CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Identitatea lui Gică Contra

0 comentarii / 1470 vizualizări / 1 noiembrie 2016

Asistăm, cu puțin timp înainte de intrarea în campania electorală pentru alegerile parlamentare, la un veritabil război al bunelor intenții. Guvernul Cioloș, susținut necondiționat de Partidul Național Liberal, se opune oricăror investiții cu caracter social, sub pretextul că acestea ar greva negativ bugetul viitorului Executiv. PSD, care se pregătește să preia puterea, susține, dimpotrivă, că în interesul națiunii și al viitorului Executiv este ca aceste investiții cu caracter social să fie făcute acum. Cioloș și PNL acuză PSD de populism. PSD acuză Guvernul Cioloș și PNL de duplicitate. Unul sau altul, dar în niciun caz și unul și altul, întruchipează ceea ce, în tremeni populari, se numește Gică Contra.
Cine este Gică Contra? Teoretic, toată lumea se pregătește pentru guvernare. PSD este convins că va câștiga aceste alegeri, probabil împreună cu ALDE, și că va forma majoritatea parlamentară necesară pentru instalarea unui guvern. Iar președintele Klaus Iohannis nu se va putea opune. În paranteză fie spus, conștient fiind că președintele își va utiliza dreptul de veto dacă PSD va promova un premier condamnat penal sau chiar și, pur și simplu, cu un dosar penal, PSD are câteva nume surpriză de candidați în portofoliul său. Nume care nu îi vor oferi lui Iohannis posibilitatea morală de a spune nu. În acest context, PSD știe că, dacă seamănă vânt, va culege furtună. Dacă, de dragul câștigării alegerilor, din prea mult populism, sunt antamate prea multe cheltuielii sociale, atunci bugetul pe 2017 și chiar bugetul pe 2018 ar putea sări în aer. Își dă PSD, în mod deliberat, foc la valiză?
Dincolo, se află faimoasa axă Iohannis-PNL-Cioloș. Și această axă se pregătește pentru viitoarea guvernare. PNL crede fie că va câștiga alegerile, în ciuda rezultatelor tuturor cercetărilor de piață, fie că va reuși, prin negocieri, să formeze, cu sprijinul președintelui Klaus Iohannis și poate sub presiunea DNA, o majoritate în viitorul Parlament. În aceste condiții, și PNL se pregătește de guvernare, dar într-un mod mai prudent. În schimb, partidul este imprudent în ceea ce privește priza electorală. Pentru că, refuzând în mod ostentativ toate măsurile cu caracter social inițiate de PSD, va beneficia nu de un număr mai mare de voturi, ci de un număr mai mic. Și atunci se pune întrebarea dacă Cioloș, Iohannis și PNL își dau cu stângul în dreptul jucând rolul lui Gică Contra.
Dacă și unii și alții se luptă pentru a câștiga alegerile și dacă unii se dau peste cap pentru a ameliora viața unor largi segmente ale populației, iar alții se dau peste cap pentru a bloca acest proces, atunci, indiferent care este adevărul sub aspect prudențial, efectul politic pe termen scurt este ușor de prognozat. Unii câștigă electorat, în timp ce ceilalți pierd electorat. Sub acest aspect, Gică Contra este faimoasa axă Iohannis-PNL-Cioloș.
Chiar acum, când redactez această analiză, în Parlament este o bătălie crâncenă. Majoritatea PSD încearcă să impună, pentru categorii întregi de bugetari, creșteri substanțiale în materie salarială, iar PNL se opune și părăsește în trombă sălile de ședință. Probabil pentru a nu se mai afla pe picior greșit. Cum s-a întâmplat, zilele trecute, cu Legea anulării a 102 taxe, pe care PNL a votat-o după care s-a declarat în dezacord cu actul normativ. Iar Klaus Iohannis l-a restituit Parlamentului pentru o reexaminare.
Din această perspectivă pur electorală, eu nu exclud deloc posibilitatea ca PSD, forțând trioca Iohannis-PNL-Cioloș să își asume rolul de Gică Contra, să fi reușit să monteze, pentru adversarii săi, o capcană electorală mortală.
Există însă și cealaltă dimensiune a impactului bugetar al acestor măsuri impuse de PSD. Aruncă sau nu aruncă ele în aer bugetele pe 2017 și 2018? Vor bloca aceste cheltuieli suplimentare investițiile pe care le-ar putea preconiza unii sau alții, în funcție de cine preia Executivul? Dacian Cioloș afirmă că impactul bugetar al acestor măsuri cu caracter social – pe care, în paranteză fie spus, și acest guvern le-a luat până în urmă cu câteva luni – ar putea ajunge la 1% din Produsul Intern Brut. Aparent, e mult. Dar, pe de altă parte, atât Dacian Cioloș cât și Klaus Iohannis vorbesc despre creșterea economică a României ca fiind extrem de performata la nivel european, plasând-o la 5,5 – 6% din Produsul Intern Brut. Dacă ambele afirmații, lansate de aceeași sursă guvernamentală, sunt adevărate, atunci e loc și pentru mai bine, cum vrea PSD, și pentru echilibru financiar și mai multe investiții, cum vrea, tot declarativ, axa Iohannis-PNL-Cioloș. Așadar, și din această perspectivă, încep să mă conving că PNL a căzut într-o cursă.
Cred că cel mai periculos, într-o campanie electorală, este să fii Gică Contra. Cine își asumă acest rol își asumă, implicit, și rolul de perdant. Pentru că, măcar din patru în patru ani, cetățenii vor să vadă că cineva vine cu valoare adăugată bugetului lor și le creează o perspectivă plauzibilă pentru o viață mai bună. Cine este Gică Contra creează imaginea celui care nici nu promite, nici nu dă nimic. Și una este populismul, demagogia și măsurile fără acoperire, nesustenabile, care pot arunca în aer viitorul și cu totul altceva este să dai din ce ai. Pe drept sau pe nedrept, PSD își construiește imaginea unui partid care, înainte cu puțin de alegeri, evoluează sub această ipostază. În timp ce PNL joacă rolul lui Gică Contra. (Sorin Roșca Stănescu)

 

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998