CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

In PSD face ravagii canicula ori sta sa cada bomba?

3 comentarii / 3648 vizualizări / 20 iulie 2015

Ședința Comitetului Executiv al PSD, de miercuri, se anunță drept cea mai ciudată din ultimii ani și nu prea lasă loc, la o analiză lucidă, decît pentru două explicații: ori canicula face ravagii în creierele unor social-democrați, ori am putea asista la o bombă politică, menită să zguduie partidul din interior.

Principalul punct pe agenda Comitetului va fi desemnarea unui lider interimar al partidului, și aici cam începe să se rupă firul logicii în partid, judecînd după anunțurile făcute pînă acum.

Liviu Dragnea, fost președinte executiv al PSD, condamnat penal și demisionat recent din toate funcțiile, face un anunț-șoc, potrivit căruia azi sau mîine va anunța dacă își depune candidatura la funcția de lider interimar.

Să o luăm metodic.

Statutul PSD, Biblia oricărui partid, nu prevede nicăieri că la Comitetul Executiv, ori chiar la Consiliul Național, se poate alege un președinte interimar. De fapt, în PSD, președintele nu e ales nici măcar la congres, ci în alegeri interne, dar asta e altă poveste.
Cel mai aproape, statutar, de poziția de înlocuitor al președintelui – în condițiile în care nr.2, înlocuitorul firesc, a demisionat și el, lăsînd postul vacant – este președintele Consiliului Național, pentru că, în cazul său, statutul spune, la art.151, alin.d, că ”primeşte, prin delegare, atribuţii din partea Preşedintelui PSD”. Ceea ce înseamnă că Ponta, la o adică, îi poate delega temporar atribuțiile sale majore liderului acestui for, Rovana Plumb.

Mai există o posibilitate, nestipulată explicit, dar care poate deriva din spiritul legii, anume desemnarea unui înlocuitor din rîndul actualilor vicepreședinți. Tocmai denumirea de vicepreședinte acoperă, prin excelență, dreptul de a înlocui președintele, deci nu ar fi nici aici o problemă.

Orice altă manevră în afara acestui cadru e ilegală și extrem de riscantă.

„PSD se află într-o situație specială, acum. Într-o situație specială, unde se pot adopta măsuri speciale pe o perioadă tranzitorie. Dacă o să fiu implicat în așa ceva și dacă o să cer colegilor mei încrederea pentru așa ceva va fi pentru o perioadă strict limitată și anume până la organizarea congresului, a cărei dată o vom stabili tot în urma unei analize foarte serioase”, spune Dragnea.

Fără să explice, însă, unde se regăsește, în statutul PSD, principiul ”situațiile extraordinare reclamă măsuri extraordinare.

Liviu Dragnea e, în acest moment, simplu membru. Despre ce depunere de candidatură vorbește, numai el ar putea explica. Și așa, liderii PSD au întins nepermis coarda atribuindu-i o funcție intexistentă, aceea de coordonator politic al partidului, după demisia sa recentă.

PSD nu își poate permite să se joace cu funcțiile de prim rang, în primul rînd pentru că ele produc și efecte juridice. După cum foarte corect observa pesedistul Andrei Alexandru, într-o scrisoare deschisă către partid, a inventa o funcție de președinte interimar, în disprețul statutului, înseamnă a-i da deținătorului ei dreptul de a folosi ștampila partidului pe documente oficiale importante, inclusiv pe ordine de plată. Nu e exclus ca un procuror zelos să demareze o anchetă, la un moment dat, pentru a verifica dacă modul în care s-au luat asemenea decizii de către persoane fără acoperire juridică, iar scandalul facturilor încheiate între Ponta și Șova, care au lăsat PSD fără lider, grăiește de la sine. Dacă DNA și-a băgat nasul într-o amărîtă de afacere privată, pe sume derizorii, de ce nu și l-ar băga în actele PSD?

A acționa altfel decît în situațiile sus pomenite ar însemna, pentru liderii PSD, că au fost biruiți de caniculă și nu mai conștientizează propriile acțiuni politice.

În mod categoric, Liviu Dragnea nu mai are cum să ocupe vreo funcție în partid pînă la viitorul congres.

Și totuși, el flutură posibilitatea depunerii unei candidaturi.
Deși cunoaște ca nimeni altul statutul.

De ce o face?

În răspunsul la această întrebare s-ar putea ascunde lucruri multe și grele.

Unor observatori atenți nu le-a scăpat faptul că ÎCCJ a stabilit ca termen pentru recursul la procesul lui Dragnea – după condamnarea din mai – ziua de 28 septembrie. O rapiditate suspectă, în raport cu lentoarea tradițională a justiției noastre.

Pentru fruntașul PSD, aflat la mîna celor ce împart dreptatea la vîrf și luat în brațe prompt de opoziție și de acoperiții presei, traducerea ar putea fi următoarea: dacă se dovedește băiat ”cuminte” și se achită de sarcina lovirii în PSD, condamnarea poate dispărea în toamnă, lăsînd loc continuării carierei politice.

Dacă nu, condamnarea cu suspendare s-ar putea transforma într-una cu executare.

Că Dragnea e șantajat de anumite structuri e dovedit și de modul halucinant în care s-a pus praful pe incendiarul dosar disjuns din scandalul Bica, în care pesedistul e acuzat de fapte infinit mai grave decît cele de la referendum.

”E nevoie urgentă de certitudine și de fermitate la vârful partidului și de un plan de acțiune concret” afirmă fostul nr.2 pesedist.

E cu atît mai ciudată, însă, precipitarea lui Dragnea spre șefia interimară a PSD cu cît, peste două luni, doar răsucirea, la ÎCCJ, a verdictului din primul proces – tot la ÎCCJ – i-ar permite rămînerea în politică, șansele fiind, însă, extrem de scăzute. ÎCCJ nu prea întoarce propriile verdicte.

Ar fi un mega-paradox: să cazi, pe fond penal, din funcția a doua în partid doar ca să ajungi în prima.

Nereușindu-se destructurarea PSD din exterior, probabil că se trece la planul B: lovirea din interior.

Pentru asta ar trebui ca Liviu Dragnea să se reactiveze brusc în partid, emițînd pretenții majore, după ce singur s-a tras pe linie moartă, în numele onoarei.
Fie reușește să fie desemnat președinte interimar – ipoteză cu șanse aproape nule – și atunci se obține un control major al PSD.
Fie e înfrînt, ocazie pentru o demisie răsunătoare din partid, eventual însoțit de alți cîțiva acoliți, prilej pentru declarații acuzatoare la adresa fostului său partid și debutul, probabil, al unei serii de dezvăluiri incomode.
În ultimul an, PSD a trecut deja prin experiența amară a unor foști mari lideri care s-au transformat în acuzatorii săi publici, vezi cazul Geoană.

În treacăt fie spus, Dragnea nu e la prima acțiune suspectă de a fi contra intereselor PSD. În 2009, el a fost principalul promotor al ieșirii PSD de la guvernare, din alianța cu PDL, pe fondul scandalului Nica.

„Am ajuns la situatia ba tu, ba eu, ba mă-ta. Nu mai stie nimeni cine a inceput. O sa propun in Coalitie: ori reusim sa gasim cai prin care sa nu ne mai certam, sa ne intelegem ca sa facem ceva in tara asta, ori sa rupem pisica, pentru ca Romania nu mai poate fi guvernata in stilul asta” declara Dragnea, în august 2009.

Ieșirea de la guvernare în octombrie avea să coste scump PSD, însă, pentru că lăsa PDL la butoanele organizării alegerilor prezidențiale, unele extrem de controversate, pe care Mircea Geoană le-a pierdut în fața lui Băsescu la doar cîteva zeci de mii de voturi.

Strategia Dragnea a cîștigat, atunci, în fața uneia mult mai abile, a altor lideri de partid, care spuneau că PSD ar trebui să voteze la moțiunea de cenzură din octombrie a PNL-UDMR, pentru demiterea propriului guvern, caz în care guvernul PDL-PSD ar fi rămas la butoane, interimar, pînă la alegeri. A rămas doar PDL, însă.

Faptul că Dragnea a pierdut, ca șef de campanie prezidențială, alegerile din 2009 nu l-a împiedicat să se bată pentru aceeași funcție și să piardă din nou, în 2014, caz mai rar întîlnit.

După fiecare eșec major, a avut tăria să cadă în picioare pentru a-și salva cariera politică.

De astă dată, în joc e chiar libertatea lui.

Ce va alege să facă Liviu Dragnea miercuri, la Comitetul executiv? (Bogdan Tiberiu Iacob)

 

foto: ziarulteleormanul.ro

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

3 Comentarii

  1. Dragnea, un calutz troian in curtea PSD-ului care merge ba la trap, ba la galop, dupa cum este strunit de semizeii „justitiei independente”.

  2. „Misterul” scindarii/spargerii PSD a fost dezlegat de cel putin o jumatate de an: SUA nu-si pot permite ca tara noastra sa stea de-o parte sau sa intoarca armele in razboiul cu Rusia, asa ca prin intermediul institutiilor de forta autohtone au lovit cu toata taria in cel mai mare, greu de controlat si imprevizibil, din cauza accentelor nationalste, partid politic din Romania. Restul sunt povesti pentru romanii cu mintea odihnita. Comparatia din ultimul timp a lui Victor Ponta cu Viktor Orban este si parte a razboiului informational dintre marile puteri.

  3. Nu era dragnea sef la ultima campanie electorala cand ponta a pierdut? la fel si Pdsrul?
    Ce fel de logica e asta? Astia se conduc pe drum la vale dup alegea gravitatiei??Ponta cred ca a fost infiltrat ca un djudan cu misiune sa ruineze partidul majoritar, la fel ca alexis ala al grecilor.Si opozitia e falsa, toti joaca un rol impus.sefi de origine romaneasca sunt cam prosti,fuduli si folositi ca si cozi de topor,cum e si asta
    Cam gretzos omu asta.

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998