CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Incendiar: tatal Robertei Anastase, ”nasul” miscarii sindicale romanesti

0 comentarii / 2427 vizualizări / 8 martie 2011

Întreaga structură a sindicatelor din România se bazează și acum, la 21 de ani de la revoluție, pe o schemă misterioasă, livrată în ianuarie 1990 de întreprinderea 1 mai din Ploiești, al cărui director era Corneliu Anastase, tatăl șefei Camerei Deputaților. ”O uriașă eroare, sau, mai corect spus, o capcană care ne-a fost întinsă de ”băieții” care au pus la cale lovitura de stat din decembrie”, spune, pentru Inpolitics, liderul sindical Dumitru Costin.

Costin afirmă că sindicatele românești sunt organizate după o schemă perfidă, menită să le țină departe de ceea ce ar trebui să fie funcționarea corectă a mișcării sindicale, o schemă care ”ne-a fost livrată abil, ca unor fraieri ce eram, în primele săptămîni de după revoluție”.
”Cînd s-au pus bazele primelor sindicate libere de după decembrie 89, ne-am confruntat cu lipsa de experiență în domeniu, relatează sindicalistul, și atunci am făcut o greșeală uriașă, care ne costă scump pînă azi. Mai exact, e vorba de preluarea pe nemestecate a unui model de organizare care fusese pus în practică, suspect de repede, la uzina 1 Mai din Ploiești, unde a apărut, pe 15 ianuarie, primul sindicat liber din România. Statutul acelui nou sindicat ne-a fost servit ca model, iar noi ne-am repezit și l-am preluat, fără să ne dăm seama că el era special conceput pentru a bloca eficiența mișcării sindicale, a îngreuna comunicarea cu membrii de sindicat șamd” spune liderul BNS.

Întrebat dacă e o simplă coincidență faptul că acel statut fusese aplicat în premieră la întreprinderea condusă de Corneliu Anastase, tatăl Robertei Anastase, cunoscut ca un om al sistemului comunisto-securist, Dumitru Costin răspunde tranșant: ”Evident că nu era o coincidență. Ne-am dat seama prea tîrziu că ”băieții” care dăduseră lovitura de stat fuseseră organizați excelent și pregătiți din timp pentru toate, inclusiv pentru apariția de sindicate libere, iar acel proiect era clar pregătit demult ca să ne fie servit la momentul oportun. Modelul de la uzina lui Anastase a fost, cum spuneam, preluat imediat de toată lumea și își produce pînă azi efectele devastatoare. Noi, la BNS, abia de cîtva timp încoace lucrăm intens la un proiect de reorganizare masivă, pentru a deveni, în sfîrșit, un sindicat modern, puternic și capabil să susțină interesele sindicaliștilor, și care să faciliteze comunicarea directă cu ei, nu prin presă, cum se întîmplă acum. Pentru că adevărul trebuie spus verde în față: ceea ce s-a obținut de la guvernanți, indiferent care, în ultimii 20 de ani, la nivel sindical, s-a obținut nu prin forța mișcării sindicale, ci prin felul cum au știut să se descurce liderii acesteia, mai prin negocieri cu partide, mai prin promovarea unor reprezentanți în parlament șamd. Or, toate aceste realizări ar fi trebuit să se bazeze nu pe negocieri mai mult sau mai puțin discrete, ci pe mișcări de stradă adevărate, cum sunt în occident, în care sute de mii și milioane de oameni ies în stradă și își cer drepturile” mai spune Costin. (Bogdan Tiberiu Iacob)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998