CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Interpreții sunt buni? Melodia e greșită?

1 comentariu / 2558 vizualizări / 9 iunie 2016

Interesantă afirmația lansată, în spațiul public, de domnul Crin Antonescu. Și poate plină de tâlc. Acesta îi apra pe cei doi copreședinți și face, în schimb, o afirmație enigmatică. Cum că interpreții sunt buni, dar melodia e greșită. Se referă, desigur, la politica din ultima vreme a PNL. Și la consecințele acesteia.
Mă hazardez în a încerca o interpretare. Dacă domnul Crin Antonescu susține că nu este deloc obligatoriu ca cei doi copreședinți să demisioneze și își întărește argumentele elogiind-o pe Alina Gorghiu pentru talentul ei de tânăr politician și ridicându-i o veritabilă statuie lui Vasile Blaga pentru virtuțile sale de bun organizator, asta înseamnă, nici mai mult, nici mai puțin, că fostul președinte al Partidului Național Liberal nu crede în necesitatea unui Congres extraordinar, care să aducă acestui partid, totuși al doilea al țării, o nouă garnitură de conducere. Dar care este șmecheria cu interpreții și melodia? Interpreții sunt buni, spune Antonescu, și presupun că se referă la toți cel care conduc PNL în acest moment. Dar care ar fi melodia greșită? Melodia greșită nu poate fi, în aceste condiții, decât ansamblul de mesaje lansate de PNL în spațiul public. Aceste mesaje se referă la raportul dintre instituțiile fundamentale, la statul de drept, la justiție, la modificările aduse Codului Penal, iar dintr-un punct de vedere strict politic, la modul în care PNL susține Guvernul Cioloș și se raportează la inițiativele sau la lipsa de inițiativă a președintelui Klaus Iohannis.
Dar dacă această melodie este ceea ce trebuie schimbat, eu unul mă îndoiesc că o atare schimbare se poate face fără o puternică dezbatere internă. La capătul căreia PNL trebuie să se hotărască ce vrea și ce nu vrea pe termen lug. Unde și în ce circumstanțe ar putea fi inițiată o asemenea dezbatere internă? Cum își poate clarifica PNL obiectivele pe termen lung și poziționarea față de tema explozivă a raportului dintre instituțiile statului sau a necesarei distanțări față de guvern și președinte, în absența unor conferințe județene și a unui Congres?
Există, desigur, și soluția redefinirii PNL sau, mă rog, a rescrierii partiturii PNL de sus în jos. Adică sub bagheta acelorași conducători, liderii naționali să compună, în cor, o nouă melodie. Pe care să înceapă să o cânte la fel de disciplinat cum au cântat și până acum.
Ei bine, eu unul nu cred că un asemenea miracol este posibil. PNL este un partid care a decis să își schimbe identitatea atunci când a inițiat procesul de unificare al dreptei și a schimbat tabăra ALDE cu cea a popularilor europeni. Formal, aceste proiecte sunt realizate. În realitate, în substanța lor, ele au rămas puse între paranteze. Nici unificarea nu s-a făcut până la capăt, fuziunea ramând înțepenită într-un periculos șpagat, și nici obiectivele pe teremen lung ale PNL, cele cu conținut doctrinar, nu au fost dezbătute, stabilite, bătute în cuie și susţinute de strategii adecvate.
Până acum, tot ce s-a încercat a fost făcut de sus în jos. Anapoda. Iar nu de jos în sus, așa cum trebuie să se întâmple în interiorul unui partid care se pretinde a fi campionul democrației. Și s-a ajuns în situația în care, practic, întreaga conducere centrală a PNL este provizorie la fel cum provizorii sunt aproape toți liderii locali ai partidului. Aproape nimeni nu este bătut în cuie prin votul democratic al organizațiilor PNL. Ca atare, legitimitatea liderilor PNL, a tuturor liderilor, poate fi și trebuie pusă între paranteze.
Dacă legitimitatea este relativă, atunci melodia, indiferent cât de bine o interpretează unii și alții, ar putea fi recompusa altfel decât la capătul unei dezbateri profunde și a unor voturi exprimate democratic? Dacă nu va fi Congres, și se pare că nu va fi, la parlamentare, dezastrul de la locale se va amplifica. Și după ce va fi evident că nu poate forma o majoritate și că a pierdut și viitoarea guvernare, poate abia atunci bunii interpreți vor găsi de cuviință să schimbe melodia. Așa cum scrie la carte! (Sorin Roșca Stănescu)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

Un comentariu

  1. Dl.Antonescu ar trebui sa stea pe tusa inca mult timp de acum in colo pentru tradarea fata de liberali si pentru porcaria aia de lege care incrimineaza scriitori de geniu,patrioti romani.A fost o dezamagire crunta pentru multi romani. Consider ca trebui sa fie mai retinut cu sfaturile penru altii.Nu nai are dreptul moral de a mai activa politic, cu atit mai mult ca a disparut ca magarul in ceata,exact atunci,cind foarte multa lume isi pusese sperantele in el. Nu a dat nici o explicatie. Vad ca acum iar e guraliv. Daca ar avea bun simt n-ar mai iesi in public si ar sta linga preferata lui sotie cheltuindu-si linistit banii.A contribuit si la distrugerea ultimului partid istoric din Romania.

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998