CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Incendiar: Europa libera repune pe tapet adoptiile din anii 90. Impotriva cui?

9 comentarii / 3135 vizualizări / 18 iulie 2019

Scriam zilele trecute că scandalul adopției micuței Sorina Lucan este suspect de mult rostogolit și menținut în spațiul public, în condițiile în care drame mult mai mari se petrec foarte des și trec nebăgate în seamă. (Nu mai departe de azi, presa abia prezintă în treacăt cazul a trei copii dintr-un centru de plasament sechestrați și torturați de un bărbat care îi exploata la muncă). Și mai opinam că respectivul scandal e artificial întreținut pentru că pregătește terenul pentru un eveniment care ar putea avea legătură cu campania electorală.

Iată că ieri, un element interesant apare și pare să susțină respectiva ipoteză.
Mai exact, hodoronc-tronc, Europa Liberă repune pe tapet un scandal de acum 22 de ani, mai precis enigma nici pînă azi rezolvată a dispariției unui număr imens de dosare de adopții internaționale din fișetele justiției.

”Pe 20 februarie 1997, conducerea Tribunalului București, asigurată de judecătorul Viorel Roș, sesiza Poliția cu privire la dispariția din arhiva instanței a 248 dosare civile având ca obiect adopții internaționale. Ministrul Justiției de atunci dispune efectuarea unui control amplu la Tribunalul București și inspectorii judecători ai instanței superioare, Curtea de Apel București, constată că au dispărut 404 dosare civile de adopții: 173 din perioada 1990-1993 și 231 de dosare, din perioada 1994 -1995. Odată cu dosarele au dispărut mai multe condici de ședințe din anii 1994-1995, mape de ședințe și registre de evidență” relatează E.L.

„Din păcate, investigația penală nu a lămurit situația și nu s-a știut până la urmă ce s-a întâmplat cu acele dosare. A fost foarte neplăcut, din păcate”, a declarat pentru E.L. Valeriu Stoica, pe atunci ministru al Justiției.

”În martie 1997, Parchetul General începe urmărirea penală „in rem” în legătură cu dispariția dosarelor de la tribunal și, șase luni mai târziu, se propune prin referat „amânarea fără termen a urmăririi penale” și trimiterea dosarului la Poliția municipiului București „pentru a fi inclus în evidența cazurilor cu autori necunoscuți”” mai relatează E.L., adugînd că totul s-a terminat cu o rezoluție de neîncepere a urmăririi penale, pe 26 octombrie 1999. În motivarea soluției de neîncepere a urmăririi penale, procurorul Alexandru Șerban a susținut că dispariția dosarelor și a condicilor de ședințe și de termene s-a produs pe fondul unei proaste gestionări a arhivelor tribunalului, lucru care nu poate fi imputat judecătorilor care lucrează acolo.

De aici, cîteva întrebări:
1) Oare ce nume grele – atunci sau acum – apăreau în dosarele dispărute misterios în anii 90? Mai ales între cele 173 de dosare acoperind adopții internaționale dintre 1990-93.
2) Oare dosarele dispărute au fost sustrase-pierdute-distruse, ori puse bine la fișet pentru cazuri de forță majoră?
3) Ne-am putea aștepta ca vreunul dintre respectivele dosare să reapară, la fel de misterios, în perioada care urmează? Și dacă da, cine ar putea deconta scandalul, în situația în care e greu de crezut că prea multe personaje implicate la începutul anilor 90 în adopții internaționale ar mai prezenta vreun interes în acest moment, după aproape trei decenii? (Bogdan Tiberiu Iacob)

foto: WBUR

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

9 Comentarii

 1. Articolul este creatia unui looser pe nume Burlău, securistoid de casa si apropiat al dna si #rezistentilor din magistratura. Semnalul e ca LCK nu mai are rabdare, se simteste tradata cu eppo si vrea razbunare

 2. da, numai ca articolul acuza judecatoare care apar la antena 3 si critica pe kovesi si pe parintii adoptivi ai sorinei. adica hotul striga hotii. tipic antena 3.

  • Sunt discuții în societatea civilă ca toți cretinii ca tine să aibă dreptul de a fi angajați la SRI să facă labă în loc să mai posteze comentarii de retardat cu saliva pleașcă pe tastatură.

 3. Daca e cum zice BTI-ul, fie se pregateste terenul pt debarcarea lui Iohannis, fie i se arata pisica tovarasului presedinte pt numirea anumitor oameni in anumite posturi cheie.

 4. @asd! Bravo! Nu te dezminti! Cretin ai fost cretin esti inca! Sa parafrazez un cantec de pe vremea lui Ceausescu! Stii ala care i-a educat pe aia care iti dau acum #muie si tu cu gura plină de sloboz spui mulțumesc!

 5. @asd bonus! 8 la 0! Sunt sigur ca iti dai seama despre ce vb!

 6. Numirea lui Mirciulica in acest post este inca o dovada a faptului ca USA si Rusia au batut palma peste acest colt de lume. Ea vine dupa negocierea ptr Moldova in care Romania a fost intentionat exclusa. Urmeaza inlaturarea Germaniei din acest spatiu iar pt asta Franta e cel mai bun garant. Concluzia e ca KWJ ar trebui sa caute deja oferte de impachetare!

 7. Pe prosti ii identifici repede, pentru ca se situeaza permanent in tabara looserilor. Comentariile exaltante imi amintesc de un fost coleg de grupa din facultate. Era nu numai cu 2-3 ani mai mic decat restul studentilor ci si mai sarac cu duhul. Chiar foarte sarac. Imi amintesc ca a iesint odata de la examenul de matematici speciale exultand si topaind de bucurie ca a luat examenul cu un professor inspaimantator de dur. „Cum dk a luat asta examenul iar noi nu prea” ne intrebam cu totii, era absolut inexplicabil. Misterul a fost repede dezlegat pentru ca, deodata, grecul ne spune sec. V-am pacalit, am luat 4, adica aproape „tzintzi” si mai mult ca Tassos. Dupa care s-a pornit sa rada singur de gluma lui.

  Cam la fel si cu comentariile la decizia CCR. KWI si-a indeplinit planul, iar MSD-ul si-a luat puie pe 26 mai. KWI e in alt meci, dar pesedistii nu au aflat inca. Decizia nu rezolva nimic, referendumul a ramas valid. Dar chiar si invalidat ostentativ de-ar fi, asta nu are face decat sa ostilizeze populatia impotriva CCR.
  Nu mai vorbesc ca decizia a fost platita cu acceptarea initiativei „fara penali”, mult mai tare, fireste. Practic, mortul ramane in casa si nu poate fi scos cu sicriul. PSD nu intelege ca poti scoate din casa si mortul si sicriul, dar numai separate, pe rand. Nu si mortul cu sicriu cu tot.

  • Unii din tabăra câștigătoare aveau la revoluție capetele așezate pe anvelope în flăcări.

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998