CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Incredibil: ambasada Frantei a mintit romanii in scandalul ANPC

10 comentarii / 7572 vizualizări / 8 decembrie 2021

O bombă de proporții pică în parlamentul României: conform unui răspuns oficial al ministrului Economiei, Virgil Popescu, ambasada Franței a mințit prin omisiune în mega-scandalul de luna trecută privind amendarea marilor retalieri franco-germani de către ANPC, soldată cu demiterea șefilor instituției pomenite și ai ANSVA. Mai exact, ambasadoarea a dezmințit informația presiunilor asupra guvernului, în timp ce ministrul Economiei le confirmă oficial.

Reamintim faptele: la începutul lunii trecute, în presă a explodat informația că ambasada Franței a reacționat în scandalul amendării unor mari retalieri franco-germani (Carrefour, Kaufland, Lidl, Auchann șamd) de către ANPC după identificarea a numeroase probleme sanitare care puneau în pericol sănătatea clienților.

Pe 4 noiembrie, se titra, spre exemplu, că ambasada Franței s-a scandalizat și a bătut cu pumnul în masa guvernului în privința controalelor ANPC și ANSVA, care pînă atunci ocoliseră cu grijă marii retaileri internaționali.

Pe 8 noiembrie, Laurence Auer, ambasadoarea Franței, a răspuns la solicitarea Asociaţiei Pro Consumatori cu privire la articolele din presă referitoare la o întâlnire ce ar fi avut loc în data de 4 noiembrie 2021 la Ministerul Economiei între Domnia Sa şi reprezentantul ANPC, Mihai Culeafă pe tema controalelor realizate de ANPC în unele magazine ale societatilor comerciale Cora, Carrefour si Auchan, potrivit unei postări afişate pe pagina de Facebook a asociaţiei.

Iată răspunsul Ambasadei:

”Domnule Preşedinte,
Ambasada Franţei este la curent cu zvonurile apărute în presă, pe care ni le-aţi semnalat. Doamna Ambasadoare Laurence Auer nu se află în prezent în România, prin urmare nu a avut cum să participe la vreo întâlnire cu reprezentanţi ai ministerului Economiei. În plus, această Ambasadă nici nu a solicitat, nici nu a avut recent vreo întrevedere cu Autoritatea naţională pentru protecţia consumatorilor.”

Cam în aceeași perioadă, AUR, prin deputatul Ringo Dămureanu, adresează o interpelare parlamentară ministerului Economiei, în care cere informații despre întîlnirea invocată în presă cu reprezentanții ambasadei franceze.
Răspunsul vine în aceste zile și e năucitor: ministerul confirmă informațiile din presă și dă peste cap minciunile ambasadei.

Ce se arată în răspunsul ministrului Virgil Popescu:

”Reprezentanții Ambasadei Franței la București au solicitat în data de 29 octombrie o scurtă întrevedere între dl.ministru Virgil Popescu și dl.Pierre Lignot, consilierul economic al amnbasadei Franței, împreună cu reprezentanții principalelor companii franceze de retail prezente în țara noastră.

Temele de discuție propuse de partea franceză au fost:

– importanța economică și contribuția sectorului de retail francez pentru economia noastră
– impactul măsurilor sanitare asupra sectorului de retail și asupra economiei românești
– propunerea unor măsuri concrete care să concilieze atît restricțiile sanitare cît și accesul în magazine pentru toți clienții, vaccinați ori nevaccinați, autorizarea unor culoare de acces.

Întrevederea fost stabilită pentru joi, 4 noiembrie, 2021. Însă, aceasta nu a mai avut loc deoarece în dimineața zilei reprezentanții ambasadei Franței la București au anunțat telefonic anularea întrevederii”.

Absolut halucinant.

Avem confirmarea oficială de la cel mai înalt nivel a faptului că reprezentanții marilor retaileri amendați de ANPC și ANSVA s-au plîns ambasadei Franței, care a antamat imediat o întrevedere cu ministrul Economiei, iar punctajul discuției confirmă că problema consta în măsurile sanitare luate împotriva lanțurilor de magazine. În plus, discutarea impactului retailerilor asupra economiei României aduce destul de mult cu o formă de presiune vecină cu șantajul.

La fel de limpede e și motivul anulării intempestive a întrevederii: tocmai apariția în presa zilei de 4 noiembrie a informațiilor privind presiunile franceze asupra guvernului României.

Oricum ar fi, răspunsul ministerului Economiei relevă clar că ambasadoarea Franței a mințit, prin omisiune, dar nu mai puțin grosolan, în comunicatul oficial atunci cînd a spus că ambasada nu a solicitat vreo discuție cu ANPC și a vorbit de ”zvonuri”. Explicabil, atît timp cît ambasada a mers direct la vîrful ministerului Economiei și nu a ținut să se încurce cu mărunțeii de la ANPC, aflați în subordinea ministerului. O întrevedere despre care doamna Auer nu a suflat o vorbă. (Bogdan Tiberiu IACOB)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

10 Comentarii

 1. Daca li se permite. Nici un ambasador nu a fost pus la locul lui cand a fost obraznic , de catre slugile romanesti. Slugile stau in genunchi in fata oricarui strain. Halal.

 2. D’accord! Absolutement. Numai in tara lor nu sunt atat de indrazneti domnii de la ambasade. In Ro li se permite orice, cred ca s-au plictisit si ei de inchinaciunile unora.

 3. eu zic ca si Ciolos a pus si el umarul acolo si i-a ajutat pe aia .. I-a ajutat pe aia, adica Carrefour, Auchan, ambasada Frantei, nu pe romani!

 4. Ce îți doresc eu ție, dulce Colonie!?

  • dragos ai dreptate sintem o mega colonie erdogan ia linistit in 24 ore pe cei 10 ambasadori are oua nu ca puturosul din deal

 5. Multe salutari la doamna frantuzoaica!
  ..si la Clotilda si la ea..si la ea, sigur ca da..

 6. Snoava urmatoare este un banc de pe vremuri.
  Se zice ca pe aeroport, la Moscova, atunci cand fiecare sef de stat est-european si comunist pleca spre tara sa, acestia s-au intalnit, toti purtand paltoanele de astrahan primite cadou de la Brejnev. Toti au ras de Nicu C. pentru ca al lui era diferit, pana la glezne, in timp ce toti ceilalti le aveau ,oderne, pana la genunchi. „La urma” a ras de fapt Nicu C., explicandu-le slugilor ca, spre deosebire de el, acestia stateau in genunchi si asa li s-au luat masurile.
  Se stie si cum au sfarsit toti chematii la ordin atunci: unul – ca un erou, a murit pentru tara lui, ceilalti cu o pensioara si in anonimat, ca si regele-abdicat (care putea/trebuia sa moara pentru tara sa, nu sa abdice („Dar sa nu-i spuneti mamei mele, va rog.”) pentru o pensie de 20,000 usd, platita de statul pe care l-a parasit!).
  Dumnezeu sa ne ajute tuturor! Bineinteles ca si lor, asupritorilor si cotropitorilor din toata lumea!

 7. Sunt singur care reprezint o organisatie de Consumatori din province, Iasi care a luat atitutudine fata de obraznicia Ambasadoarei careia I-am trimis o adresa prin care să-si incheie onorabil misiunea, sau poate să desfiinteze ANPC ca să vanda ie orice “Rahat” să-si faca ei profit fara să ii mai controleze vreo autoritate. Am cerut lui Werner să ridice acreditarea si să o expulzeze pentru AMESTEC in treburile interne . Fara raspuns am cerut si primit acordul să protestez la Ambasada in fiecare marti din nov, dec, si ianuarie 2022 de la Ora 10,00 la 11,00 si la Cotroceni tot marti de la orA 12,00 la 13,00. Am cerut sprijin de la partidul AUR si am fost refuzat să trimita voluntari. 0742/849646

 8. Nu este nimic de comentat !
  Nu stiu ei sa ceara cat sunt dispusi slugoii, care ne conduc, sa dea !

 9. Fara romanii cretinizati si impingatori de carucioare nimic nu ar fi fost posibil.In secunda doi toate lagarele astea fasciste numite supermarketuri ca sunt frantuzesti,germane,austriece sau altele ar fi trebuit sa fie goale si sa inchida.Ce sa te faci cu prostul roman fudul care trece pe lnga piata taraneasca si merge acolo ca sa il vada lumea pe facebook.Cappre raioase si cu coada sus

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998