CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

UPDATE: Incep sa se limpezeasca misterele anului electoral 2016

10 comentarii / 6165 vizualizări / 8 ianuarie 2016

Se întîmplă lucruri tot mai interesante, unele de-a dreptul stranii, în ultimele cîteva săptămîni, care pun pe jar observatorii politici autohtoni. Declarații enigmatice, decizii la fel, plus făgăduieli ferme care răstoarnă cam tot ce se anticipa la un moment dat. Paradoxal, analizînd dintr-o anume perspectivă situația, elementele încep, de fapt, să se lege și să contureze un viitor cel puțin spectaculos. Chiar dacă nu pe de-a-ntregul surprinzător.

O primă remarcă: în prag de an electoral fierbinte – poate cel mai fierbinte – marile forțe ale politicii, PSD și PNL, ambele în mare suferință, par de-a dreptul paralizate. O liniște suspectă, o apatie fără precedent. Finalurile anilor pre-electorali au fost întotdeauna încinse la roșu: negocieri de mari alianțe, măsuri organizatorice, strategii de luptă, finalizarea listelor de candidați, cel puțin pentru locale șamd. Nimic din toate acestea nu răzbate în acest moment.

PSD, sub Dragnea, s-a blegit de tot, e inexistent ca partid de opoziție. Temele de atac, mingile ridicate involuntar la fileu de către noua guvernare trec pe lîngă ca el ca expresul prin gara Ciulnița.
În alte vremuri, scandalul Biriș ar fi ridicat toată oastea pesedistă la bătălie, ca să dăm doar un exemplu.
Nu se mai aude un sunet despre reorganizarea, despre reforma promisă de Dragnea în vară, despre candidații partidului, care trebuiau bătuți în cuie pînă pe 1 decembrie.
Nu se știe nimic despre politica de alianțe a partidului: cu sau fără UNPR?

Singurele știri care mai vin țin de relația încordată între Victor Ponta și actuala conducere, o desprindere a acestuia de partid fiind tot mai invocată. Numai că asta ar însemna în mod clar o sciziune, fostul premier avînd, și el, destui susținători. Exact ce îi trebuie PSD, o ruptură în debutul anului electoral. Nimeni nu pare îngrijorat, însă, în frunte cu Dragnea, la fel de dispărut în acțiune precum Iohannis. Prin Brazilia, cum se aude.

PNL nu stă mai bine, ba chiar dimpotrivă. Nimic despre viitorii candidați, dispute majore pe unele candidaturi, fractură pe linia PNL-PDL în interior, o conducere depersonalizată și fără mesaje coerente. Partidul e și la putere și în opoziție, dar nu e nici cal, nici măgar. Am vorbi de absența unei doctrine, după trecerea la populari, dar PNL nu are nici măcar site. Cel mai grav, se zvonește intens că, la un moment dat, partidul va fi preluat de Dacian Cioloș și de alți oameni din actualul guvern.

Ca să fie ciudățeniile depline, nume sonore din partid încep să anunțe public refuzul clar de a constitui anumite alianțe pentru viitoarea guvernare.

Într-un interviu apărut ieri, președintele Alina Gorghiu exclude orice înțelegere politică cu PSD, iar a doua zi, Cristian Bușoi, candidatul de primar general, pune pe lista neagră și PMP.
A face liste negre de acest tip în anii electorali e o gafă de începător, după orice manual de politologie.
Ne aducem aminte cum PD își trecuse chiar și în statut interdicția de a colabora cu PSD, dar ea a dispărut misterios la momentul potrivit, permițînd formarea cabinetului PDL-PSD, în 2008.

De ce își îngreunează PNL de unul singur viitorul? La urma-urmei, nimic nu îl obligă să discute despre alianțele de guvernămînt înainte de alegeri; în plus, ce te faci dacă interesul național chiar reclamă o alianță din seria celor nepermise, pentru a nu se arunca țara în haos ori în alegeri anticipate?
Dreapta și stînga pot coabita la guvernare în țări precum Germania, dar nu și în România?

Atitudinile PSD și PNL sunt greu de explicat, prin prisma regulilor politicii tradiționale.
Ele capătă sens, însă, într-o altă abordare.
Mult diferită de cea ”normală”.

Ieri, se știe deja, premierul Cioloș a făcut o promisiune tăioasă, în timpul vizitei în Germania, potrivit căreia nu va candida în alegeri și nici nu se va înscrie în vreun partid politic.

Un anunț complet împotriva curentului din țară, unde înregimentarea sa politică e considerată o chestiune de maxim cîteva luni. Inclusiv autorul acestor rînduri, anul trecut, plasa momentul respectiv, după alegerile locale din vară, atunci cînd un congres în PNL va fi inevitabil.

Marea întrebare e, totuși: și dacă Cioloș nu minte? Dacă el va rămîne în afara politicii pînă la alegeri, chiar dacă un congres al PNL va avea loc în vară, alegînd o altă conducere?

Mai întîi de toate, să observăm cadrul extrem de solemn al promisiunii: într-o vizită oficială de prim rang, în Germania, după o întîlnire cu Angela Merkel, și în fața reprezentanților diasporei, adică acea forță care l-ar fi făcut președinte pe Iohannis, punînd bazele fenomenului ”un altfel de politică”.

Dacă ținem cont de infertilitatea vizitei, per ansamblu, una în care au abundat platitudinile și truismele, mai ales în discursul lui Merkel, am putea spune că acest anunț e cel mai important element al primei deplasări externe a premierului.

S-ar putea ca el să fie serios.

Ba chiar istoric.

Pentru că, în opinia noastră, el deschide drum unei variante prea puțin luate în serios pînă acum, deși a mai fost invocată în media. Aceea a păstrării lui Cioloș ca premier și după 2016.
În fruntea unui guvern similar, de miniștri tehnocrați în amestec cu oameni de partid low-profile.

Și atunci ce rost mai au alegerile?

Bună întrebare.

Același rost pe care l-au avut și în 2012, unde două partide și-au atras grosul voturilor electoratului, lucru care nu le-a împiedicat să accepte, ulterior, suspect de ușor, plasarea pe tușa politicii în favoarea unui guvern care nu reprezintă pe nimeni.

Pentru ca Cioloș să rămînă premier nu trebuie să fie îndeplinită decît o condiție.
Aceea ca, exact ca și după demisia lui Ponta, marile partide să meargă la Cotroceni individual, nu în alianță cu altele, și să propună fiecare cîte o figură de premier. Cum niciun partid autohton nu va avea majoritatea, Iohannis va avea, din nou, drum deschis pentru nominalizarea pe care o crede de cuviință.

Aici se ascunde, probabil, cheia anunțului făcut de Gorghiu & Bușoi în ultimele zile, privind refuzul unor alianțe de guvernare.
Ca și ezitările PSD tot pe tema unor eventuale alianțe.
Ele știu de pe acum ce rol au de jucat.

Două grupări puse, deja, cu botul pe labe de ofensiva DNA și a serviciilor, se înscriu controlat într-o piesă în care elementul politic va fi extras în mare măsură și din viitoarea guvernare.

Într-o țară în care politizarea a cotropit pînă și fotbalul ori artele, probabil că singura soluție care se mai întrevede în anumite cercuri înalte – mai ales externe – e o perioadă de cîțiva ani în care președintele să fie mai mult decorativ, iar partidele politice să fie scoase artificial de la guvernare, prin tot felul de subterfugii, răstimp în care să se producă o amplă ”dezintoxicare”.

Iar locul politicienilor să fie luat de așa-ziși tehnocrați.
Nici nu e de mirare că un analist de casă al puterii scria, zilele trecute, că în 2016 alegerile locale și parlamentare sunt ”neinteresante” în raport cu adevăratele evenimente, care ar fi schimbările din CSM, DNA, Parchetul General, ICCJ, CCR, conducerile unor servicii secrete șamd.
Asemenea articole se vor înteți cu vremea, pentru a obișnui opinia publică, încetul cu încetul, cu noua paradigmă.

Dreptul poporului de a-și alege conducătorii cade pe locul doi în raport cu mecanismele instituțiilor de forță.
Cu adevărat ”un altfel de politică”.

O fi bine, o fi rău?

Depolitizarea României e un fenomen dezirabil, categoric.
Pe de altă parte, forțarea unor tranziții poate avea adesea efecte negative, chiar contrare.
Va avea ”prohibiția” politică mai mult succes decît prohibițiile la alcool din anumite perioade?
Va reuși ”experimentul” Cioloș ori va crea și mai mult haos într-o țară și așa confuză la extrem? (Bogdan Tiberiu Iacob)

 

UPDATE: La doar o zi după apariția acestui material, a venit o primă confirmare interesantă. Aflată la Sinaia, la școala de iarnă a TNL, președintele Alina Gorghiu extinde lista partidelor cu care PNL nu va face vreo alianță, adăugînd și MP. „Am văzut interpretări mai mult decât tendențioase legate de o apropiere a PNL de MP, de Băsescu și așa mai departe. (…) Ca să respingi sau să accepți o alianță post electorală cu un partid indiferent cum se numește acel partid, este nevoie ca partidul respectiv să aibă în primul rând rezultate, adică să intre în Parlament. Eu cred că MP-ul condus de Traian Băsescu va avea în mod cert rezultate mult mai slabe decât cel condus de Elena Udrea. Dincolo însă de aceste calcule matematice, vă răspund ferm, ca să nu mai existe alte interpretări, că PNL este incompatibil cu Traian Băsescu”, a declarat Gorghiu, plasîndu-se pe aceeași linie cu Cristian Bușoi. Semn clar că la mijloc e vorba de o strategie bine pusă la punct și nu de declarații de orgoliu, la întîmplare.

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

10 Comentarii

  1. „experimentul” tinerilor frumosi and liberi a creat deja rau, si va mai urma. Masa de manvra .. nici nu stiu ce au facut. Vom vedea insa cu totii, de fapt unii vedem deja. Hai, vine austeritatea basaului, e veinta deja

  2. Inainte de ’89 securitatea era instrumentul de temut al lui Ceausescu (un lider, orice s-ar zice, national), avand, dupa cum ne amintim, chiar o componenta desemnata drept „patriotica”. Acum serviciile secrete si de forta sunt populate cu cozi de topor pusi in slujba strainatatii care ne va transforma, mai repede decat ne asteptam, dintr-o colonie profitabila intr-un morma de gunoi poluat, adica un stat esuat.

  3. aceasta varianta va fi folosita in cazul in care la alegerile parlamentare nu se va repeta figura cu ,,diaspora” astfel incit pnl sa cistice ,,zdrobitor” alegerile…dar avind in vedere ca emanatii bruxell-ului sint de preferat pnlistilor,inclin sa cred ca diaspora va fi ,,activata ”doar cit sa le ofere un scor cit de cit onorabil adica citeva voturi in plus fata de psd,dar fara sa le ofere majoritate si atunci intervine scenariu -fara aliante” pe care il proclama pnl si eforturile depuse de dragnea de a rupe aliantele cu unpr si alde pentru ca fanariotii sa ,,se sacrifice” si sa ramina in continuare la guvernare…
    mi-e sila !si marea adunare vota la comanda,dar macar nu ne costa o groaza de bani

  4. […] Sursa: inpolitics.ro […]

  5. Ce se intampla in Romania trebuie interpretat in cheia razboiului cu Rusia. Ramas singurul aliat al SUA in sud-estul UE, Romania nu poate fi lasata de capul ei, pentru ca ar putea intoarce armele, mai ales ca exista un puternic curent anti-american si anti-european in randul populatiei.

  6. Din Germania era la stiri ca se asteapta inca 10 milioane de refugiati.Shenghenul se inchide pentru amaratii aia de refugiati.Vor fi pusi majoritatea cam in Europa de est,cum au facut romanii cand au adus colonisti in Oltenia.Pentru asta trebuie blocata orice opozitie a nativilor,bine organizata politic,adica anulate partidele, BORul,sefii de nationalitate straina, tzigani, nemti,etc.Sunt deja date legile prin care se poate santaja si controla cetatenii la sange.Aceste legi afecteaza supravietuirea la subzistenta,cum era si aia cu cainii ciobanesti care preveneau posibilitatea furturilor de animale domestice.Deci se creaza debandada totala ca cetatenii sa fie neputinciosi in a se opune colonizarii fortate a refugiatiilor.Ba mai mult,inpinsi de diversionisti(ovrei),pe fondul saraciei si ignorantei (romanii au avut granitele inchise mult timp si nu au luat contact cu alte civilizatii, religii), a invidiei, etc., s-ar putea ca nativii sa se incaierein conflicte directe cu refugiatii. Numai bine ca sa fie decimati acesti refugiati spre satisfactia judanilor care de fapt au pus la cale toate razboaiele din ultimele 500 de ani.A se vedea cum si Martin Luther a scris o brosura cum judanii sunt un pericol foarte mare pentru europeni si ca nici el nu i-a putut integra in sistemul social-religios creat de el, cu toata forta si charisma lui iesite din comun. Nu uitati ca judanii au omorat pe profetul crestinismului si pe cel al islamismului .In tara noastra ortodoxia este ca si distrusa,tot de ei cu fratiile lor sataniste.

  7. Judanii sefi in vest(au preluat controlul guvernelor) au introdus banii de hartie pe care recent au inceput sa ii tipareasca in cantitati mari de tot,adica fura legal fara munca din averea statelor.Au nevoie de bani foarte multi pentru razboaiele lor de distrugere si incropirrea a imperiului lor.Daca era aurul ca rezerva monetara,asta era cam greu cu multiplicarea ca nu se poate fabrica acest metal pretios.Dar cu banii de hartie e usor cu furtisagul pe cale legala.Chiar Martin Luther in secolul 16. scrie cum judanii umblau dupa aur si argint cu disperare.Deci au inceput sa adune ca harciogii de mult timp rezerve secrete de metale pretioase pentru a manevra din umbra Europa spre dezastru.Asa fac si azi,tot aduna aur in secret, ba mai au si bomba nucleara, iar cand le vine lor bine o sa dea lovitura la dolarul amercan si o sa puna moneda lor globalista.Deja au adunat in Izrael toate documentele de evidenta a pop ulatiei europene impreuna cu acte de proprietate,cica stau acolo la pastrare mai in siguranta decat la noi.Izraelul nu e membru al Uniunii Europene! Ala Abraham cand era ministru la interne a facut asta si a dat toata arhiva de evidenta a pop ulatiei judanilor direct in Izrael

  8. Asta cu posibilitatea de razboi a marilor puteri pe teritoriul Romaniei este vrajeala ca sa sperie lumea si sa nu se rascoale contra refugiatilor care vor fi adusi in numar mare in viitor.Shenghenul a fost infintat cu acest scop ca sa controleze imigratia pe teritoriul europei de vest.Marii licurici de est si vest tin tara noastra in sandvici presat , de aia au omorat si pe Vadim saracu.Izraleii duc pe arabi la extinctie.

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998