Halucinant: TVR participa la licitatia pentru obiectele lui Emil Cioran
0 comentarii / 2290 vizualizări / 7 aprilie 2011
Consiliul de Administrație al TVR a luat azi o decizie stupefiantă, aceea de a participa la licitația internațională de la Paris, derulată – atenție! – tot azi, la care se vor scoate la vînzare obiecte și manuscrise care au aparținut lui Emil Cioran.
Propunerea, venită, se pare, indirect, de la Gabriel Liiceanu, colaborator al TVR, a cărui editură Humanitas deține drepturile exclusive în România ale operei gînditorului, a stîrnit un scandal monstru în CA, motivul principal fiind absența unei motivații clare pentru care postul public ar face asemenea achiziții în vreme de criză, cînd angajaților li se taie din drepturi. Reamintim că atît ministerul Culturii, cît și Institutul Cultural Român au refuzat să se implice în licitația respectivă, invocînd lipsa banilor ori a cadrului legislativ necesar.
După dezbateri aprinse, la intervenția decisă a unor membri ai CA, singurul lucru care s-a reușit a fost plafonarea cheltuielilor maxime pe care le poate face TVR la licitație la suma de 50.000 de euro, față de cca.150.000 de euro, cît se propusese inițial. Votul în CA a fost precipitat și de faptul că licitația stătea să înceapă, surse din consiliu afirmînd, pentru Inpolitics, că povestea miroase a șpagă și comisioane, pentru că de licitația în cauză se știa de mai multă vreme, astfel că e de neînțeles de ce decizia a fost programată cu cîteva ore înaintea evenimentului. Reamintim că TVR se află în acest moment la un deficit record, de peste 30 de milioane de euro, recent pierzînd cîteva zeci de mii de euro pentru refuzul de a mai participa la licitația pentru liga de fotbal, după ce cumpărase caietul de sarcini. Cum spuneam, nu e clar nici pînă acum ce ar putea face TVR cu manuscrisele lui Cioran, avînd în vedere că drepturile de publicare a acestora aparține Humanitas. Singurul lucru pe care îl poate face falimentarul post public e să le filmeze și să le dea pe post, eventual în cadrul emisiunii de cultură a lui Pleșu & Liiceanu. (Bogdan Tiberiu Iacob)
Comenteaza