Inca un blat grosolan cu Iohannis. Urmeaza preluarea ostila a PSD?
11 comentarii / 5143 vizualizări / 29 august 2019
Teoria blatului grosolan între Klaus Iohannis și Viorica Dăncilă e tot mai greu de contestat, permanent apărînd noi și noi dovezi, desigur, pentru cei capabili să le perceapă. Ieri, am avut o mostră de prim rang, după ieșirile succesive ale președintelui și ale premierului, ultima, de-a dreptul jalnică. Reacția halucinantă a Vioricăi Dăncilă la atacul violent al președintelui a fost de ștergere a scuipatului de pe față, cu mîneca, și de conformare scîncită dorințelor prezidențiale. Într-atît de umilă a fost atitudinea premierului, în ciuda unor îmbățoșări de formă, încît se ridică serios întrebarea dacă nu cumva miza blatului e mai mare decît facilitarea unei victorii lejere a lui Iohannis la prezidențiale. Mai precis îngroparea controlată a PSD.
Să recapitulăm, pe scurt.
Ieri, președintele a anunțat, ritos, că respinge propunerile de miniștri făcute de premierul unui ”guvern corupt”. Respingîndu-le, el a declarat că ”actualul guvern are nevoie de o nouă confirmare în Parlament, printr-o procedură pe care le solicit să o declanșeze”.
Iohannis a făcut mai mult decît să respingă propunerile, ceea ce îi este permis, legal.
Mult mai mult.
El a adus acuzații generale, ca și punctuale miniștrilor propuși, unele de o gravitate extremă.
”Resping propunerea pentru ministrul justiției. Nu voi tolera să fie ignorat votul dat în 26 mai, când s-a blocat prin votul românilor programul PSD și ALDE de a destructura justiția, de a opri lupta anticorupție și de a baroniza total România. PSD și ALDE sunt vinovate pentru dezastrul actual, pentru politizarea instituțiilor și nu voi tolera propuneri care sunt total împotriva valorilor democratice în care cred majoritatea românilor și în care cred și eu.”
Dana Gîrbovan, ministrul propus, este judecător activ al acestei țări. Un judecător despre care președintele spune că ar fi împotriva valorilor democratice și activează pentru destructurarea justiției. Dacă ar fi așa, cum de mai ține acest personaj ciocanul de magistrat în mînă?
Despre Iulian Iancu, propus vicepremier, are vorbe și mai rele.
”Resping propunerea pentru funcția de vicepremier pentru teme economice. De asemenea, există decizii asumate, în numele statului român, în baza parteneriatului strategic cu statele occidentale, pe care nu vreau să le periclitez cu numiri precum cea vehiculată de PSD. România are un drum european, un drum prin care își consolidează statul de drept și valorile democratice, și nu pot accepta propuneri contrare acestei direcții”.
Vasăzică, deputatul PSD este un pericol pentru parteneriatele strategice ale statului și pentru parcursul euroatlantic.
Acuzații groaznice, să recunoaștem.
Nu e vorba de incompentența ori incompatibilitate.
E vorba pur și simplu de dușmani ai poporului.
În 2017, Iulian Iancu l-a dat în judecată pe Ludovic Orban, care îl acuzase că ar fi omul rușilor și a cîștigat strălucit procesul, anul acesta.
În mod normal, te-ai fi așteptat la o reacție similiară, promptă și dură, a pesedistului împotriva președintelui, începînd cu anunțul unui proces similar.
E liniște, în schimb.
Dana Gîrbovan, la rîndul ei, putea să facă un tapaj monstru, pentru că acuzațiile președintelui îi pun sub semnul întrebării cariera în magistratură, trecută ori viitoare. Dar prima ei reacție a fost doar să își ia demisia înapoi.
Sigur, o reacție vehementă putea veni, în contul lor, de la premierul Dăncilă.
Te-ai fi așteptat ca ea să-l tăvălească pe președinte prin catran și fulgi.
În loc de asta am avut niște bocete penibile, ”ne-a lăudat Trump” ori ”înțeleg că trebuie să mă lupt cu toți acești bărbați de stat”. Plus un apel la femeile patriei să o voteze.
Singurul lucru concret anunțat de Dăncilă, însă, a fost că ”Vom merge în Parlament și vom încerca să obținem susținerea necesară pentru a ne duce mandatul până la capăt”.
De aici lucrurile se tulbură serios, pînă la a nu mai fi percepute corect de mulți observatori politici.
Se face o confuzie.
Premierul nu are nevoie acum să meargă în parlament cu guvernul din cauza schimbării compoziției politice pentru simplul fapt că președintele a respins ieri strict propunerile pentru înlocuirea unor miniștri pesediști, fără legătură cu retragerea ALDE.
Pasul următor, legal vorbind, este trimiterea altor propuneri, care, de astă dată, nu ar mai putea fi refuzate de președinte.
Separat de asta, urmează acceptarea miniștrilor interimari pe locurile eliberate de ALDE, care pot întîmpina și ei opoziția Cotrocenilor.
Abia mai apoi se pune problema desemnării unor înlocuitori pentru miniștrii ALDE, ceea ce ar putea reclama solicitarea unui vot în parlament, deși există interpretări serioase ale Constituției în sensul că acest lucru nu e necesar, pentru că nu avem de a face cu o remaniere, ci cu o vacantare de posturi prin demisie, iar Constituția face distincție clară între ele.
Dîncilă nu a pomenit aseară nimic despre noi propuneri, ci a trecut direct la executarea ordinului prezidențial.
O bătălie pe acest tărîm cu președintele Iohannis ar fi fost chiar firească în contextul electoral și ar fi relevat un partid care nu cedează în fața amenințărilor, insultelor și a depășirilor de atribuții constituționale ale președintelui.
În loc de asta, PSD s-a predat chiar înaintea bătăliei.
Nu va mai face propuneri pe care Iohannis să nu le poată respinge, va merge direct în parlament cu un guvern care ar putea să nu primească votul.
Privind de sus povestea, e greu să nu te gîndești că Dăncilă a făcut propunerile de miniștri doar pentru a-i da lui Iohannis șansa să se remarce și mai mult în ochii americanilor, după întoarcerea de la Washington. Președintele a ras-o fără milă și cu acuzații severe pe înlocuitoarea Anei Birchall, cea mult iubită de Departamentul de Justiție, și pe Iulian Iancu, cel care a tărăgănat cît a putut lege off-shore, spre iritarea Exxon.
Se putea cadou mai frumos?
Acest gen de cedări fără luptă se pot dovedi fatale nu doar candidatului prezidențial al PSD, ci chiar partidului în ansamblu.
Incapabil de a da o reacție pe măsură președintelui și contracandidatului în alegeri, abandonat de aliați și atacat inclusiv din interior, PSD lasă impresia că s-a resemnat cu o preluare ostilă după alegeri, nu neapărat in integrum. (Bogdan Tiberiu Iacob)
„Pasul următor, legal vorbind, este trimiterea altor propuneri, care, de astă dată, nu ar mai putea fi refuzate de președinte.”
Mai omule, chiar nu realizezi ca „pasul” urmator se va face cu structura politica a guvernului schimbata? Adica intreg pasul, precum si toti pasii urmatori sunt loviti de nulitate juridica daca nu se vine in parlament?
Ce spui ar fi fost valabil inainte de demisia ministrilor ALDE, practice intreg guvernul trebuie reconstruit. Aceasta este si semnificatia reinvestirii unui govern restructurat. Hai ca nu e greu
Eh. În două luni, Șică și cu Câțu îi pierd alegerile cu brio. Într-un an, aduc pesedeul la 60%.
Cu sau fara Puie Monta?
Cu, numai cu Câțu și Șică. Fără, dacă-i adaugă și pe Turcană, Vâlceanu și Prișcă.
Veorico, veorico, eu credeam ca o ai… Blatista mica ce esti ! Comisar european, ai ? Adica presedinte al Romaniei nu e bine ?
Veronicăi Porumbacu, la apariţia versurilor „O, Europă, te simt în mine/Te simt adânc în mine!”
Mult stimată Veronică,
Eu credeam c-o ai mai mică,
Dar mărturisirea-ţi clară,
Din Gazeta Literară,
Dovedeşte elocvent
Că în chestia matale
Cu-adâncimi fenomenale
Intră-ntregul continent!
poligramă de Păstorel Teodoreanu
psd a facut in ultimii zece ani prea putine autostrazi (100-200 km) si nicio sosea de centura ca sa mai merite a supravietuiasca politic. psd trebuie distrus si arunca la groapa de gunoi a istoriei. un partid prorus, pro-coruptie, anti-roman, plin de hoti.
Repeti ca prostii niste lozinci. Boule, PSD e la guvernare doar din 2012, socoteste de cati ani si scade guvernarea ciolos (nu ca ar conta, fiind zero). Asta dupa 8 ani de guvernare de dreapta PNL si PDL. Cati km de autostrada au facut dreptacii? Nada. Mai vrei sa vorbim de salarii taiate si taxe majorate? V-a spalat pe creier propaganda de va cereti iar la mumu de la dreptaci.
Nu este blat, Iohannis este prea primitiv ca sa-l duca capul la asa ceva, situatia este mai comlexa.
Timp de cinci ani, Iohannis n-a facut nimic pentru Romania, a lenevit.
Daca ia puterea, Iohannis trebuie sa faca autostrazi, spitale, crese etc. trebuie ca macar sa mentina salariile si pensiile la nivelul adus de PSD si sa nu mareasca taxele, care au fost reduse de PSD, in special TVA-ul, sa mentina defictul bugetar la 3%, sa asigure bani pentru americani prin bugetul aparararii samd.
In plus, Iohannis trebuie sa-i indestuleze cu gaze, paduri si alte resurse pe colonialistii americani, germani, francezi, austrieci, olandazi.
Trebuie sa inchida ochii la furaciunile camarilei.
Nu-i usor sa fi la putere, sa raspunzi in fata poporului, iar la final nu se stie cum se termina aventura si cum te vede ambasada americana, din care cauza nu-i mai comod sa jignesti ca marlanu pe cei care au responsabilitati dupa care sa pleci in vacanta? Datorita „competentei”, in sase luni de putere Iohannis-PNL, se va alege praful de guvernare. Cine mai voteaza PNL, la alegeri? Iata de ce nu ia Iohannis puterea, cel putin deocamdata.
PSD-ul a dublat salariiile si pensiile de cand este la putere.
In 2012, un medic rezident avea 1.200 RON, acum are 6.000 RON. Stiti ce salariu are dupa guvernarea PSD un medic primar? Dar un magistrat? Interesati-va, o sa fiti uimiti.
Actorii, atat de vehementi cu PSD-ul, avea salarii de 2.500 RON in 2012 si taceau, acum se duc spre 7.000 RON si nu sunt multumiti.
Este foarte bine asa, ca se plateste bine, dar se pune o intrebare: va fi in stare Iohannis sa mentina salariile actuale cand va lua puterea „guvernul meu”?
@asd! Bravos natiune! Halal sa iti fie! Ti-as demonstra cu argumente logice ca bati campii, dar nu meriti decat un sincer Hai siktir la groapa istoriei! #safreclagaozpefraier!