criminali proști, votantul corect nu poate vota după cum i se scoală unui președinte de secție. Completează PV-ul că n-a votat și-i dă muie președintelui de secție.

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998