CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Imposibila dezbatere

0 comentarii / 1492 vizualizări / 7 februarie 2013

Am facut un calcul sumar. Cele 14.000 de amendamente la buget depuse de reprezentantii opozitiei, daca ar fi dezbatute, fie si sumar, ar genera un haos de nedescris. Sa ne imaginam ca un amendament ar urma sa fie prezentat, dezbatut si numarat, in sensul evaluarii numarului de voturi, in doar trei minute. Aceasta ar presupune ca, in prealabil, fiecare parlamentar sa fi avut posibilitatea sa studieze temeinic amendament cu amendament. Chiar si asa, ar fi necesare 87 de zile de munca in plen, 8 ore din 24. Neincluzand zilele destinate activitatii in Comisii, in colegiu ori zilele libere. Haos total!
Acest buget al anului 2013 ar putea fi adoptat, respectand, fie si doar formal, regulile democratice, cam prin luna iunie. In scurt timp epuizati, parlamentarii si-ar lua vacanta, astfel incat initierea sau votarea altor legi ori operatiunile uzuale prin care membrii Guvernului sunt interpelati ar fi amanate la calendele grecesti.
Practic, activitatea celui mai democratic organism al statului ar fi paralizata. In tot acest timp, Guvernul ar fi silit sa lucreze dupa vechiul buget. Ceea ce ar avea consecinte deosebit de grave asupra economiei. Plictisita si scarbita de monotonia procesului parlamentar, de lipsa de interes a dezbaterii celor 14.000 de amendamente, dintre care, in mod evident, cele mai multe sunt stupide, opinia publica ar sfarsi prin a-i condamna pe parlamentari. Si pe buna dreptate. Pentru ca, pana la urma, parlamentarii sunt cei aflati la originea acestui blocaj.
Este cu neputinta ca dintre cele 14.000 de amendamente depuse de reprezentantii opozitiei sa nu existe unele, poate cateva zeci, care sa nu fie demne de luat in calcul. De dezbatut serios, cu argumente pro si contra si, eventual, de adoptat. Dar cine ar putea sa caute acul in carul cu fan? Ce instrument, inca neinventat, ar fi in masura sa-i ajute pe reprezentantii majoritatii sa aleaga, in absenta unui studiu prealabil – imposibil de facut in cazul a 14.000 de amendamente –, cele cateva modificari interesante, importante si benefice strecurate de opozitie printre ghiulelele barajului de foc declansat de PP-DD, PDL si UDMR?
Opozitia a creat premizele unui blocaj general. Un blocaj total din punct de vedere legislativ. Aceasta miscare de anvergura extrem de periculoasa este generata de dorinta opozitiei de a demonstra ca nu este luata in seama. Ca singura intentie reala a majoritatii este sa calce in picioare minoritatea. In aceste conditii, oricat de mult l-ar condamna unii pe Valeriu Zgonea, presedintele Camerei Deputatilor, vioara intaia in conducerea acestor dezbateri unicat, daca ne punem in situatia acestuia, fie si numai un moment, descoperim cu surprindere ca omul nu are de ales.
Valeriu Zgonea, reprezentand majoritatea parlamentara, are de ales. Fie se conformeaza jocului de blocaj instituit de opozitie si atunci, luni de zile, nu vom avea de fapt niciun proces legislativ iar Guvernul si, pana la urma, Romania nu vor avea un buget cat de cat actualizat. Fie raspunde pe masura. Paradoxul este ca, in acest meci cu miza nula, ambele parti ies in pierdere. (Sorin Rosca Stanescu)

Sursa: CorectNews

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998