CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Impotenta politica

0 comentarii / 1579 vizualizări / 14 mai 2011

Polonia, un stat comparabil cu Romania, cel putin sub aspectul marimii, venit tot din fostul lagar socialist, a reusit, in cursul anului trecut, sa absoarba de la Uniunea Europeana 80 miliarde euro. In timp ce Romania se plaseaza, din aceasta perspectiva, pe ultimul loc. Sau si din aceasta perspectiva. Tot ceea ce am reusit sa luam de la UE reprezinta nici mai mult, nici mai putin decat 8 la suta din fondurile alocate tarii noastre.

Consecintele, daca ne comparam cu Polonia, sunt devastatoare. Si umilitoare, pentru Guvernul Boc. Si in Polonia s-au resimtit efectele crizei globale. Si in Polonia aceasta criza s-a suprapus peste criza proprie de sistem. Pentru ca nici in Polonia tranzitia nu s-a incheiat definitiv. Dar Guvernul de la Varsovia a reusit sa depaseasca greutatile fara a se imprumuta de la Fondul Monetar International, de la Banca Mondiala sau de la Uniunea Europeana. Eforturile Executivului polonez s-au indreptat in directia scaderii impozitelor si demararii unor importante lucrari de infrastructura care, finalmente, sunt generatoare de castiguri.
In timp ce, in Romania, economia a scazut. Sute de mii de societati mici si mijlocii au dat faliment si au disparut, practic, de pe harta. Sute de mii de oameni au intrat intr-un somaj care nu mai este nici macar contabilizat. Impozitele si taxele au crescut. Sleind si mai mult economia. Vorbim, statistic, despre un reviriment calculat pe baza unor sondaje dar nimeni de la nivelul Guvernului Boc nu reuseste sa demonstreze cum isi poate, pana la urma, reveni din criza si intra pe un trend ascendent o tara care produce semnificativ mai putin decat in momentul declansarii recesiunii. Si in care si consumul s-a redus dramatic.
Polonia nu are de platit nimic nimaniu. Este un stat care si-a demonstrat maturitatea, intrucat a reusit sa se descurce singur. Ca membru al Uniunii Europene, isi plateste corect, anual, sumele stabilite pentru fondul comun. Elaboreaza proiecte si acceseaza banii care i se cuvin. Primeste de la UE infinit mai mult decat da. Iar cele 80 de miliarde au fost investite, cum spuneam, in infrastructura. Adica, cea mai mare parte, in noi capacitati industriale. Si in servicii. In felul acesta, veniturile Poloniei vor creste exponential.(Sorin Rosca Stanescu)

Cititi mai mult pe CorectNews

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998