CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9699 RON UP | 1 USD = 4.5984 RON UP | 1 GBP = 5.8083 RON UP

Jocuri suspecte pe piata 5G: CSAT da unda verde Ericsson dupa ce a blocat nemotivat Nokia

0 comentarii / 1835 vizualizări / 1 mai 2022

Pe 5 aprilie, avertizam, într-o analiză, că CSAT riscă acuzația de implicare în jocuri economice neortodoxe după decizia șocantă de a interzice compania Nokia pe piața 5G din România, fără prezentarea vruenui argument, așa cum se întîmplase în cazul Huawei. Mai scriam că o asemenea manevră lasă teren liber pentru suedezii de la Ericsson, companie devoalată de justiția internațională ca promotoare de șpăgi guvernamentale pentru obținerea de contracte. Iată că acum, același CSAT autorizează Ericsson pentru piața 5G. Simple coincidențe?

”Decizia regimului de la București de a bloca Huawei și Nokia lasă, evident, teren deschis companiei Ericsson, foarte bine ancorată în România, în special în perspectiva marii licitații pentru licențele 5G din ultimul trimestru al acestui an.
E important de reamintit, însă, că, acum doi ani, compania Ericsson a convenit să plătească peste un miliard de dolari pentru închiderea unor ample investigaţii de corupţie, legate de falsificări de date contabile și de mituirea unor oficiali guvernamentali, după cum informa la acea vreme Departamentul de Justiţie al SUA.
Mai exact, Ericsson a plătit de-a lungul multor ani în anumite state ale lumii șpăgi consistente unor înalți oficiali guvernamentali pentru a-și dezvolta și securiza afacerile.
Refuzul stupefiant și fără precedent al guvernului României de a explica motivele blocării Nokia – care a fost acceptată în state precum Marea Britanie – este în măsură, în opinia noastră, să ridice suspiciuni cu trimitere la beneficiarii acestei decupări artificiale a pieței telecomunicațiilor și la eventuale manevre oculte de tipul celor deja brevetate în alte țări.
Lipsa de transparență a guvernului Ciucă, dacă nu va fi reparată urgent, din proprie inițiativă, ar putea conduce la pierderea marelui proces internațional și la afectarea gravă a imaginii României, ca teritoriu propice investițiilor străine” scriam pe 5 aprilie.

Ce aflăm acum din media internațională:

”Ericsson a obținut aprobarea de a furniza echipamente de rețea 5G operatorilor de telefonie mobilă din România, la doar câteva săptămâni după ce Nokia a fost efectiv interzis de pe piață” remarcă analiștii siteului Mobile World Live, într-un material publicat ieri. ”Guvernul României a anunțat în februarie că Nokia nu este autorizată să furnizeze infrastructură 5G. La începutul acestei luni, furnizorul din Finlanda a declarat pentru Mobile World Live (site care aparține GSMA, cea mai mare asociație mondială care reprezintă interesele operatorilor de comunicații n.n.) că solicită clarificări urgente cu privire la motivele acestei decizii și că a inițiat între timp proceduri judiciare. Guvernul a interzis Huawei și alți furnizori chinezi de pe piața 5G în 2021” mai amintește siteul.
De menționat, în treacăt, că ultima ședință a CSAT a avut loc pe 1 martie, semn că prestigiosul consiliu lucrează și în afara orelor de program. (B.T.I.)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998