CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Iohannis catre USR-PLUS: ”I want your sex”

3 comentarii / 2972 vizualizări / 20 martie 2019

Sigur că e greu de găsit, aparent, vreo legătură între faimosul șlagăr al lui George Michael din anii 80 și politica președintelui României, dar Klaus Iohannis dă semne că ar cam vrea să o stabilească. Anumite declarații ale sale, ieri, au un potențial major de a crea tulburări politice chiar înaintea alegerilor, în special în propriul său partid. Și totul pleacă de la sex. Exact ca în cîntecul menționat.

Prezent ieri la festivalul One World Romania, președintele a fost abordat frontal de o activistă LGBT pe tema respingerii, din nou, în parlament a unei legi privind parteneriatul civil.
Răspunsul primit a fost de-a dreptul vehement:

”Stat de drept fără drepturile omului nu poate să existe și trebuie să ne amintim sau să ne reamintim că aceste lucruri sunt statuate și în Constituția noastră. Deci nu trebuie să mergem undeva să le căutăm, le avem în Constituție. Însă cu siguranță că nu este suficient ca un lucru să fie scris în Constituție, trebuie şi să fie respectat și, mai mult, să fie transpus în practică. În această zonă, cred că societatea mai are un drum lung de parcurs. Este vorba de acceptare, este vorba de educație şi este vorba de toleranță. Vă amintiți, când a apărut acea idee cu referendumul, eu, dintr-o dată, am devenit inamicul public numărul unu pentru o grămadă de oameni, când am spus că trebuie să fim toleranți. Şi s-a văzut că, din păcate, am avut dreptate. Cei care au promovat referendumul au fost orice, numai toleranți nu. Dar românii, românii au fost mult deasupra acestui discurs. Au dat o lecție imensă acestor infatuați care au propagat ura și, pur și simplu, cum se spune mai popular, i-au tratat cu flit. Deci dacă vrem să revenim la conceptul acela ‘înțelepciunea mulțimii’, românii au fost mult deasupra clasei politice, cel puțin a acelei părți care au promovat agresiv și cu un discurs bazat de multe ori pe ură și intoleranță acel referendum. Deci, românii au demonstrat că sunt un popor deschis, înțeleg și, la o adică, acționează cu totul și cu totul altfel decât se așteaptă unii politicieni și unii sociologi” a spus președintele.

Infatuați care au propagat ura și s-au ales cu flit de la români?

Interesantă exprimare, mai ales că ea se lipește mult mai bine pe fruntea PNL decît pe a lui Liviu Dragnea, spre exemplu.
Partidul președintelui, reamintim, a votat în parlament în favoarea referendumului pentru familia tradițională, spre deosebire de USR, și a susținut îndîrjit familia tradițională de la cele mai înalte nivele.

„Este o iniţiativă cetăţenească semnată de trei milioane de cetăţeni români pe care îi respectăm ca şi opţiune. În ceea ce ne priveşte, noi am susţinut ideea acestui referendum. De altfel, a existat şi un protocol între BPN şi Coaliţia pentru Familie” afirma, în toamnă, președintele PNL, Ludovic Orban, despre modificarea Constituției prin interzicerea căsătoriilor gay, adăugînd: „Eu voi merge și voi vota în favoarea modificării”.

Cu altă ocazie, tot el declara: ”Eu am următoarea idee. Cei care au susținut familia și definirea familiei ca și căsătoria între un bărbat și o femeie au inițiat un referendum. Să inițieze și cei care vor parteneriat civil un referendum. Ca să nu spun că m-am uitat un pic pe textul acela (proiectul privind parteneriatul civil – n.r.) și acolo după cum e definit e sub o altă formă de familie. Adică nu este absolut niciun fel de diferență decât că nu-i spune familie, îi spune parteneriat civil. Nu-i spune căsătorie, îi spune parteneriat civil. Parteneriatul civil este și între persoane de sex opus și între persoane de același sex. Așa este trecut. Parteneriat civil între persoane de sex opus. De ce nu se căsătoresc? Acesta este un fel de a pune sub semnul întrebării instituția căsătoriei și a familiei”.
I-au ținut isonul nenumărați alți grei liberali, de la secretarul general Robert Sighiartău la senatorul Eugen Pîrvulescu, cel care declara „Numai așa vom putea sta cu fruntea sus în faţa oamenilor și în fața lui Dumnezeu”.

”Dacă aș fi întrebat dacă sunt de acord că familia se întemeiază pe căsătoria dintre un bărbat și o femeie aș răspunde categoric ”Da”. Sunt un susținător și un apărător al familiei (cât mai numeroasă:), cred în dreptul superior al copiilor la un tată și o mama și în iubirea entuziastă, firească, naturală, creatoare dintre un bărbat și o femeie, care crește în maturitate, înțelepciune și responsabilitate odată cu asumarea rolului de părinte”, anunța și purtătorul de cuvânt al PNL, Ionel Dancă.

Puținele voci liberale care au îndrăznit să conteste modificarea constituției au fost înnăbușite de corul fanilor familiei tradiționale din partid.

După eșecul referendumului, însă, s-a prins nițel curaj:
„Conducerea PNL a aruncat partidul într-o nouă aventură şi către un nou eşec politic care ne-a rupt de 70% din electoratul liberal. Conducerea PNL nu uneşte, ci dezbină. Nu modernizează, ci propune o politică retrogradă. #ajunge” au scris, pe paginile personale de Facebook, liberalele Adriana Săftoiu, Alina Gorghiu, Iulia Scântei ori Mara Calista.
În fraza de mai sus se află, în bună măsură, și explicația reacției dure a lui Iohannis, de ieri.
PNL nu doar că a vrut să blocheze prin Constituție dreptul homosexualilor de a forma cupluri în mod legal, dar s-a opus și parteneriatului civil.
Ori, în România se estimează că există cca.400.000 de cupluri – nu toate same sex – extrem de interesate de respectivul parteneriat.
Speranțele a peste 800.000 de votanți nu se pot lega, deci, de PNL și au migrat, în consecință, spre USR, partidul care s-a opus referendumului chiar cu prețul pierderii unor membri (cazul deputatului Matei Dobrovie).

USR e singurul partid care a avut curajul să plaseze un gay declarat pe listele pentru PE, e vorba de Adrian Coman, bărbatul care a dat în judecată România pentru a i se recunoaşte căsătoria încheiată în Belgia, cu americanul Robert Clabourn Hamilton.

Zilele trecute, a venit și răsplata: reprezentanți ai comunității LGBT au anunțat oficial că sprijină în alegeri USR.
Pentru PNL, situația se complică dramatic. Aproape un milion de voturi pierdute dintr-un condei e un dezastru.
Iar dacă liberalii și l-or permite, nu același lucru se poate spune despre Klaus Iohannis.
Cum arătam și ieri într-un material, plasarea PNL în urma alianței USR-PLUS la europarlamentare – dublate de un foarte posibil eșec al referendumului – ar pune capăt traseului prezidențial al lui Iohannis.
Deja, partidul președintelui face manevre disperate pentru a recupera din voturile care pleacă dinspre liberali spre useriști, aducerea lui Rareș Bogdan și a lui Sebastian #rezist Burduja fiind subsumate acestui interes.

Chiar și convocarea unui referendum pentru justiție poate contribui la asemenea deznodămînt, pentru că o ipotetică sporire a numărului de votanți, pe 26 mai, poate aduce un cîștig electoral mai mare pentru alianța USR-PLUD decît pentru liberali, cel puțin așa sugerează analize interne din ultima perioadă ale partidelor politice. Ar însemna că președintele s-ar agita în campanie în benficiul lui Barna & Cioloș mai mult decît al PNL.

De aici și ezitările nemascate ale președintelui pe tema convocării referendumului, dar, foarte important, și ale multora dintre susținătorii săi din politică, presă ori societatea civilă, dovadă reacțiile produse de ieri încoace.

Iohannis are o singură carte mare pe care o poate juca.

Să convingă PNL, USR și PULS să se alinieze oficial în spatele său încă înaintea alegerilor europene și să anunțe, la unison, sprijinul pentru candidatura sa prezidențială.
Abia atunci ar da drumul cu inima ușoară referendumului și s-ar implica în campanie.
Ieri, nu au scăpat atenției bezelele prezidențiale către Cioloș, deși e vorba de un potențial contracandidat la Cotroceni, Iohannis declarînd că guvernul acestuia, ”a administrat România rezonabil de bine”, chiar dacă a fost doar o soluție de interimat.
”Un guvern de tehnocrați nu avea cum să facă mai mult și asta îmi doresc pentru al doilea mandat” a mai spus președintele.
Iată că Iohannis îi flutură, fie și voalat, pe sub nas candidatului USR-PLUS perspectiva unui nou mandat de premier, un mandat adevărat, de data asta.

Mișcarea șefului statului – curtarea evidentă a PLUS-USR – nu e lipsită de substrat, ar fi exact piesa care îi lipsește pentru construirea unui nou eșafodaj prezidențial.
Rămîne doar de văzut consecința plasării PNL de către Iohannis într-o postură jenantă în problema LGBT, mai ales că, am paria, liberalii vor trebui să se plieze în perioada care vine pe directivele cotroceniste.
Și, desigur, dacă USR-PLUS mușcă momeala prezidențială și acceptă să se înhame la căruța Iohannis pentru următorii cinci ani. (Bogdan Tiberiu Iacob)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

3 Comentarii

  1. Singurul lucru interesant pt kwi este cum sa faca sa isi prelungeasca concediul de odihna inca 5 ani la Cotroceni…pt asta e in stare de orice…inclusiv sa promita uniunea civila dintre un magar si o capra …doar doar vin ceva voturi si de acolo…jalnic!

  2. liberalii vor sa fure votantii PSD ,sunt de stanga, declarativ de dreapta, sustinerea presedintelui este tot o manevra, alegatorii,vorba arhitectului familiei regale interbelice nu poti sa ai doua luntrii in cur

    • Carmencita, tu ești de-a-ndoaselea, ăia cu luntrea în cur sunt de stânga.
      Liberalii, ca și dragnienii, s-au poziționat de-a dreapta luntrei, numai USR-eiștii lui franklin rămânând la suptul în grup.

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998