CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Întrebarea-cheie: va fi Ro-exit temă electorală în 2024?

20 comentarii / 5172 vizualizări / 13 ianuarie 2023

Eurobarometrul realizat la comanda P.E. în toate statele uniunii și dat ieri publicității ar fi meritat ceva mai multă atenție, la noi, pentru că el ridică o întrebare terifiantă: va fi ieșirea României din UE temă de campanie electorală a unuia sau mai multe partide în 2024? Pentru că cifrele din sondaje relevă prăbușirea catastrofală a optimismului legat de apartenența la UE a poporului european cel mai entuziasmat, acum un sfert de secol. Un român din 4 crede că a fi în UE e un lucru rău, iar procentul va crește dramatic, în mod cert, în următorii doi ani, devenind o tentație irezistibilă pentru politicienii autohtoni. Ce consecințe ar putea avea acest lucru e greu de cuantificat acum, dar constatăm că nici măcar nu e o temă serioasă de discuție.

Conform Eurobarometrului, reamintim, 23% dintre români cred că prezența noastră în UE e un lucru rău.

Am devenit oficial cei mai mari eurosceptici.

68% cred că România merge în direcția greșită și doar 38% cred că UE, în ansamblul ei, merge într-o direcție bună. Românii, polonezii și portughezii sunt singurii europeni în care mai puțin de jumătate cred că viețile lor merg spre mai bine.
Peste trei sferturi sunt speriați de războiul din Ucraina și de perspectiva sărăciei și a șomajului.

Cifrele sunt nefaste.
Dar vor fi mult mai grele curînd. Nu doar România e dezamăgită de mersul european al treburilor, de marile instituții bruxelleze, de direcția spre care se duce UE. În topul nemulțumitelor se află țări grele, precum Franța, Italia sau Austria, bastioane ale democrației.

Un lucru ne diferențiază, totuși, de restul statelor pesimiste.

Anume că românii au fost declarați oficial acum un sfert de secol și mai bine drept poporul cel mai entuziasmat de ideea aderării la UE și NATO. Îi surclasam pe toți.

În martie 1996, tot Eurobarometrul releva că 70% dintre români ar vota categoric în favoarea integrării în UE, în timp ce numai 2% din populaţie s-ar exprima împotrivă. România era urmată de Polonia, cu 68%, în timp ce în Slovacia, Letonia, Ungaria, Estonia, Cehia şi Lituania, mai puţin de 50% voiau integrare.

Tot România era ţara cu cei mai mulţi cetăţeni care considerau că din integrarea în UE vor beneficia, în mod egal, ambele părţi. În contrapartidă, 30% din sloveni considerau că UE ar avea mai mult de profitat din acceptarea Sloveniei decît invers.

”Românii sunt excesiv de optimişti în ceea ce priveşte efectele şi costurile integrării României în UE”, comenta sondajul preşedintele de atunci al Senatului, Oliviu Gherman.
„Fără a credita poporul român ca fiind complet naiv, trebuie să recunosc în această atitudine prea optimistă un oarecare deficit de informare, care nu a permis articularea unei imagini realiste asupra implicaţiilor şi costurilor integrării”, afirma Gherman, în cadrul unui simpozion parlamentar.

Vizionar?

În martie 1997, Eurobarometrul confirma entuziasmul nestăvilit: 80% din populaţia României şi 70% din populaţia Poloniei se pronunţau în favoarea integrării în marile structuri, după cum releva publicaţia „NATO Review”.
76% dintre români şi 65% dintre polonezi erau de acord cu aderarea ţării lor la NATO, rezultate similare înregistrîndu-se şi în privinţa integrării în UE, respectiv 80 şi 70 de procente.

Războiul declanșat de NATO în Iugoslavia a fost un duș rece pentru români, entuziasmul pentru intrarea în alianța miitară a scăzut simțitor pînă la 52%, iar în UE la 64%. Românii începuseră să înțeleagă că apartenența la marile structuri are și costuri, nu doar beneficii. Teama de război în proximitate redusese pofta de integrare grăbită în UE. Contase enorm și eșecul României de a intra în NATO odată cu Polonia, Ungaria și Cehia, în 1997.

În 2001, însă, reviriment puternic: conform Eurobarometrului, 85% din români ar fi votat aderarea la UE, 70% aveau o imagine foarte bună despre UE şi 74 la sută aveau încredere în Uniune. 92% din cetăţenii ţării se pronunţau, totodată, pentru accelerarea procesului de aderare.
La polul opus, în Malta doar 53 la sută din populaţie ar fi votat pentru aderare.
Din entuziasmul de odinioară s-a cam ales acum praful, relevă ultimul Eurobarometru.

UE și NATO nu mai sunt raiul visat.

Cu războiul ucrainean în coastă, cu o UE slabă, atacată de corupție masivă din interior, incapabilă să se adune în fața marilor probleme, începînd cu dependența de energia rusească ori de producția în China, lăsînd impresia că e total controlată de o America la rîndul ei cu probleme, românii își pierd încrederea în apartenența la UE și NATO.
Refuzul Schengen toarnă și mai mult gaz pe foc.

Naționalismul de grotă începe să prindă teren vertiginos, cu o viteză incredibilă. Ni-l bagă pe gît, nu de puține ori, globalist-progresiștii de ieri. Tradiționala capacitate de ”rebrănduire” a unora!

De departe cel mai grav aport îl are clasa politică de la noi. Refuzînd să caute vinovați în sînul ei pentru eșecurile pe bandă, guvernarea Iohannis-Ciucă-Ciolacu, cu sprijinul unei importante părți a presei, dirijează abil furia românilor strict spre exterior, spre cancelarii și companii străine.

În loc să cerem capul inexistentului președinte, al premierului, al miniștrilor de Externe și Interne șamd, noi sărim la gîtul cancelarului austriac, de parcă vetoul său ar fi o decizie pur personală și nu una care ascunde interese bruxelleze înalte.

În spatele tabloului mînjit de români cu ouă stricate al lui Nehammer, autohtonii Iohannis, Ciucă, Ciolacu, Bode & comp rînjesc fericiți: hai că i-am dus pe fraieri de nas încă o dată!

În aceste condiții, e legitim să ne întrebăm cît mai durează pînă va apărea primul partid autohton care să îmbrățișeze Ro-exitul? Și cu ce impact?
Dacă suntem trimiși după fentă să punem toată responsabilitatea în cîrca altora, nu e firesc ca UE să devină răul cel mai mare pentru români?

Desigur, ar mai fi și ”mica” întrebare: dacă România e incapabilă să se descurce în UE, refuzînd cu îndîrjire să aibă un cuvînt de spus în orice problematică europeană, cum s-ar descurca în afara ei, într-un spațiu geo-politic incert?

UE a abuzat de România – asta e clar! – în primul rînd pentru că România are de ani de zile cea mai servilă clasă politică, iar Murphy a spus demult că e imoral să permiți fraierilor să-și păstreze banii.

România nu doar că e o vacă de muls, ci e o vacă fericită că e mulsă de alții. (Bogdan Tiberiu IACOB)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

20 Comentarii

 1. Un articol contradictoriu si jignitor. Ce inseamna” nationalism de grota” ??? Romania s-a descurcat in acelasi spatiu geopolitic incert si in perioada 1965-1989. Pe atunci, aveam relatii echitabile si profitabile cu o sumedenie de state arabe si africane. Astazi toate deciziile politice, militare, economice se iau la Bruxelles sau Washington, iar romanii trebuie sa suporte malversatiunile sau deciziile aberante ale unor politicieni dementi, hipercorupti, psihopati si criminali de aiurea. Clasa politica este servila, de acord, dar asta nu-i scuteste de vina pe predatorii din Occident. Daca respingerea predatorilor inseamna un „nationalism de grota”, atunci DA, ne angajam sa fim trogloditi la urmatoarele alegeri !!! Nationalismul zis ” de grota” aminteste de expresia Alinei Mungiu Pippidi, sorosista si tradatoare notorie, care ii numea ” lumpeni” pe romanii ramasi in tara.

  • Predatori, prăduitori, violatori, colonizatori, imperialiști…adică occidentali. Sau orientali. :)

 2. SUBSCRIEM. TOT CE E ROMANESC LE PUTE TRADATORILOR SI VANDUTILOR PE UN BLID DE LINTE!

  • Nu-i nimic badie, in curind vor puti chiar TRADATORII, fiindca nu vor scapa usor !!!

 3. Romania trebuie sa adopte modelul din Ungaria, Polonia, Israel, China, adica un model nationalist, etnocentric, cu capitalism de stat, capitalism regulat, capitalism democratic. Fara revolutii externe, fara tratate internationale care ne pun in genunchi, fara fiare vechi americane, fara ONU, fara UE, fara FMI, fara LGBT, fara imigranti, fara ideologie de gen, fara agentii de rating straine, gata cu sclavageala si colonialismul. Romania se afla la Bucuresti, Iasi, Suceava, Cluj, Timisoara, Chisinau, Cernauti, Cetatea Alba, Constanta, nu la Bruxelles si la Washington.

 4. Nu va fi nici un Ro-exit. Cine sa-l faca? Sclavii carora le place sa fie sclavi? Colonia va ramane in cloaca mUE pana la destramarea naturala a acesteia, si nici atunci nu va iesi, pentru ca nu va in deplini conditiile………….

 5. […] Bogdan Tiberiu Iacob lansează o întrebare-cheie după ce ultimul sondaj Eurobarometru a scos la iveală date […]

 6. Răspuns direct la întrebarea d-lui Bogdan Tiberiu IABOB: DA!
  Argumente:
  În ce imperiu s-au simțit bine românii? În Împeriul Roman, Imperiul Otoman, Imperiul Habsburgic, Imperiul comunist, Imperiul NATO sau în Imperiul Uniunii Europene.
  Răspuns: ÎN NICIUNUL!
  Tov. Ion Ilici ILIESCU și echipa sa fesenistă trebuia să declare clar în Constituția României, NEUTRALITATEA României!
  Imperiile ne vor sclavii lor și ne vor resursele naturale care ne aparțin nouă românilor!
  Schengen este o problemă falsă!
  La butoane este Germania, care din 1990 negocia cu Gorbaciov, federalizarea României și care vor să pună mâna pe resursele naturale ale românilor!
  Mai întâi să-și plătească datoria față de România (cca. 2 mld. euro) din cel de al doilea război mondial!
  Conducătorii politici ai României din ultimii 33 de ani trebuie să plătească pentru efectele dezastruoase ale intrării țării noastre în UE și NATO.
  CONCLUZIE
  RO-EXIT URGENT! Treziți-vă români!

 7. Completare
  Politologii trebuie să mai adauge la vocabularul lor o sintagmă referitoare la naționalism („naționalismul de grotă”)! Chiar se vor bucura (mai ales dușmanii naționalismului și adepții internaționalismului/globalismului) că ați găsit o asemenea formulare!
  Domnule IACOB, la noi, în România ultimilor 33 de ani, există o seducție a etichetării și a utilizării unor cuvinte ale limbii române în mod excesiv (de ex. naționalist, antisemit, etc.). Nici în DEX nu veți găsi o definire corectă a NAȚIONALISMULUI!
  Încerc să vă ofer o definiție corectă acestui cuvânt care pare exploziv: NAȚIONALISMUL este un instinct social pe care îl poate avea orice om într-o măsură mai mare sau mai mică și care înseamnă simplu IUBIRE DE NEAM (vezi Nicolaie C. PAULESCU).
  Pentru alt gen de atitudini vă rog să să folosiți alt cuvânt adecvat, că nu-i așa limba noastră are capacitatea de a reda corect orice fapt, atitudine, eveniment, etc.

 8. Ba ,daca l=ati omorat pe Ceausescu ca a facut atatea pt tara pe nenorocitii astia care ne conduc de 30 de ani si au distrus tara ,ce trebuie sa le facem???????????????//

 9. Daca nu va place blocul statelor occidentale (UE&NATO), poate va place macar blocul in care locuiti, si nu v ati dori sa il vedeti demolat de o racheta de o tona (poveste f recenta din Dnipro). Daca ramanem singuri vom avea soarta Ucrainei intr o saptamana. Desigur daca nu ne ajuta statele alea africane si arabe despre care faceti pomenire.

  • VORBESTI PROSTI ,TARA E VINDUTA NU NOI TREBUIE SA O APARAM CI CEI CARE AU COLONIZATO NU MAI E NIMIC AL NOSTRU JUMATE DIN PAMINT E DEJA VINDUT COLONISTILOR ACUM SI 3100O DE HECTARE DE PADURE BERBECUL DE SIBIU SPUNEA CA A NEGOCIAT O NOAPTE PT. 80 MILIARDE SI AM PRIMIT CCA. 4 MILIARDE CU BANII INAINTE AM CUMPARAT TOATE VECHITURILE DE LA AMEROLACI ,PORTUGALIA ,FINNLANDA CUM DRACU SA FI MULTUMIT IN UEMUE SI NATO ?CIND DECIDENTI NOSTRI STAU CAPRA IN FRUNTE CU SALAMUL DE SIBIU.

  • Esti de kakat

  • Esti o proasta dracu care nu pricepe nimic si vorbeste aiurea sau esti o zdreanta la produs.
   „Forumul Popoarelor Libere din Rusia” (Forum Svobodnykh Narodov Rossii / Free Nations of Russia Forum), o chestie de-a evreilor si americanilor care ii calaresc pe ucraineni si i-au incitat pana acum, vrea sa imparta Rusia in 34 de tari mai mici.
   Dar Putin si Rusia stiu asta de peste 10 ani:
   „Timp de decenii, ideea de a desființa Uniunea Sovietică și Rusia a fost cultivată constant în țările occidentale. Din nefericire, la un moment dat, a fost concepută ideea de a folosi Ucraina pentru a atinge acest obiectiv. De fapt, pentru a preveni o astfel de evoluție, am lansat operațiunea militară specială (OMS). Acesta este exact ceea ce unele țări occidentale -conduse de Statele Unite- urmăresc; să creeze o enclavă antirusească și apoi să ne amenințe din această direcție. Împiedicarea acestui lucru să se întâmple este obiectivul nostru principal.” (Vladimir Putin)
   https://www.ziuanews.ro/dezvaluiri-investigatii/planul-de-dezmembrare-a-rusiei-o-strategie-mai-periculoas-ar-fi-greu-de-imaginat-1574327

  • Tu la 6 dimineata primul lucru pe care il faci este sa postezi aici sofisme ieftine ?

   Sau la 6 incepi programul de postac?

   Cine iti plateste salariul? Postacul si turnatorul sunt o specie de subom, una dintre cele mai gretoase si abjecte.
   Voi faceti parte din proiecte de inginerie sociala menite a silui mintile oamenilor cu propaganda si minciunile voastre spurcate, omul de rand nu intelege ce e aia sofism, echivalenta falsa, ad hominem si ce mai bati tu campii pe acolo.

  • Cioaro!

 10. https://www.aktual24.ro/sprijinul-pentru-iesirea-din-ue-a-scazut-semnificativ-in-tot-blocul-comunitar-dupa-brexit/
  Nu stiu de ce, dar tot scade numarul celor amatori sa iasa singuri in ploaie, cand afara fulgera si trasneste, dupa ce s au chinuit zeci de ani sa si cumpere umbrela. Comentatorilor mei:Vali. Va las izolati in prostia, micimea si acreala voastra. Nu va osteniti sa ma injurati pentru ca nu va voi raspunde.

  • Nu te osteni să pari deşteaptă, că tot proastă de bubui eşti.
   Nici şmecheră nu eşti, ci kretină.

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998