CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9702 RON DOWN | 1 USD = 4.5369 RON DOWN | 1 GBP = 5.7250 RON DOWN

În cîteva ore se joacă meciul planetar: Intră SUA în gura întregii lumi de mînă cu Israel?

15 comentarii / 3697 vizualizări / 30 octombrie 2023

Astăzi, la ONU, în Consiliul de Securitate, se joacă un meci politico-diplomatic crucial, cu pumnalele pe masă: se va pune în dezbatere adoptarea unei rezoluții obligatorii care să impună o încetare temporară a ostilităților în Fîșia Gaza, în scopuri umanitare. Dintre cei cinci membri cu drept de veto asupra rezoluției, doar SUA poate fi suspectată că va vota împotrivă, caz în care va fi percepută planetar drept complice la atrocitățile din Fîșia Gaza. În schimb, dacă rezoluția trece, iar Israelul nu se conformează, lucrurile se vor complica la maxim.

Așa cum informam de aseară, Consiliul de Securitate al Națiunilor Unite se reunește azi într-o ședință de urgență cu privire la invazia terestră a Gaza de către Israel, la solicitarea Emiratelor Arabe.După cum relatează CNN, EAU vor cere o rezoluție obligatorie din partea Consiliului de Securitate pentru o „pauză umanitară imediată” în lupte.
Reuniunea de urgență vine după ce 120 de țări au votat vineri o rezoluție a Națiunilor Unite, prezentată de Iordania, care a cerut un „armistiu umanitar susținut” în Gaza. Statele Unite au fost una dintre cele 14 țări care au votat împotriva rezoluției, 45 de țări s-au abținut.

Diferența față de vineri e că, potrivit Cartei ONU, respectivul Consiliu de Securitate are competenţa de a impune sancţiuni internaţionale obligatorii, cum ar fi una prin care să oblige Israel la oprirea focului.
Cum spuneam, e de așteptat ca Rusia, Marea Britanie, Franța și China să voteze rezoluția și rămîn americanii singurii care s-ar putea opune.

Situația ar deveni extrem de gravă, însă, în cazul în care rezoluția s-ar adopta, iar Israel nu s-ar conforma.

Iată ce prevede capitolul 7 din Carta ONU:

ACȚIUNEA ÎN CAZ DE AMENINȚĂRI ÎMPOTRIVA PĂCII, DE ÎNCĂLCĂRI ALE PĂCII ȘI DE ACTE DE AGRESIUNE

ART. 39
Consiliul de Securitate va constata existența unei amenințări împotriva păcii, a unei încălcări a păcii sau a unui act de agresiune și va face recomandări ori va hotărî ce măsuri vor fi luate, în conformitate cu Articolele 41 și 42, pentru menținerea sau restabilirea păcii și securității internaționale.

ART. 40
Pentru a preîntâmpina o agravare a situației, Consiliul de Securitate poate ca, înainte de a face recomandări sau a hotărî asupra măsurilor care trebuie luate în conformitate cu Articolul 39, să invite părțile interesate să se conformeze măsurilor provizorii pe care le consideră necesare sau de dorit. Asemenea măsuri provizorii nu vor prejudicia întru nimic drepturile, pretențiile sau poziția părților interesate. Consiliul de Securitate va ține seama în modul cuvenit de neexecutarea acestor măsuri provizorii.

ART. 41
Consiliul de Securitate poate hotărî ce măsuri, care nu implică folosirea forței armate, trebuie luate spre a se da curs hotărârilor sale și poate cere membrilor ONU să aplice aceste măsuri. Ele pot să cuprindă întreruperea totală sau parțială a relațiilor economice și a comunicațiilor feroviare, maritime, aeriene, poștale, telegrafice, prin radio și a altor mijloace de comunicare, precum și ruperea relațiilor diplomatice.

ART. 42
În cazul în care Consiliul de Securitate va socoti că măsurile prevăzute în Articolul 41 nu ar fi adecvate ori că s-au dovedit a nu fi adecvate, el poate întreprinde, cu forțe aeriene, navale sau terestre, orice acțiune pe care o consideră necesară pentru menținerea sau restabilirea păcii și securității internaționale. Această acțiune poate cuprinde demonstrații, măsuri de blocadă și alte operațiuni executate de forțe aeriene, maritime sau terestre ale Membrilor Națiunilor Unite.

ART. 43 1.
Toți Membrii Națiunilor Unite spre a contribui la menținerea păcii și securității internaționale, se obligă să pună la dispoziția Consiliului de Securitate, la cererea sa și în conformitate cu un acord sau acorduri speciale, forțele armate, asistența și înlesnirile, inclusiv dreptul de trecere, necesare pentru menținerea păcii și securității internaționale.

Mai pe scurt, sfidarea de către Israel a rezoluției obligatorii care s-ar putea adopta azi poate însemna o blocadă cvasi-totală din partea statelor membre ale ONU, ruperea relațiilor diplomatice cu toate statele, dar și intervenții militare împotriva sa.

Un meci care se anunță cu scîntei și pînă la care numărăm orele. (Bogdan Tiberiu Iacob)

foto: Pixabay

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

15 Comentarii

 1. SUA vor vota contra. Niciun președinte american nu are curajul să se împotrivească Israelului.

  • e irelevant ca tiganii bat pet-uri de asflat prin diferite orase din vest.
   lobby-ul evreiesc cumpara politicieni.
   acei politicieni fac politici pro israel.
   europenii trebuie sa deporteze tiganii lui mahomed si in acelasi timp sa taie orice ajutor pentru israel.

 2. Cum au ajutat Emiratele arabe populatia din Gaza pana acum? De ce temporar, nu-i lasa sa se refugieze acolo? De ce neamurile lor nu-i primesc?

  • Abia astept sa iti explici – singura – cum e ok sa pleci din casa ta, ca asa vrea cineva

  • plătită cu banii hasbara ce împuți situl ăsta și așa spurcat cu prezența ta. Ființă odioasă, susținătoare a criminalilor sioniști, dar evreii dintre care te tragi și tu de ce nu-i lasă pe palestinieni să se „refugieze” pe teritoriul Israleului care oricum e furat de la ei?

  • Spune lepră ordinară. De ce trebuie să plece palestinienii de pe pământurile lor? Că așa vrea poporul ales care vrea să îi epureze etnic și să-i extermine?

 3. “Cum spuneam, e de așteptat ca Rusia, Marea Britanie, Franța și China să voteze rezoluția și rămîn americanii singurii care s-ar putea opune.”
  … wanna make a bet?!
  Nici UK – aka “perfidul Albion” – nu va vota rezolutia! – ca nu i-or lasa pe ai lor in offside… cat despre Franta, ceva imi spune ca se vor abtine – ca Macron e rotusi “creatia” lor
  Asa ca, analiza – interesanta, de altfel – nu se va concretiza in ceva de genul concluziilor de mai sus!

 4. Domnule BTI, vedeti – si cititi, inainte sa scrieti – ce figureaza pe ordine de zi a Consiliului de Securitate al ONU; rezolutia privind situatia din Palestina este pendinte de multe altele (“ ****To be held following the adjournment of the 9461st meeting.”)… adica, inaintea ei mai sunt alte trei, care la randul lor… s-ar putea sa nu se tina.
  Asa ca, pana la cele 3 voturi impotriva/abtineri, ceva imi spune ca nici macar nu va ajunge la vot chestiunea!

 5. UK este plina de jidani, ca si Franta si SUA, asa ca numai voturile Rusiei si Chinei nu pot ajuta la oprirea DEMOCIDULUI, insa acolo se intampla lucruri care in scurt timp vor avea un rezultat pozitiv, oricat de perversi sunt jidanii paduchisi nazisti si criminali.
  Forțele speciale cu pălărie albă duc un război aprig în rețeaua de tuneluri de sub Israel și Fâșia Gaza.
  Este doar o chestiune de timp până să ajungă la persoana despre care mulți spun că este capul șarpelui: Majoritatea aparițiilor lui Benyamin Netanyahu sunt ale unui avatar.
  Cu toate acestea, adevăratul Netanyahu este încă prin preajmă și se ascunde în adâncul pământului.
  El este vânat de forțele speciale anti-satanice israeliene și americane, susțin surse Mossad și Pentagon. Profesorul Roskin spune că zona găzduiește „caverne subterane complexe, cu mai multe etaje și tuneluri, cu camere, hale și depozite”. MI6 raportează lupte acerbe care au loc acum în aceste complexe.
  Cu siguranță există multe rapoarte credibile despre baze subterane care au fost eliminate în întreaga lume. Semnele acestui lucru sunt cutremurele cu adâncimi de 8 și 10 km, provocate de explozivi.
  Multe astfel de cutremure au fost raportate în Iran, Australia și în alte părți în ultimele zile. A existat și unul cu epicentru sub aeroportul internațional din San Francisco pe 27 octombrie, a declarat Serviciul Geologic al Statelor Unite. Cutremurul s-a produs la aproximativ opt mile sub aeroport, la 6:38 p.m. ora locală.

 6. […] ,,ÎN CÎTEVA ORE SE JOACĂ MECIUL PLANETAR: INTRĂ SUA ÎN GURA ÎNTREGII LUMI DE MÎNĂ CU ISRAEL? Astăzi, la ONU, în Consiliul de Securitate, se joacă un meci politico-diplomatic crucial, cu pumnalele pe masă: se va pune în dezbatere adoptarea unei rezoluții obligatorii care să impună o încetare temporară a ostilităților în Fîșia Gaza, în scopuri umanitare. Dintre cei cinci membri cu drept de veto asupra rezoluției, doar SUA poate fi suspectată că va vota împotrivă, caz în care va fi percepută planetar drept complice la atrocitățile din Fîșia Gaza. În schimb, dacă rezoluția trece, iar Israelul nu se conformează, lucrurile se vor complica la maxim… …ART. 41 Consiliul de Securitate poate hotărî ce măsuri, care nu implică folosirea forței armate, trebuie luate spre a se da curs hotărârilor sale și poate cere membrilor ONU să aplice aceste măsuri. Ele pot să cuprindă întreruperea totală sau parțială a relațiilor economice și a comunicațiilor feroviare, maritime, aeriene, poștale, telegrafice, prin radio și a altor mijloace de comunicare, precum și ruperea relațiilor diplomatice. ART. 42 În cazul în care Consiliul de Securitate va socoti că măsurile prevăzute în Articolul 41 nu ar fi adecvate ori că s-au dovedit a nu fi adecvate, el poate întreprinde, cu forțe aeriene, navale sau terestre, orice acțiune pe care o consideră necesară pentru menținerea sau restabilirea păcii și securității internaționale. Această acțiune poate cuprinde demonstrații, măsuri de blocadă și alte operațiuni executate de forțe aeriene, maritime sau terestre ale Membrilor Națiunilor Unite. ART. 43 1. Toți Membrii Națiunilor Unite spre a contribui la menținerea păcii și securității internaționale, se obligă să pună la dispoziția Consiliului de Securitate, la cererea sa și în conformitate cu un acord sau acorduri speciale, forțele armate, asistența și înlesnirile, inclusiv dreptul de trecere, necesare pentru menținerea păcii și securității internaționale. Mai pe scurt, sfidarea de către Israel a rezoluției obligatorii care s-ar putea adopta azi poate însemna o blocadă cvasi-totală din partea statelor membre ale ONU, ruperea relațiilor diplomatice cu toate statele, dar și intervenții militare împotriva sa. Un meci care se anunță cu scîntei și pînă la care numărăm orele.’’ (Bogdan Tiberiu Iacob) https://inpolitics.ro/in-citeva-ore-se-joaca-meciul-planetar-intra-sua-in-gura-intregii-lumi-de-mina… […]

 7. Am cautat pe net si nu gasesc nicio rezolutie despre hotararea luata de Consiliul de Securitate…
  Care a fost votul ? Ce s-a intamplat ?
  ONU ii lasa in continuare pe jidanii paduchiosi nazisti satansiti sa oamoare oameni nevinovati si copii ? Omenirea este complice la acest DEMOCID ?

 8. domnilor nu va faceti probleme.
  la ONU deja se lucreaza la un proiect de stramutare a 650.000 de gazari in Transilvania.
  se zvoneste ca Romania va primii in jur de 50.miliarde de euro pentru aceasta acceptare.

 9. Ar fii interesant un update aici…

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998