CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Întrebarea momentului pe planetă: se va ajunge la război civil în Texas?

0 comentarii / 3139 vizualizări / 29 ianuarie 2024

Texasul a ajuns în ultima săptămînă în centrul atenției internaționale, dar precondițiile pentru o explozie locală de nemulțumire – care, spre deosebire de alte situații a afectat nu doar clasele de jos, ci și întreaga elită politică a statului -, au apărut cu mult timp în urmă. Chiar și în timpul campaniei pentru fostele alegeri prezidențiale, Donald Trump a obținut un număr destul de mare de puncte în ochii alegătorilor din sud, promițînd că va rezolva problema imigrației ilegale din Mexic. Această formulare nu este întîmplătoare, deoarece nu numai mexicanii, ci și panamezii, guatemalenii, ecuadorienii și reprezentanții altor țări sărace din America Latină se scurg în statele din sud în număr mare.

Mulți oameni au auzit despre proiectul „Zidul”, care a fost susținut de fostul președinte al SUA, dar puțini știu despre rezultatele acestuia, se arată într-o analiză a Ria Novosti. În ianuarie 2017, Trump a semnat Ordinul executiv 13767, ordonînd guvernului să ofere finanțare federală și să înceapă construirea de bariere masive de-a lungul întregii granițe de sud. Democrații au răspuns paralizînd efectiv activitatea tuturor organelor guvernamentale centrale timp de 35 de zile. Totul a fost atît de grav, încît în ​​țară s-a decretat chiar și starea de urgență. La acea vreme, costul construcției era estimat la 28 de miliarde de dolari – sau 35 de miliarde la valoarea de anul trecut.

În timpul mandatului său, Trump a stors literalmente 15 miliarde din bugetul federal, construind un gard solid înalt de nouă metri, cu o lungime de 737 de kilometri. Doar că bariera nu a fost continuă. California este acoperită aproape complet dinspre sud. Mai la est se află Arizona și New Mexico, ale căror frontiere sunt protejate pe jumătate. Dar Texas, a cărui graniță cu Mexicul este mai lungă decît cele trei state anterioare la un loc, se poate lăuda cu cel mult un sfert din dotările necesare. Adică proiectul „Zidul” nu a reușit să devină unul de succes.

 

Odată cu venirea la putere a lui Joe Biden, la Washington a domnit o agendă ultraliberală, în cadrul căreia a fost oprită construcția zidului și a fost introdusă o politică de migrație extrem de blîndă. După cum se poate ghici, iadul s-a dezlănțuit la granița de sud, dintre care jumătate se află în Texas.

Administrația vamală a SUA publică pe site-ul său statistici oficiale privind capturile de droguri și subliniază că, în cifre absolute, volumul de droguri și substanțe detectate în 2023 este mai mic decît în ​​ultimii doi ani. Dar aceasta este înșelăciune și manipulare. Activiștii au calculat și au dat o defalcare detaliată pe tip și pe greutatea drogurilor, care arată că la sfîrșitul anului fiscal, vameșii și polițiștii de frontieră au reținut 249 de tone de stupefiante. Cantitatea de metamfetamină, marijuana și heroină a scăzut. În același timp, volumul de fentanil, care este de o sută de ori mai puternic decît morfina, a crescut cu patru sute optzeci la sută.

Desigur, drogurile nu vin singure, ci sunt purtate de oameni.

Anul trecut s-a stabilit un record istoric pentru numărul de imigranți ilegali care au intrat în Statele Unite. Institutul de Stat pentru Politica Migrației (MPI) estimează că două milioane și jumătate de oameni au intrat în țară și au dispărut mai apoi. În decembrie, CBS a făcut un reportaj direct de la granița cu Texas, unde oficialii de frontieră au spus că doar în ultimele cinci zile au reținut 50 de mii de imigranți ilegali, iar în general fluxul uman din sud crește cu 1.500 de oameni în fiecare zi.

Povara principală a căzut asupra Texasului.
Statul este foarte bogat (a doua economie după California), dar nimeni nu poate rezista unei asemenea dinamici. Pe tot parcursul președinției lui Biden, autoritățile statului, uitînd de conflictele interne, au încercat să rezolve valul tot mai mare de probleme, apelînd în același timp la conștiință și la ajutor de la centru. Washingtonul s-a încăpățînat să adere la ideologia democratică – citiți: ultra-liberală – și apoi totul s-a dezvoltat previzibil și logic.
Guvernatorul Texasului, Greg Abbott – observînd modul în care autoritățile federale acceptă de fapt migrația necontrolată iar Biden trăiește într-o realitate paralelă -, a ordonat ca imigranții ilegali să fie suiți în autobuze și trimiși la New York și Chicago, orașe democrate. Este de remarcat faptul că inițiativa guvernatorului a fost susținută cu căldură de businessul local, care s-a oferit voluntar să plătească totul.

În acest moment, situația din jurul Texasului se încinge rapid. Washington, dîndu-și seama că Abbott nu glumește, a încercat prin intermediul Departamentului pentru Securitate Internă să facă presiuni asupra procurorului statal pentru a forța guvernul local să oprească construirea de structuri de protecție și, de asemenea, să permită autorităților federale să se întoarcă la graniță. Procurorul a ignorat demersul.

Motivul rebeliunii ține de economie și bani.

Statul ”Lone Star” este foarte bogat – atît de mult încît ar putea da clasă multor țări. Economia Texas are un volum de 2,4 trilioane de dolari, este pe locul opt în clasamentul mondial și este mai mare decît economiile din Canada, Italia sau Rusia. Principala sursă de finanțare bugetară rămîne extracția, rafinarea și transportul petrolului, dar Texasul a reușit să dezvolte o industrie puternică sub umbrela petrolului.

The Economist estimează că în Texas, mai mult de jumătate din populație (15 milioane de persoane) este angajată în sectorul real de producție, iar aici au fost create peste 600 de mii de noi locuri de muncă anul trecut. Acest lucru se datorează faptului că Texas nu are impozit pe venitul personal sau al corporațiilor, așa că este locul în care se mută cel mai mare număr de companii americane și străine, în special din Europa.

Pe lîngă stimulentele fiscale, Texas oferă întreprinderilor energie ieftină, deoarece se află pe primul loc între toate statele în ceea ce privește capacitatea de generare instalată. Există 19 porturi maritime și 26 de aeroporturi în Texas. Teritoriul său este străbătut de 22 de linii auto și 58 de linii feroviare de marfă. Aici au fost create 34 de zone cu o procedură specială de tranzacționare. Texas are una dintre cele mai scăzute rate ale criminalității și peste 40% din populație are o diplomă de facultate.

Pe lîngă petrol, statul sudic este unul dintre cei mai importanți producători de bumbac și este lider în creșterea de animale. Tot acest complex a permis să se atingă un venit mediu pe gospodărie de 67 mii USD și unul dintre cei mai mici indici de sărăcie.

Valuri de migranți ilegali care mătură Texasul, aducînd cu ei tone de droguri, criminalitate și tuberculoză, amenință bunăstarea a treizeci de milioane de texani. Potrivit statisticilor, acesta este cel mai înarmat stat din Statele Unite, cu peste un milion de arme în mîinile populației, ceea ce este completat de tradiții istorice și ideologice, unde linia roșie este postulatul că texanii și-au cîștigat prosperitatea cu armele în mîinile lor și le întrețin prin munca grea de zi cu zi, se mai arată în analiză. (Trad. B.T.I.)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

STRTIME=1662721998