CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Lebada neagra a toamnei: I se coace lui Iohannis o lovitura fatala?

18 comentarii / 6387 vizualizări / 16 iulie 2019

Dacă o fi adevărat că cea mai mare reușită a diavolului a fost să convingă lumea că nu există, susținătorii actualului președinte ar trebui să fie îngrijorați de împămîntenirea tot mai solidă a ideii – pînă și în rîndurile pesediștilor – că orice s-ar întîmpla, Iohannis e reales în toamnă. Ar trebui să îi îngrijoreze pînă și constatarea că, în afara anului 2000, cînd s-a înregistrat o situație specială pe fondul forfaitului lui Cosntantinescu, niciun rînd de prezidențiale nu a fost cîștigat de marele favorit, în ultimul sfert de secol. Ce ar putea da peste cap scenariul ”Iohannis-președinte-fără-drept-de-apel”?

Răspuns: un eveniment de tip lebăda neagră, adică ceva cu impact devastator neluat de nimeni în calcul în prealabil.

Deja, voci de prestigiu din spațiul public vorbesc de o posibilă victorie a lui Iohannis din primul tur, deși, tehnic, asta e imposibil la noi. În orice caz, poate că niciodată după 1990 nu s-a inoculat mai puternic ca acum ideea că președintele nu are temeri pentru al doilea mandat. Chiar și în 1992, cu un Ion Iliescu extrem de puternic și de popular, lucrurile se complicaseră după ce opoziția obținuse un scor neașteptat de bun la alegerile locale, inclusiv primăria generală, și se crease un orizont mare de așteptare pentru prezidențialele și parlamentarele din toamnă. Nici vorbă să se fi comentat pe atunci despre o victorie de la sine înțeleasă a lui Ion Iliescu. A cîștigat, finalmente, la un scor confortabil, dar fără ca adversarul său, Emil Constantinescu, să fi fost considerat bătut din start.

Acum, nu se discută decît despre cine va fi cel bătut de Iohannis: omul PSD ori al USR-PLUS? Despre cum ar putea PSD, în premieră, să piardă chiar și locul trei ori despre cum i-ar da voturile lui Iohannis în turul doi. Și altele asemenea.
Nimeni nu prea ia serios în calcul, spre exemplu, vreo lebădă neagră, ceva care să-i anuleze marșul triumfal lui Iohannis ori să-l scoată de tot, chiar, din cursă.

Există însă unele evenimente majore produse în ultima vreme care ar putea fi, în opinia noastră, mai mult decît au părut.
E vorba de apariția la CNSAS a documentelor oficiale care dovedesc statutul de turnător al lui Traian Băsescu. Dacă a făcut sau nu poliție politică urmează să decidă justiția, dar turnătorii teribile e sigur că a făcut.
Cum a fost posibil, în numele căror interese, să apară brusc aceste documente pe care le-au căutat unii ca pe Sf.Graal ani și ani de zile? Dacă se dorea scoaterea lui Băsescu din cursa pentru PE ele ar fi apărut mai demult, ori pur și simplu s-ar fi negociat cu omul, retragere contra mușamalizare. Felul cum ele au fost scoase la lumină elimină categoric varianta aceasta. Să nu uităm că apariția lor fusese chiar profețită cu ceva timp înainte de enigmaticul cercetător CNSAS Mădălin Hodor, într-o postare cu tîlc pe Facebook.
Scandalul a avut o evoluție stranie chiar și după producere: s-a văzut clar că Băsescu e lovit rău de tot, existînd informații că a condiționat prezența la anumite televiziuni, în acele zile, de neabordarea subiectului respectiv. Modul în care a reacționat public a relevat, de asemenea, că e sever afectat. Totuși, tema s-a stins suspect de repede, iar Curtea de Apel București încă nu a fixat nici acum un prim termen de judecare al procesului.

Un al doilea caz aparte e cel al adopției Sorinei Lucan, sau ”fetița Sorina”, formula care a făcut carieră în media, un element, el însuși, interesant de punctat.
Situația unei fetițe necăjite, dar care nu a fost ucisă, torturată, molestată, răpită, ci doar luată pe căi legale – discutabile ori ba – de la niște asistenți maternali în beneficiul unei familii adoptive, a făcut valuri exagerat de mari. Sigur, scena fetiței tîrîte abuziv de o procuroare pe ciment nu a fost comod de privit, dar, în România se petrec tragedii infinit mai mari implicînd minori și nu se face nici 1% din tămbălăul sus pomenit. Sunt zeci de mii de copii orfani, alte zeci de mii semi-abandonați de părinții aflați la muncă în străinătate, deci baza de ”selecție” a unor situații dramatice e imensă și, totuși, niciun asemenea caz nu a obținut anvergura celui de la Baia de Aramă.
Avem televiziuni care par să-și fi sacrificat teme politice fierbinți de dragul scandalului adopției și care au ținut povestea zile și zile fără întrerupere în direct și în prime-time.

E posibil, teoretic, ca scandalul ”Petrov” să fi fost dat uitării pentru că publicul nu o mai fi fost interesat de faptul că România a fost condusă 10 ani de un apărător al anticorupției și al democrației care e suspectat că a nenorocit vieți prin turnătorii la Securitate, exact cum el însuși le reproșa altora.
E posibil, teoretic, ca scandalul Sorina să fi generat un interes imens al publicului, chiar și greu explicabil, și de asta să fi fost rostogolit atît de amplu în media și pe rețelele sociale.

Dar, dacă cele două cazuri sunt parte a unei operațiuni mai ample, menite să pregătească terenul, emoțional vorbind, pentru un scandal care va să urmeze înaintea prezidențialelor?

În noiembrie 2009, în campania pentru un nou mandat, președintele Traian Băsescu s-a confruntat cu o situație grea, după apariția filmului în care lovea un copil. Un film care l-ar fi putut transforma în perdant și care asta și urmărea, de fapt. Marele său noroc a fost că difuzarea filmului a fost prost pregătită, el fiind trîmbițat în seara precedentă de Dinu Patriciu și livrat prin postul lui SOV, ambii adversari teribili ai lui Băsescu, ceea ce a dus la o scădere din start a impactului la susținătorii acestuia. În alte colțuri ale lumii, Băsescu ieșea nu din cursă, ci din viața publică după acea înregistrare. La noi, a reușit să depășească momentul și chiar să cîștige, fie și la limită, în fața lui Geoană.

Din asemenea experiențe, însă, cine e inteligent învață. Iar greșelile trecutului nu se repetă.

Există informații în anumite cercuri, în ultima perioadă, conform cărora lui Klaus Iohannis i se pregătește o lovitură teribilă în toamnă, înaintea alegerilor, una care l-ar putea chiar elimina din joc total. Iar lovitura, conform respectivelor informații, ar ține de aspecte mai vechi din viața președintelui.
Chiar foarte vechi.

Nu avem niciun indiciu despre ce fapte ar fi vorba.

Putem specula, însă, spre exemplu, că – pe terenul minuțios pregătit de scandalul ”fetiței Sorina”, eventuale dezvăluiri concrete și bine susținute cu documente apărute ca prin farmec după amar de ani, precum în scandalul ”Petrov” -, relansarea poveștii cu adopțiile mijlocite de Klaus Iohannis după Revoluție ar putea fi devastatoare.
(Iar unii, doar în treacăt fie spus, ar putea observa acum, așa cum au sesizat că tatăl adoptiv al fetiței a lucrat pentru o companie care se ocupa și de transplantul de organe, că și mama președintelui lucra pe atunci ca asistentă medicală la Pediatrie. Asta, pentru cei care mai știu cum stăteau lucrurile pe vremuri).

Și, ca o observație de final: ce o fi vrut să spună azi senatorul USR Radu Mihail, într-o conferință de presă de la Vîlcea, prin aceea că ”Nu poţi să te bazezi că cineva, fie el şi o persoană cu mari şanse să ajungă preşedinte, nu va avea un eveniment care să-l facă să iasă din cursă(s.n.). Deci, nu poţi să-ţi pui banii pe un cap pe care nu poţi să-l controlezi, nu ştii ce e cu el. Noi vrem să ne asigurăm că avem o personalitate capabilă să fie preşedintele României, să fie pregătit, să fie în cursă şi asta e datoria pe care o avem pentru români”.

Povestea cu posibila plecare a lui Iohannis la șefia Consiliului European e încheiată de mult. La ce să se refere în acest caz USR – care nu și-a stabilit nici pe departe persoana pe care o va susține la prezidențiale – spunînd că nu îl vrea pe Iohannis pentru că ar putea avea ”un eveniment care să-l scoată din cursă”?

Ce știu, și nu spun exact, cei de la USR-PLUS? (Bogdan Tiberiu Iacob)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

18 Comentarii

 1. Filmuletul cu Basescu altoind un copil a fost difuzat parca la RealitateaTV, abia apoi la A3.

  • am corectat, m-a derutat amintirea lui razvan dumitrescu :)

   • Cazul Sorinei a pus pe tapet mafia securistă din USR, mafia securistă din justiție, mafia internațională a adopțiilor și mafia din cadrul Ambasadei SUA.
    Acest caz simpluț înlesnește muirea SRI-ului până la esofag și chiar mai jos de atât.

 2. Daca voturile vor fi numarate tot de STS, Iohannis castiga prezidentialele si daca uita sa vina din vacanta in timpul campaniei electorale. Corea de Nord, o tara atat de libera, are de invatat serios de la STS cum se castigata alegerile ”libere” in Romania. In plus, s-a inventat ”diaspora”, care poate vota ”fara numar”, daca situatia o impune.

 3. Interesanta remarca referitoare la surprizele de la prezidentiale din ultimul sfert de secol, cu exceptia episodului Iliescu-Vadim, fireste.
  As supralicita si eu cu o remarca simpla, de bun simt. Este adevarat ca un candidat al PSD nu are nicio sansa sa invinga in turul doi un candidat sustinut de fortele anti-PSD. Numai ca in acest an, Iohannis va primi numai o parte din voturile acestor forte, cealalta parte fiind primite de Barna sau Ciolos. Deci candidatul PSD va pierde 100% daca se va califica in finala, varianta castigatoare pentru Iohannis. In caz contrar, este limpede ca majoritatea alegatorilor PSD (ca si restul votantilor candidatilor eliminati) va vota impotriva lui Iohannis, mai ales daca oponentul sau este Dan Barna, un ins “neutru” la prima vedere, cea care conteaza in acest caz. In acest caz, culmea, acceptat de majoritatea comentatorilor, prima sansa apartine evident contracandidatului lui Klaus Iohannis, ipoteza ignorata in totalitate, iata, cu exceptia lui BTI. Nu este necesar niciun scandal pentru ca Iohannis sa piarda in turul II si nu este nicio surpriza, e suficient doar ca acest scrutin sa se desfasoare in liniste.

  Trec peste faptul ca Iohannis a fost presedintele de care aveam nevoie, dar care a avut ghinionul sa conduca intr-o epoca aflata in siajul lui Traian Basescu (inclusiv victoria PSD din 2016 se datoreaza fuziunii liberale si urii impotriva lui Basescu, nu geniului lui Dragnea). Trec si peste faptul ca inca 5 ani de mandat Iohannis ar fi pozitivi pentru Romania, macar ca prestigiu international si experienta a echipei prezidentiale. Problema care se pune este daca PSD intra sau nu intra in turul II.

  Dupa parerea mea, daca va fi candidata PSD (si sigur va fi), Viorica Dancila va accede cu certitudione in turul al doilea, in primul rand pentru ca Dan Barna nu va aduna in primul tur mai mult de 12-15% din voturile exprimate. Asadar, singura problema reala a sistemului la aceste alegeri este sa-i asigure dnei Dancila un mandat de lider PSD cat mai autoritar cu putinta si sa o aduca in Noiembrie in postura unui lider PSD necontestat. Prin aceasta cheie, sunt foarte utile niste maziliri de clienti nesemnificativi sau/si unul de talia lui Gabi Pandele. Statutul teleormanesc al PSD, inca ii permite.

  • exact,multi useristi voteaza iohannis, stiu cazuri. asa ca una e scorul pnl, alta e cel al lui iohannis. chiar si in turul 2 , o parte din votantii usr si pmp tot iohannis ar vota. asta o spun sondajele care au aparut pe piata deja.

  • Mai mult, in asa-zisa batalie dintre Gabi Firea si Viorica Dancila, cea din urma are in mana doua atuuri. Fiecare in parte dintre cele doua atuuri i-ar permite sa o spulbere pe Gabi Firea. In primul rand, detine functia de premier, prin care poate decide alocarea discretionara a resurselor, precum si orice schimbare in componenta establishment-ului administratiei centrale si locale (cu exceptia primarilor). In al doilea rand, Dancila detine (si) sefia partidului, ceea ce, conform statutului teleormanesc al PSD ii confera puteri nelimitate asupra supusilor, dpdv politic, de exemplu ii permite sa excluda orice dizident din partid, fie ca discutam despre Olguta, Codrin Stefanescu, utecistul Plesoianu sau Gabi Firea Pandele.
   In concluzie, Viorica Vasilica Dancila este piesa de baza si cheia victoriei lui Klaus Iohannis in alegerile din noiembrie, culmea, o piesa aflata la discretia presedintelui actual. Participarea ei in turul doi este absolut certa. Absolut toti baronii PSD se vor incolona in spatele noii sefe si vor presta cu performante maxime inca din primul tur electoral (si singurul). Nu exista niciun macar un singur pesedist (parlamentar, fruntas in teritoriu sau functionar guvernamental, inalt sau pitic, care sa nu prefere inca 18 luni linistite, de ciolan, comparativ cu o lupta interna autodistructiva si, mai ales, imprevizibila prin prisma rezultatului.
   Viorica Vasilica este, la ora actuala, cel mai tare lider PSD din istoria acestui partid. Adrian Nastase, si el PM si sef formal, il avea deasupra pe Ion Iliescu, adevaratul lider al partidului. Spre deosebire de Victor Ponta, arogant si elitist de cazarme secrete (care a cumulat si el cele doua functii), Viorica Dancila este intr-o ascendenta de neoprit in PSD si va reusi sa dreseze intreg partidul fara sa atraga impotriva sa resentimentele carora, de exemplu, unul ca Liviu Dragnea a trebuit sa le faca fata, pana ce a ajuns aproape singur in partid. Cu sprijin de acolo de unde trebuie, Viorica Dancila va reusi sa evite si slabiliunile si naivitatile unuia ca Mircea Geoana. Cu acelasi sprijin, Viorica Dancila ar putea sa realizeze si reformarea PSD, astfel incat, cu ea la timona partidului si a guvernarii, PSD sa obtina 20-25% voturi curate si adevarate la parlamentarele de la sfarsitul lui 2020

   • Franklin, Viorica Vasilica este un zero in partid, a fost votata numai ca sa nu se prelungeasca deriva PSD.Sotul ei e angajat la OMV Petrom pe o functie barosana, care nu putea fi pastrata fara sprijinul actionarului roman, adica , ai ghitit, al „baietilor cu ochi albastri”!Asa ca , PSD se va duce la vale in continuare si se va „alinia” politicilor „europene” si pretentiilor venite de la partenerii strategici…

    • Nu contest nimic din povestea cu sotul si cu „baietii”. Cunoaste toata lumea valoarea ei intelectuala, e aproape zero, intr-adevar. In partid insa, nu e deloc zero. Mai degraba partidul este zero, fata de ea. Vei vedea ca va primi nominalizarea si va intra in turul II. Vei mai vedea ca va guverna pana la alegeri. Mult mai bine decat guverneaza acum, sau decat Grindeanu sau Tudose
     Si la urma urmei, la asa partid, asa lider.

 4. Cam ce nevoie puteam avea de un escroc, membru al mafiei imobiliare din Sibiu, in plus un retardat public, numai un securist prostovan ca mine putea să remarce.

 5. Teroare impotriva electoratului roman prin aceasta ”anuntata RIUSITA ” a nazistului infractor Klaus Iohannis la presedentie din primul tur. Fals. Asa ceva nu e posibil chiar daca Iohannis si-a fabricat contracandidati pe cei mai abujecti indivizi ai politiie politice actuale, Barna, Ciolos Dancila etv.

 6. usr……au sansa ,nesperata de alianta cu PLUS

  • Și PNL a beneficiat de alianța cu PACT. Burduja a adus victoria PNL-ului.
   Nu-i puțin lucru să ai niște loaze securiste în partid. STS-ul acționează mai motivat.

 7. Bre nea Tiberiule, dar de retrocedările ilegale ale imobilelor care au aparținut organizației naziste Grupul Etnic German uitași? Păi ca să-i facă pe plac săsălăului România a încălcat „Convenţiei de Armistiţiu” și „Tratatului de pace”. Lebădă mai neagră ca asta nu cred că există!
  Dar nici asta nici faptul că a făcut trafic de copii sau că a avut 40 de dosare penale nu contează, securiștii au ordin să-l scoată din nou președinte și asta or să facă!

  • Convenţia de Armistiţiu și Tratatul de pace

 8. Este doar un circ ieftin!Iohannis va castiga fara probleme, fiindca nu are contracandidat!Lupta se da , de fapt, intre SRI si SIE care vor sa isi impuna primul-ministru :Barna sau Ciolos…

  • Iohannis ar putea câștiga fără probleme, dar dacă nu câștigă, așa zăngăne cătușele prin SRI încât ar fi nevoie de 51% din primul tur.
   Cum să atingi 51% cu un escroc retardat?

 9. […] Bogdan Tiberiu IACOB, inPolitics.ro […]

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998