Încă un client al lui Coldea: primar penal din Rovinari ar fi plătit generalii pentru ”optimizare”
0 comentarii / 1987 vizualizări / 15 iunie 2024
Primarul PNL din Rovinari, Robert Filip, trimis în judecată de EPPO sub măsură preventivă, ar fi apelat la aceeaşi reţea pentru „rezolvarea” dosarului său din Justiţie. O parte din bani ar fi intrat şi în conturile firmei lui Florian Coldea, scrie azi agenția Mediafax.
În 2022, Parchetul European (EPPO) începe să-l ancheteze pe primarul PNL din Rovinari ( Gorj), Robert Dorin Filip. În mai 2022, la solicitarea EPPO, în Bucureşti, Gorj, Giurgiu şi zona Deltei Dunării se fac 15 percheziţii în legătură cu presupuse fraude legate de fonduri europene de peste 3 milioane de euro. Pe 25 mai 2022, 3 suspecţi au fost puşi sub acuzare de către procurorii europeni, aceştia trebuind să plătească şi o cauţiune totală de 1,7 milioane de euro, fiind plasaţi de EPPO sub măsura preventivă a controlului judiciar. Decembrie 2022: EPPO trimite în judecată cazul, cu primarul din Rovinari sub control judiciar pe cauţiune
Primarul din Rovinari ar fi apelat la Gruparea Coldea – Dumbravă – Trăilă – pe acelaşi traseu folosit de Hideg. Primarul a plătit grupării 200.000 de euro. O parte din bani ar fi intrat şi în firma lui Coldea, scrie ziarista Sorina Matei.
Gruparea F. Coldea – D. Dumbravă – D. Trăilă ar fi cerut primarului din Rovinari, Robert Filip, 750.000 de euro pentru „rezolvarea” – cumva etapizată – a dosarului său din Justiţie, susţin aceleaşi surse.
La gruparea Coldea – Dumbravă – Trăilă, primarul Filip ar fi ajuns printr-o rudă a sa (naş/Garda de Mediu) care l-ar fi cunoscut pe Bogdan Neidoni, prieten al lui Florian Coldea şi fost ofiţer SRI.
În cazul primarului Robert Filip, traseul pare să fi fost acelaşi ca în cazul Cătălin Hideg, aflat în instrumentarea DNA.
Gruparea F. Coldea – D. Dumbravă – D. Trăilă ar fi încasat iniţial de la primarul din Rovinari 200.000 de euro (1.100.000 de lei) pentru a-l „scăpa” pe acesta de controlul judiciar iar o parte din bani ar fi intrat în conturile firmei lui Florian Coldea/ D. Cocoru ( SC Strategic Sys SRL), viraţi de către firma lui Dumitru Dumbravă, la fel ca în speţa Hideg.
Cei 200.000 de euro ar fi fost încasaţi pentru „studiu dosar” în cadrul procedurii de „optimizare” judiciară, în acte fiind trecut şi numărul de dosar aflat la acel moment pe rolul instanţei româneşti. Sumele ar fi fost plătite din conturile mamei primarului Filip.
Însă după începerea din mai 2024 a anchetei DNA în cazul Hideg – Coldea/ Dumbravă/ Trăilă, gruparea ar fi dorit să rezilieze contractul de consilieră juridică cu primarul din Rovinari, Robert Filip, şi astfel contractul a şi fost reziliat.
Cu toate acestea, primarului Robert Filip i s-ar mai fi cerut să facă o plată de 100.000 de euro din altă tranşă de 200.000 de euro pe care se angajase să o plătească iniţial, dar primarul n-ar mai fi dorit să plătească în continuare banii.
Primarul din Rovinari a rămas mai bine de 1 an sub măsură preventivă şi cu banii luaţi. Dosarul nu este „rezolvat”. Mai multe AICI.
Puncte comune în cazurile Hideg și Filip:
Intermediar: Neidoni și la Hideg și la Filip.
Procurori EPPO: Constantin Irina la Hideg, Ana Dana la Filip. Amîndoi, oamenii de bază ai lui Kovesi. Și Irina și Ana Dana au fost luați de Kovesi la EPPO din prima tranșă. Echipa ei de bază.
Tip dosar: EPPO – fonduri europene.
Prejudiciu: mare în ambele dosare.
Suma contract ”optimizare”: Hideg 700.000 inițial, Filip 750.000.
Tema ”optimizării”: comună: ridicarea controlului.
Suma de avans pentru ridicare control judiciar: 200.000 Hideg, 200.000 Filip.
Instanța de lucru: aceeași – Tribunalul București.
Mod de forțare a plăților: nici la Hideg, nici la Filip nu au ridicat controlul, ci doar au arătat pisica
Circuitul banilor: similar, clientul plătea la Trăilă, care plătea la Dumbravă, care plătea la Coldea. (B.T.I.)