CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Intelligence-ul american avertizează: Moscova va încerca să influențeze alegerile din SUA

0 comentarii / 2017 vizualizări / 14 martie 2024

Raportul de evaluare anuală a comunității de informații din SUA asupra amenințărilor, dat de curînd publicității, avertizează, între altele că Moscova vede alegerile din SUA ca pe niște oportunități și că va încerca să influențeze alegerile în moduri care să îi susțină cât mai bine interesele și obiectivele. Prezentăm mai jos capitolul dedicat Rusiei, celelate state analizate drept amenințări fiind China, Iran și Coreea de Nord.

RUSIA
Activități regionale și globale
Războiul de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei a provocat pagube uriașe pe plan intern și extern, dar Rusia rămâne un adversar rezistent și capabil într-o gamă largă de domenii și caută să își proiecteze și să își apere interesele la nivel global și să submineze Statele Unite și Occidentul. Consolidarea legăturilor Rusiei cu China, Iranul și Coreea de Nord pentru a-și consolida producția de apărare și economia reprezintă o provocare majoră pentru Occident și pentru parteneri. Rusia va continua să își urmărească interesele în moduri competitive și, uneori, conflictuale și provocatoare și va face presiuni pentru a influența, în diferite grade, alte țări din spațiul post-sovietic.

• Este aproape sigur că Rusia nu dorește un conflict militar direct cu forțele SUA și NATO și va continua activitatea asimetrică sub ceea ce consideră a fi pragul unui conflict militar la nivel global. Președintele Vladimir Putin crede probabil că Rusia a zădărnicit eforturile Ucrainei de a recuceri un teritoriu semnificativ, că abordarea sa de a câștiga războiul dă roade și că sprijinul Occidentului și al SUA pentru Ucraina este limitat, în special în lumina războiului dintre Israel și HAMAS.

• Putin a dat peste cap relansarea geopolitică, economică și militară a Rusiei și i-a afectat reputația internațională prin invazia pe scară largă a Ucrainei. Cu toate acestea, Rusia pune în aplicare politici de atenuare a acestor costuri și valorifică relațiile externe pentru a minimiza daunele legate de sancțiuni și pentru a-și reconstrui credibilitatea ca mare putere.

• Angajamentul economic profund al Moscovei cu Beijingul oferă Rusiei o piață majoră pentru produsele sale energie și produse de bază, o mai mare protecție împotriva sancțiunilor viitoare și un partener mai puternic în lupta împotriva Statelor Unite. China este de departe cel mai important partener comercial al Rusiei, comerțul bilateral urmând să ajungă la peste 220 de miliarde de dolari în 2023, depășind deja cu 15% volumul lor total record din 2022.

Moscova va continua să folosească toate sursele aplicabile ale puterii naționale pentru a-și promova interesele și pentru a încerca să submineze Statele Unite și aliații săi, dar, în acest sens, se confruntă cu o serie de provocări, cum ar fi îndepărtarea de piețele și tehnologiile occidentale și pierderea de capital uman. Aceasta va merge de la utilizarea energiei pentru a încerca să forțeze cooperarea și să slăbească unitatea occidentală în ceea ce privește Ucraina, până la intimidarea militară și de securitate, influența malignă, operațiunile cibernetice, spionajul și subterfugiile.

• PIB-ul Rusiei se află pe o traiectorie de creștere modestă în 2024, dar competitivitatea sa pe termen lung s-a diminuat în comparație cu perspectivele de dinainte de război. Rusia a majorat cheltuielile sociale, ceea ce probabil a redus reacția publică, și a crescut impozitele pe profit, ceea ce a oferit o mai mare flexibilitate bugetară și opțiuni de finanțare.

• Moscova a reușit să redirecționeze cu succes cea mai mare parte a exporturilor sale de petrol pe cale maritimă și, probabil, vinde volume semnificative peste plafoanele de preț ale țițeiului și produselor rafinate stabilite de G-7, care au intrat în vigoare în decembrie 2022 și, respectiv, februarie 2023 – în parte pentru că Rusia utilizează din ce în ce mai mult opțiunile non-occidentale pentru a facilita redirecționarea celei mai mari părți a exporturilor sale de petrol pe cale maritimă și pentru că prețurile globale ale petrolului au crescut anul trecut.
• Rusia va păstra o influență semnificativă în domeniul energiei. În prima jumătate a anului 2023, Rusia era încă al doilea mare furnizor de gaze naturale lichefiate pentru Europa și a anunțat reducerea exporturilor sale de țiței ca parte a angajamentului său OPEC+.
• Rusia compensează declinul relațiilor sale cu Occidentul prin extinderea legăturilor cu China, Iran, Coreea de Nord și țările cheie din Sudul Global.

• Eforturile reînnoite ale Armeniei, Moldovei și ale unor state din Asia Centrală de a căuta parteneri alternativi subliniază modul în care războiul a afectat influența Moscovei, chiar și în spațiul post-sovietic.
Lipsa de voință a Rusiei de a cheltui resursele și capitalul politic pentru a împiedica Azerbaidjanul să recucerească Nagorno-Karabah de la etnicii armeni printr-o ofensivă militară în septembrie 2023 subliniază modul în care războiul din Ucraina a slăbit rolul Moscovei ca arbitru de securitate regională.

Conflictul din Ucraina

Așa-numita operațiune militară specială a Rusiei împotriva Ucrainei a generat costuri majore și de durată pentru Rusia, nu a reușit să obțină subjugarea completă a Ucrainei pe care Putin a urmărit-o inițial și a mobilizat Occidentul pentru a se apăra împotriva agresiunii rusești. Rusia a suferit mai multe pierderi militare decât oricând după cel de-al Doilea Război Mondial – aproximativ 300.000 de victime și mii de tancuri și vehicule blindate de luptă.

• Armata rusă s-a confruntat și va continua să se confrunte cu probleme de uzură, deficit de personal și probleme de moral, deși dependența sa de mine, de pozițiile defensive pregătite și de focurile indirecte a ajutat-o să atenueze ofensivele Ucrainei în 2023.

• Cu toate acestea, acest impas joacă în favoarea avantajelor militare strategice ale Rusiei și schimbă din ce în ce mai mult situația în favoarea Moscovei. Industria de apărare a Rusiei își intensifică semnificativ producția unei panoplii de arme de atac cu rază lungă de acțiune, muniții de artilerie și alte capacități care îi vor permite să susțină un război de intensitate ridicată, dacă este necesar. Între timp, Moscova a înregistrat câștiguri continue și progresive pe câmpul de luptă de la sfârșitul anului 2023 și beneficiază de incertitudinile privind viitorul asistenței militare occidentale.

Militar

Forțele militare ale Moscovei se vor confrunta cu o recuperare de mai mulți ani după ce au suferit pierderi importante de echipamente și personal în timpul conflictului din Ucraina. Moscova se va baza mai mult pe capacitățile nucleare și de contra-spațiu pentru disuasiune strategică, în timp ce se străduiește să își reconstruiască forța terestră. Cu toate acestea, forțele aeriene și navale ale Rusiei vor continua să ofere Moscovei anumite capacități de proiecție a puterii globale.

• Planurile anunțate de Moscova de a-și extinde masiv forțele terestre aproape sigur nu vor fi îndeplinite, dar, cu toate acestea, în timp, vor avea ca rezultat o armată mai mare, chiar dacă nu mai bună din punct de vedere calitativ. Rusia a reușit să recruteze cu succes un număr record de personal înrolat prin contract, oferind beneficii semnificative și manipulând propaganda despre războiul din Ucraina. Creșterile continue ale cheltuielilor pentru apărare vor oferi probabil suficiente fonduri pentru a crește treptat efectivele fără ca Moscova să fie nevoită să recurgă la mobilizarea rezerviștilor.

Societăți militare și de securitate private și activități paramilitare din Rusia
Rusia se va baza pe companiile militare și de securitate private (PMSC) și pe grupurile paramilitare pentru a-și atinge obiectivele pe câmpul de luptă din Ucraina, pentru a spori forțele rusești, pentru a transporta arme și a antrena luptători, pentru a ascunde mâna Moscovei în operațiuni sensibile și pentru a proiecta influența și puterea în Orientul Mijlociu și în Africa.

WMD (Arme de distrugere în masă)

Rusia va continua să își modernizeze capacitățile în materie de arme nucleare și menține cel mai mare și cel mai divers arsenal de arme nucleare. Moscova consideră capacitățile sale nucleare necesare pentru menținerea descurajării și pentru a-și atinge obiectivele într-un potențial conflict împotriva Statelor Unite și a NATO și consideră că acestea sunt garantul suprem al Federației Ruse.

• Incapacitatea Rusiei de a obține victorii rapide și decisive pe câmpul de luptă, împreună cu atacurile ucrainene în interiorul Rusiei, continuă să stârnească îngrijorarea că Putin ar putea folosi arme nucleare. În 2023, Putin și-a promovat public disponibilitatea de a muta arme nucleare în Belarus, ca răspuns la o solicitare de lungă durată din partea Minskului.

• Moscova va continua să dezvolte rachete cu rază lungă de acțiune cu capacitate nucleară și sisteme de lansare subacvatică menite să penetreze sau să ocolească apărarea antirachetă a SUA. Rusia își extinde și modernizează setul său mare și divers de sisteme non-strategice, capabile să transporte focoase nucleare sau convenționale, deoarece Moscova consideră că astfel de sisteme oferă opțiuni pentru a descuraja adversarii, a controla escaladarea unor potențiale ostilități și a contracara forțele convenționale americane și aliate.

Rusia va continua să reprezinte o amenințare CBW (Arme chimice și biologice). Institutele științifice din această țară au cercetat și au dezvoltat capacități CBW, inclusiv tehnologii de livrare a agenților CBW. Rusia păstrează un program nedeclarat de arme chimice și a folosit arme chimice de cel puțin două ori în ultimii ani: în tentative de asasinat cu agenți neurotoxici Novichok, cunoscuți și sub numele de agenți de generația a patra, împotriva liderului opoziției ruse Aleksey Navalny în 2020 și împotriva cetățeanului britanic Serghei Skripal și a fiicei sale Iuliya Skripal pe teritoriul Regatului Unit în 2018.

Cyber

Rusia va reprezenta o amenințare cibernetică globală de durată, chiar dacă acordă prioritate operațiunilor cibernetice pentru războiul din Ucraina. Moscova consideră că perturbările cibernetice reprezintă o pârghie de politică externă pentru a influența deciziile altor țări și își perfecționează și utilizează în mod continuu capacitățile de spionaj, de influență și de atac împotriva unei varietăți de ținte.

• Rusia își menține capacitatea de a viza infrastructura critică, inclusiv cablurile subacvatice și sistemele de control industrial, atât în Statele Unite, cât și în țările aliate și partenere.

Operațiuni de influență malignă
Rusia va rămâne o amenințare serioasă din cauza eforturilor sale de amploare de a încerca să divizeze alianțele occidentale, de a submina poziția globală a SUA și de a semăna discordie internă, inclusiv în rândul alegătorilor din Statele Unite și al partenerilor americani din întreaga lume. Războiul Rusiei din Ucraina va continua să ocupe un loc important în mesajele sale.

• Moscova vede alegerile din SUA ca pe niște oportunități și a desfășurat operațiuni de influență timp de decenii și chiar recent, până la alegerile de la mijlocul mandatului din SUA din 2022. Rusia are în vedere modul în care rezultatele electorale din SUA în 2024 ar putea avea un impact asupra sprijinului occidental acordat Ucrainei și probabil că va încerca să influențeze alegerile în moduri care să îi susțină cât mai bine interesele și obiectivele.

• Agenții de influență ai Rusiei și-au adaptat eforturile pentru a se ascunde mai bine și ar putea utiliza noi tehnologii, cum ar fi inteligența artificială generativă, pentru a-și îmbunătăți capacitățile și a ajunge la publicul occidental.

Spațiul
Rusia va rămâne un concurent important în domeniul spațial, în ciuda dificultăților pe care le va întâmpina din cauza efectelor sancțiunilor internaționale suplimentare și a controalelor la export, a problemelor interne din sectorul spațial și a concurenței tot mai tensionate pentru resursele programului în Rusia. Moscova acordă prioritate activelor critice pentru securitatea sa națională și integrează serviciile spațiale – cum ar fi comunicațiile, poziționarea, navigația și sincronizarea, precum și ISR.

• Moscova își folosește sateliții săi civili și comerciali de teledetecție pentru a suplimenta capacitățile militare și a avertizat că infrastructura comercială a altor țări din spațiul cosmic folosită în scopuri militare poate deveni o țintă legitimă.

• Rusia continuă să își antreneze elementele spațiale militare și să pună în practică noi arme antisatelit pentru a perturba și degrada capacitățile spațiale ale SUA și ale aliaților. Rusia își extinde arsenalul de sisteme de bruiaj, arme cu energie dirijată, capacități pe orbită și rachete ASAT la sol, concepute pentru a viza sateliții americani și aliați.

• Rusia investește în arme EW (Război electromagnetic) și în arme cu energie dirijată pentru a contracara mijloacele occidentale de pe orbită și continuă să dezvolte rachete ASAT terestre capabile să distrugă ținte spațiale în LEO.

Provocări

În timp ce Putin prezintă eșecul revoltei Wagner din iunie 2023 ca pe o dovadă că societatea rusă este unită în spatele conducerii sale, el continuă să se confrunte cu provocări interne, inclusiv sprijinul elitelor, presiunea economică și povara războiului din Ucraina.

• Probabil că Moscova trebuie să găsească un echilibru între creșterea cheltuielilor militare și nevoia de venituri suplimentare, fără a supraîncărca firmele private și cele susținute de stat sau publicul rus cu costurile războiului. Rusia se confruntă cu probleme pe termen lung, printre care se numără lipsa investițiilor străine, în special în sectorul său energetic. (Bogdan Tiberiu Iacob)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

STRTIME=1662721998