CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Imposibilul proiect

0 comentarii / 2460 vizualizări / 21 septembrie 2015

Oficial, PNL anunţă o moţiune de cenzură. După care, intenţia de a instala la Palatul Victoria un Guvern minoritar. Prin intermediul căruia să-şi îndeplinească programul politic. Ei bine, propoziţiile de mai sus nu reprezintă altceva decât definiţia unui tip de raţionament total greşit. Este imposibil ca prin intermediul unui Guvern minoritar să-ţi poţi realiza proiectele politice.

Este cât se poate de firesc ca, reprezentând, practic, întreaga opoziţie, Partidul Naţional Liberal să-şi arate muşchii. Este un exerciţiu democratic şi, mai mult decât atât, mobilizarea parlamentarilor în scopul introducerii şi susţinerii unei moţiuni de cenzură. Întreaga tevatură, care urmează să se desfăşoare în Parlament, are menirea de a face cât mai vizibile gândurile, preocupările, poziţia şi obiectivele partidului care iniţiază această procedură constituţională. Agenda publică, timp de două – trei zile, va fi acaparată de dezbaterile din Parlament şi din afara acestuia, prilejuite de expunerea motivelor pentru care opoziţia condamnă la moarte politică Guvernul aflat în funcţiune. Până aici, totul este în regulă.

Să mai admitem că, în ciuda angajamentelor de onoare asumate atât de Oprea, cât şi de Tăriceanu şi, în ciuda solidarităţii PSD-iste, moţiunea de cenzură, totuşi, va reuşi. Şi cade Guvernul Ponta. Să mai admitem că PSD se roagă frumos de preşedintele Klaus Iohannis să forţeze litera şi spiritul Constituţiei, după “modelul Băsescu”, şi să desemneze o persoană, să spunem Cătălin Predoiu, pentru a forma un viitor Guvern. Deşi, nici Cătălin Predoiu, nici cei care îl susţin nu deţin majoritatea în ipoteza despre care discutăm. Şi să mai admitem că PSD, plin de elegantă, împreună cu aliaţii săi se dă la o parte şi votează, în Parlament, acest nou Guvern. Un Guvern minoritar. Aşa cum spun liberalii că-şi doresc.

Ce se va întâmpla apoi? Guvernul minoritar mai are câteva luni până la primele alegeri, cele locale, şi puţin peste un an până la alegerile parlamentare. El va avea de traversat, aşadar, o perioadă cel puţin înfierbântată şi riscantă şi minată din punct de vedere politic. Şi va face acest lucru executând un buget pe care nu şi l-a dorit şi împotriva căruia a tras cu toate tunurile. Nu a existat absolut niciun precedent în istorie în care, în asemenea condiţii, un Guvern minoritar să aibă, cât de cât, succes. În sensul de a-şi îndeplini propriul program politic.

Este la mintea cocoşului că pentru absolut orice act normativ care trebuie să treacă prin Parlament, PNL va fi obligat să negocieze cu PSD. Minoritatea se va milogi în faţa majorităţii. Majoritatea, fiind în opoziţie, este de greu de presupus că va fi înduioşată, până la lacrimi, şi va ceda rugăminţilor liberalilor. Eu cred că mai degrabă va pune condiţii. Pas cu pas. Şi ce va rezulta din asta?

Va rezulta, nici mai mult, nici mai puţin, decât un Guvern minoritar PNL care, asumându-şi puterea executivă, transpiră pentru a realiza programul politic PSD.

Nu exclud varianta în care liberalii se joacă doar cu cuvintele. Cu alte cuvinte, este posibil să ne aflăm în ipoteza, pur şi simplu, a unei cacealmale pe care PNL încearcă să i-o tragă opiniei publice. Să-i spună una şi să facă alta. Să-i spună că este hotărât să guverneze, fie şi minoritar, deşi, în realitate, a înţeles că o guvernare serioasă şi durabilă nu poate fi montată decât în condiţiile unui majorităţi confortabile şi reale, obţinută în urma unor alegeri legislative. Dar mă tem, totuşi, ca nu care cumva liberalii să se plaseze singuri într-un alt scenariu. Care le poate fi fatal. Să îşi imagineze că ar mai putea repeta, în anul de graţie 2015, figura executată de Calin Popescu Tăriceanu după ce Alianţa DA s-a rupt. Şi când a guvernat minoritar, luptându-se cu Traian Băsescu, dar bucurându-se de susţinerea, evident condiţionată, a PSD. Atunci se întâmpla la mijlocul unui ciclu de patru ani. Acum s-ar întâmpla la sfârşit. Această diferenţă este majoră. Şi nici atunci, sub Tăriceanu, PNL nu şi-a putut atinge decât o parte dintre obiectivele politice. Celelalte obiective realizate nu le-au aparţinut liberalilor. Ci socialiştilor. (Sorin Roșca Stănescu)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998